Copiii vor trebui sa mai astepte pana sa poata fi vaccinati, deoarece ministrul interimar al Sanatatii, Adriean Videanu, ar inclina mai degraba sa foloseasca vaccinul produs de Institutul Cantacuzino, care nu a iesit inca de la testare, decat sa recurga la achizitionarea din strainatate a produsului.
Ministrul interimar al Sanatatii, Adriean Videanu, a declarat ieri ca, in conditiile in care compania producatoare a vaccinului pandemic necesar imunizarii copiilor nu-si asuma responsabilitatea asupra eventualelor efecte adverse, autoritatile romane s-ar putea baza numai pe productia interna. Ministrul Videanu a spus ca "din pacate, in urma negocierilor cu GlaxoSmithKline, acestia nu-si asuma responsabilitatea pentru vaccin. Iar autoritatile romane nu-si pot asuma riscul pentru un vaccin produs de altcineva". Reprezentantii GlaxoSmithKline (GSK) – compania producatoare a vaccinului pe care ar urma sa il achizitioneze Romania – nu isi asuma explicit raspunderea pentru efectele adverse, precizand doar ca "respecta decizia autoritatilor romane" de a achizitiona sau nu acest vaccin, insa, in cazul in care Romania se va razgandi pe viitor, "o asemenea livrare nu va putea fi posibila mai devreme de februarie 2010" din cauza faptului ca exista deja o lista de asteptare pentru acest vaccin pandemic.
Pe de alta parte, folosirea vaccinului produs de Institutul Cantacuzino inseamna, potrivit ministrului Videanu, amanarea inceperii vaccinarii copiilor, deoarece acesta se afla deocamdata in faza de testare. Ministrul interimar al Sanatatii a asigurat, in schimb, ca vaccinul de productie interna va fi disponibil "cat mai curand posibil". si Ion Bazac, fost ministru al Sanatatii, a sugerat Guvernului sa nu cumpere vaccinul de pe piata externa, dand exemplul Poloniei, unde guvernul nu a mai achizitionat vaccinurile din cauza ca producatorul de medicamente a cerut Executivului polonez sa fie responsabil pentru efectele adverse ale vaccinului. In Europa exista numeroase controverse legate de acest vaccin, principala critica fiind faptul ca nu a fost testat suficient, astfel ca efectele adverse raman necunoscute. Expertii sustin ca printre efectele adverse cu consecinte grave se numara aparitia sindromului Guillaume-Barré, caracterizat prin paralizia unor muschi, sau a encefalomielitei, care presupune inflamarea encefalului si a maduvei spinarii.
Cabinetul Boc a decis la inceputul lunii noiembrie achizitionarea a 500.000 de doze de vaccin, contra sumei de 2.250.000 de euro, astfel incat vaccinarea copiilor sa inceapa pe 26 noiembrie, o data cu cea a adultilor. In Romania, numarul imbolnavirilor a ajuns la 1.146 de cazuri, numai in ultimele 24 de ore fiind confirmate inca 89 de persoane cu virusul gripei noi. Doua scoli din Botosani au fost inchise integral pentru sapte zile, iar la Pitesti o clasa de la Colegiul "Dimitrie Dima" a fost sigilata, pentru a fi dezinfectata, dupa ce una dintre eleve a fost diagnosticata cu virusul gripei noi.