5.3 C
București
sâmbătă, 4 ianuarie 2025
AcasăSpecial"Din impozitele mele platesc pensie speciala securistilor care m-au terorizat"

„Din impozitele mele platesc pensie speciala securistilor care m-au terorizat”

» Tulceanul Constantin Lungu, denumit de Securitate "obiectivul Leon", dezvaluie povestea sa de victima, afirmand ca i-a iertat pe securistii care l-au terorizat un deceniu. Acuza insa autoritatile postdecembriste ca i-au transformat in "ofiteri onesti ai SRI" pe fostii securisti care i-au marcat destinul si ca le platesc pensii speciale.

» Din cauza unor ofiteri de Securitate din Tulcea, barbatul si-a pierdut functia de primar. Apoi a fost bagat la puscarie pe motiv ca a vrut sa fuga din tara.

» Ofiterii de Securitate tulceni au fost deconspirati si au fost dati pe mana justitiei de catre CNSAS. Raspunsul judecatorilor intarzie insa sa apara.

Victimele celor sapte ofiteri de Securitate din Tulcea acuzati de Consiliul National pentru Studierea Arhivelor fostei Securitati de fapte de politie politica si dati pe mana justitiei vorbesc, pentru prima oara dupa Revolutie, despre calvarul indurat. Notele informative si alte documente ale Securitatii Tulcea primite recent de Constantin Lungu, in copie, de la Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS), documente ce fac obiectul sesizarilor acestei institutii la Curtea de Apel Bucuresti, dezvaluie teroarea la care a fost supus acesta, timp de un deceniu, de ofiterii de Securitate. Lungu este insa doar una dintre victimele securistilor. Potrivit documentelor CNSAS, sute de persoane au fost terorizate de coloneii Tudorel Milea, Nicolaie Zarnescu, Florin Nencu si Gheorghe Mauna, capitanii Dumitru Cartoafa si Mihai Sasu si de locotenentul-major Nicolae Cioc. O parte dintre acestia au activat in cadrul SRI si dupa revolutie.

Urmarit pas cu pas
Constantin Lungu era maistru mecanic in anii ’70 cand a fost trimis la scoala de activisti PCR din Constanta deoarece era considerat foarte bun in meseria lui. La absolvire a fost numit primar al comunei Nalbant. In scurt timp a inceput calvarul. "Dupa ce am primit documentele de la CNSAS privind deconspirarea unor ofiteri care m-au terorizat, am aflat ca am fost luat in vizor de Securitate la scurt timp dupa ce am devenit primar. Motivul invocat era ca intentionam sa fug in strainatate, unde se afla fratele meu.

Drept sa spun, la acea vreme nu aveam acest gand, a aparut mult mai tarziu, cand stiam ca sunt urmarit pas cu pas de toata Securitatea din Tulcea. Nimeni nu mi-a reprosat ca as fi gresit ceva ca primar, dar am fost dat afara de prim-secretarul judetului Tulcea pe motiv ca as fi refuzat sa mut familia in satul Nalbant. Din documentele primite de la CNSAS am mai aflat ca prim-secretarul m-a demis pentru ca i-a cerut colonelul Tudorel Milea, seful Inspectoratului Judetean al Securitatii Tulcea. Astfel am ajuns sa muncesc din nou la un service auto", povesteste barbatul.

Toata Securitatea judetului, pe urmele unui maistru mecanic
Dupa ce a fost trimis la munca de jos, viata lui Lungu si a familiei sale a devenit un cosmar. Conform documentelor din dosarele de desconspirare aflate la Curtea de Apel Bucuresti, depuse de CNSAS, colonelul Milea si adjunctul sau, colonelul Nicolaie Zarnescu, au pus pe urmele familiei Lungu zece ofiteri din toate serviciile Securitatii locale. seful operatiunii de urmarire a "obiectivului Leon" a fost capitanul Dumitru Cartoafa. Acesta nu avea alta sarcina de serviciu decat sa-l monitorizeze, cu ajutorul altor ofiteri, pe Constantin Lungu. Corespondenta familiei Lungu a fost pusa sub control strict si, astfel, Securitatea a interceptat cateva scrisori si un cec de 150 dolari trimise de fratele acestuia din Noua Zeelanda.

 

"Dupa interceptarea catorva scrisori primite din Noua Zeelanda si din Australia de la fratele meu, am fost bagat in ancheta de coloneii Tudorel Milea, Nicolaie Zarnescu si de capitanul Gheorghe Mauna, care m-au amenintat in fel si chip si m-au obligat sa dau mai multe declaratii ca nu voi pleca din tara. Abia actiunile brutale ale ofiterilor Milea, Zarnescu si Mauna m-au determinat sa fac un plan minutios de evadare din ghearele acestor anchetatori", dezvaluie Constantin Lungu.

Implicarea fetelor bisericesti
Documentele din dosarul de Securitate ale "obiectivului Leon" arata ca, dupa anchetele dure la care a fost supus, Lungu i-a scos si mai tare din sarite pe securistii aflati pe urmele sale. Ofiterii Nicolaie Zarnescu, Dumitru Cartoafa, Petre Ciochina, Cornel Anghel si Mihai Sasu s-au chinuit cateva luni sa patrunda in apartamentul din Tulcea al familiei Lungu pentru a asculta ce discuta "obiectivul Leon" cu sotia si soacra privind prezumtivul sau plan de plecare din tara.

Pentru a obtine un mulaj al cheii apartamentului de pe strada Babadag in care locuia familia Lungu, Securitatea din Tulcea a apelat la o fata bisericeasca de la una dintre manastirile din judetul Tulcea. O maicuta de la Manastirea Saon, a carei identitate CNSAS nu o dezvaluie, a fost trimisa de Securitate sa faca rost de o cheie de la respectivul apartament. Maicuta a dormit o noapte in casa familiei Lungu, iar cand a ramas in apartament doar cu soacra celui urmarit de Securitate sub numele de cod "Leon" omul Bisericii a dat cheia de la apartament ofiterului Cartoafa, care a facut rapid un mulaj.

Cum si-a pacalit urmaritorii
Desi securistii de sub comanda lui Cartoafa au intesat casa familiei Lungu cu "gargarite" dupa ce au facut rost de cheia de la usa apartamentului, "Leon" a reusit sa-i pacaleasca pe urmaritorii sai si a incercat sa plece spre Turcia cu o barca de salvare. Nesansa lui a fost ca, din cauza unei furtuni pe Marea Neagra, barca sa a esuat pe malul bulgaresc, iar de aici a ajuns in arestul Securitatii din Tulcea. Lungu spune ca a fost prins pe litoralul din Bulgaria si a fost anchetat foarte dur de fostul procuror-sef al Parchetului Tulcea, Ion Doltu.

Trebuie spus ca Doltu a condus, dupa 1990, ani buni Parchetul Curtii de Apel Constanta, iar acum este avocat in acelasi judet. "In urma anchetei lui Doltu, am fost condamnat la un an de inchisoare, dar acesta si colonelul Milea au fost nemultumiti de hotararea Judecatoriei Tulcea si au apelat la presedinta de atunci a Tribunalului Tulcea, Elena Patrascu", mai povesteste barbatul. Potrivit acestuia, "Patrascu a judecat personal recursul formulat de Doltu si a marit pedeapsa, la solicitarea Securitatii, cu sase luni".

Calvarul din puscarie
Calvarul "obiectivului Leon" a continuat, dupa condamnare, si in Penitenciarul Tulcea, unde a fost luat in supraveghere de colonelul de Securitate Alexandru Galateanu. "Galateanu ii punea pe tortionarii sai din puscarie sa ma provoace continuu. Pentru ca nu raspundeam provocarilor, Galateanu ma chema la el in birou si ma ameninta continuu ca nu-mi voi mai vedea familia 20 de ani", povesteste barbatul.
A facut aproape un an de puscarie pentru ca a fost eliberat dupa caderea regimului comunist. "I-am iertat pe cei care m-au terorizat. Nu pot ierta insa autoritatile postdecembriste care i-au recuperat pe respectivii ofiteri, incadrandu-i pe majoritatea in SRI, devenind astfel ofiteri democrati. Cei mai multi, desi au afectat destinele unor oameni, au primit functii foarte importante in structurile informative postdecembriste. si mai grav este ca, acum, din impozitele pe care le platesc din afacerile pe care le fac primesc pensii speciale, de zeci de ori mai mari decat pensia minima din tara noastra", acuza barbatul.

» "CALAUL MEU A FOST AVANSAT"
Una dintre sutele de victime din judetul Tulcea ale zelului profesional al ofiterului de Securitate Gheorghe Mauna este profesorul pensionar Ionas Popescu. "Abia zilele trecute, cand am primit documentele din dosarul de Securitate de la CNSAS, am aflat de ce am fost schimbat din functia de director al Liceului de Constructii din Tulcea, desi prim-secretarul Comitetului Judetean PCR Tulcea ma laudase cu o zi inainte pentru modul cum administram acel liceu. Acum stiu ca ofiterul Gheorghe Mauna, care supraveghea cadrele didactice si persoanele ce lucrau in unitatile de cultura din Tulcea, facuse un raport la prim-secretar in care scrisese ca vorbesc de rau regimul comunist. Din acel moment, timp de doua decenii, eu si familia mea am fost terorizati de Mauna si de alti ofiteri de Securitate.

 

Cariera mea profesionala, din acel moment, a fost afectata pentru ca nu am mai putut ocupa vreo functie pana am iesit la pensie si am fost continuu sanctionat, desi nu exista vreo fapta care mi se putea imputa. Asta pentru ca le spuneam colegilor ca nu aveam caldura in case, ca nu se gasea mancare in magazine", povesteste fostul cadru didactic. "In schimb, calaul meu, ofiterul de Securitate Gheorghe Mauna, a fost avansat continuu in grad pentru zelul sau profesional. Dupa Revolutie, respectivul ofiter, pentru meritele sale profesionale, a ajuns sa conduca efectivele SRI din doua judete, iar acum are o pensie de patru ori mai mare decat a mea", adauga cu amaraciune Ionas Popescu.

Cele mai citite

România, în topul celor mai bune destinații europene pentru investiții imobiliare în 2025

România se află pe locul al treilea în clasamentul celor mai bune țări europene pentru investiții în proprietăți în 2025, conform unui raport recent...

Cursul BNR deschide anul 2025 în ușoară creștere față de finalul anului trecut

Banca Națională a României (BNR) a deschis anul 2025 cu un curs de 4,9749 lei/euro, în creștere față de 4,9741 lei/euro, nivel înregistrat pe...

ROBOR la 3 luni deschide anul 2025 la 5,92%: Stabilitate față de finalul anului trecut

Indicele ROBOR la 3 luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de mai 2019, își menține nivelul de 5,92%...
Ultima oră
Pe aceeași temă