2.6 C
București
sâmbătă, 11 ianuarie 2025
AcasăSpecialRomania va alege intre un fost marinar si un tehnocrat obtuz

Romania va alege intre un fost marinar si un tehnocrat obtuz

» Miza alegerilor prezidentiale autohtone este depasirea crizei economice profunde si continuarea luptei anticoruptie, potrivit marilor cotidiene internationale.

» Presedintele Traian Basescu a fost, pe durata mandatului sau, un aprig luptator impotriva coruptiei, in schimb, Mircea Geoana pare mai putin dispus sa continue aceasta politica, iar eventuala sa alegere ar readuce la putere vechea garda de politicieni PSD, scrie presa internationala.

Presa internationala consemneaza in editiile de ieri rezultatul primului tur al alegerilor prezidentiale din Romania, mentionand ca principala sarcina a noului presedinte este asigurarea unei guvernari stabile menite sa scoata tara din recesiune. Jurnalistii britanici de la Financial Times argumenteaza ca analistii spera ca un presedinte cu mandat nou sa fie mai bine plasat pentru a determina infiintarea unei coalitii durabile si sa fie mai capabil sa opereze reducerile de cheltuieli cerute de Fondul Monetar International (FMI).

Elementele-surpriza ale alegerilor din Romania de pe 22 noiembrie au fost prezenta masiva la vot si scorul obtinut de Crin Antonescu, noteaza jurnalistii cotidianului francez de stanga Le Monde. Jurnalistii francezi mai noteaza ca "oricine ar castiga alegerile nu-i va fi usor. Miza cea mare a acestor alegeri este depasirea crizei economice pe care romanii o asteapta de anul trecut, deceptionati de o clasa politica incapabila sa-i gestioneze efectele". Cotidianul francez mai aminteste ca economia Romaniei "este perfuzata" cu bani imprumutati de FMI, UE si Banca Mondiala, care au inchis insa robinetul dupa ce opozitia a rasturnat guvernul centrist al presedintelui, asteptand astfel instalarea unui nou guvern.

Cotidianul irlandez Irish Times scrie ca invingatorul acestor alegeri prezidentiale va trebui sa se ocupe de o scena politica profund divizata si de o economie aflata in recesiune, care are nevoie de o reforma masiva. Analistul John Levy, de la think-thank-ul Eurasia Group, argumenteaza ca "in cazul in care Geoana va castiga alegerile, asteptarile de la un guvern dominat de PSD vor creste", sugerand o relatie mai furtunoasa cu FMI si UE. si presa rusa este de aceeasi parere. Publicatia financiara rusa Vedomosti afirma ca, in cazul in care liderul PSD va obtine victoria la alegerile prezidentiale, nu este exclus ca negocierile cu FMI de acordare a unui imprumut de 20 miliarde euro Romaniei sa fie blocate definitiv, deoarece "candidatul de stanga la prezidentiale si-a exprimat in repetate randuri nemultumirea fata de angajamentele dure cerute de FMI in schimbul acordarii imprumutului".

 

Potrivit Reuters, alegerile prezidentiale au fost un obstacol important in calea stabilitatii politice in ultimele luni, in conditiile in care PDL si PSD nu au dorit sa colaboreze pentru a pune capat impasului, ceea ce a si dus la amanarea unei transe de la FMI. Reuters analizeaza si ceea ce va face fiecare dintre cei doi candidati daca va iesi presedinte. Daca va iesi Basescu, cel mai probabil va dori sa revigoreze campania sa de lupta impotriva coruptiei generalizate si sa coopereze indeaproape cu Banca Nationala a Romaniei pentru a repune pe picioare economia. In schimb, alegerea lui Mircea Geoana ar readuce la putere vechea garda de politicieni PSD, "un partid cu radacini adanci in regimul comunist din Romania". Cotidianul bulgar Standart consemneaza sub titlul "Turismul electoral a innebunit Romania" ca cele mai multe nereguli la scrutinul din Romania au fost legate de cumpararea de voturi sau de transporturile cu autocarele. si presa germana mentioneaza acuzatiile de frauda care umbresc alegerile din Romania.

 

Cotidianul Die Zeit scrie ca, potrivit rezultatelor, actualul sef al statului se afla in frunte, insa manipularea si cumpararea de voturi sunt metode larg raspandite in tara. Ecourile primului tur de scrutin al alegerilor prezidentiale din Romania s-au facut auzite chiar si in Orientul Mijlociu. Postul de televiziune panarab Al Jazeera, care emite din Qatar, sublinia luni ca, daca va fi reales, actualul presedinte al Romaniei, Traian Basescu, va cauta sa promoveze reforme fiscale dureroase, dar necesare.

Traian Basescu: "Relatii furtunoase"
Presa internationala aminteste trecutul de capitan de vas al presedintelui Traian Basescu si mentioneaza ca, pe durata mandatului sau, a fost un aprig luptator impotriva coruptiei. Cu toate acestea, potrivit AP, de la venirea sa la putere, in 2004, cota de popularitate a lui Traian Basescu a scazut pana la 35%, mai ales ca urmare "a relatiei furtunoase cu Parlamentul si a crizei economice".

Potrivit jurnalistilor britanici de la Financial Times, Traian Basescu, fost capitan de nava, ajuns primarul Bucurestiului, s-a concentrat, in cei cinci ani cat a fost presedinte, pe lupta impotriva coruptiei. Cu toate acestea, progresele in acest domeniu au fost limitate, Romania fiind catalogata, recent, de Transparency International drept una dintre cele mai corupte trei tari din UE. Si jurnalistii irlandezi de la Irish Times incearca sa-l portretizeze pe Basescu, care – in opinia lor – se erijeaza intr-un om din popor ce vorbeste pe sleau, dar a instrainat multi politicieni printr-un stil pe care criticii sai il numesc autocratic.

Mircea Geoana: "O figura abraziva"
Liderul social-democrat este caracterizat in presa internationala drept un tehnocrat si o persoana mai concilianta, dar mai putin dispusa sa continue lupta anticoruptie inceputa de actualul sef al statului. Spre deosebire de Traian Basescu, Mircea Geoana este un tehnocrat, fost ministru de Externe si ambasador la Washington – scrie Financial Times. Privind la cei doi candidati, Financial Times scrie ca Geoana este o alternativa mai consensuala si tehnocrata la stilul conflictual de a face politica al lui Traian Basescu. Cu toate acestea, jurnalistii de la Irish Times scriu ca Geoana este o figura mai putin "abraziva", "mai obtuza", mai conciliant cu colegii, dar mai putin angajat decat Basescu in lupta impotriva coruptiei. Cotidianul francez Le Monde mentioneaza ca Mircea Geoana, "liderul socialistilor", "nu are carisma" presedintelui in functie, dar "are in spate greutatea Partidului Social-Democrat, mostenitorul vechiului Partid Comunist".

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă