Imediat ce a fost propus de presedintele Traian Basescu pentru functia de prim-ministru, primarul Liviu Negoita este acuzat ca a initiat zeci de constructii ilegale in sectorul pe care il conduce. Asociatia "Salvati Bucurestiul" isi bazeaza acuzatiile pe rapoartele Inspectoratului de Stat in Constructii (ISC), ale Prefecturii Capitalei, unele decizii judecatoresti si adrese ale Directiei de Cultura Bucuresti. Din verificarea a doar un sfert din planurile urbanistice de detaliu (PUD) emise de Consiliul Local al Sectorului 3, ISC a descoperit ca 90 erau ilegale.
"Desi am cerut continutul PUD-urilor emise de sectorul 3 in perioada 2007-2008, cerere pe care am adresat-o in decembrie 2008, nu am primit nici un raspuns. De altfel, sectorul 3 face parte din sectoarele in care nici arhitectul-sef al Capitalei nu are acces la PUD-urile emise. Noi am reusit sa avem acces doar la 20 dintre acele 90 de PUD-uri ilegale si am gasit incalcari grave ale legii. Legatura lui Liviu Negoita cu aceste ilegalitati consta tocmai in faptul ca fiecare dintre hotararile Consiliului Local al Sectorului 3 prin care s-au aprobat PUD-uri a fost propusa de catre primar. Desi prefectul Capitalei i-a semnalat lui Negoita ilegalitatea PUD-urilor, acesta nu a luat nici o masura, iar prefectul le-a atacat in instanta, procesul fiind in curs la Curtea de Apel Bucuresti. Nici la solicitarea ISC de a anula autorizatia de constructie pentru PUD-ul din str. Invingatori nr. 18, unde s-a dat aprobare pentru un bloc cu opt etaje, fata de patru etaje cum prevedea Planul Urbanistic General, primarul Negoita nu a raspuns. Astazi, blocul de opt etaje este finalizat", ne-a declarat Nicusor Dan, presedintele Asociatiei "Salvati Bucurestiul".
PUD-urile respective sunt ilegale pentru ca modificarea functiunii, a CUT-ului (densitatea de locuire) sau a inaltimii maxime a constructiilor de pe un teren poate fi facuta doar prin Plan de Urbanism Zonal aprobat de Consiliul General al Municipiului Bucuresti, nicidecum de consiliile locale ale sectoarelor. De asemenea, pentru suprafetele mai mari de 3.000 mp, reglementarile se fac prin PUZ, nu prin PUD.
Opt PUD-uri aprobate de Consiliul Local al Sectorului 3 pentru Drumul Gura Calmatui nr. 129-133, 99-105, 55-59-61, 27-41, 162-180, respectiv Drumul Gura Solcii nr. 62-66, 142-144 si 50-54 au schimbat functiunea zonei. De la zona de cimitire, asa cum prevede Planul Urbanistic General, sub conducerea primarului Negoita, respectivele suprafete, toate de peste 3.000 mp, s-au transformat in zone de locuinte pentru blocuri de sase etaje. In str. Monolitului nr. 23-31, zona de unitati industriale si servicii si cu un regim de inaltime de 20 de metri s-a transformat in zona de locuinte cu un regim de inaltime dublu (40 de metri). In soseaua Garii Catelu, fara numar cadastral, baza de agrement, parcuri si distractii s-a transformat prin PUD in blocuri de zece etaje. Pe str. Mantuleasa, zona protejata, in loc de blocuri cu trei etaje, cum prevede PUG-ul, s-a ajuns la blocuri cu 17 etaje, iar la Baza Sportiva Spartac s-a dat aprobare pentru un bloc cu 19 etaje in loc de maximum patru.