20.3 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăPiata este la fel de scumpa

Piata este la fel de scumpa

Realitate. Efectul scaderii preturilor locuintelor este anulat de devalorizarea monedei nationale.

 

Piata rezidentiala locala a resimtit efectele crizei economice, aceasta reflectandu-se in evolutia unor indicatori economici specifici cu efecte directe asupra sa. Efectul negativ semnificativ asupra ritmului vanzarilor a fost indus de devalorizarea leului fata de euro. In perioada ianuarie-iunie 2009, rata de schimb a variat intre 4,02 lei/euro si 4,20 lei/euro, cu un varf de 4,31 lei/euro in primul trimestru. Comparativ cu rata de schimb inregistrata la sfarsitul semestrului I 2008, cand raportul lei/euro era de 3,64, devalorizarea leului a fost semnificativa. Astfel, efectul scaderii preturilor exprimate in euro a fost temperat sau chiar anulat, in unele cazuri, de devalorizarea monedei nationale.

Potrivit reprezentantilor companiei BNP Paribas Real Estate, in prezent piata rezidentiala este favorabila cumparatorilor prin prisma reducerilor de pret si a flexibilitatii dezvoltatorilor, potentialii clienti fiind aproape in exclusivitate interesati de locuintele aflate in stadii avansate de constructie.
Noile conditii de pe piata rezidentiala au determinat modificari majore in structura cererii comparativ cu 2008. In prezent, pe segmentul locuintelor noi, cererea efectiva solvabila provine, in principal, din partea populatiei tinere (intre 30 si 40 de ani) cu venituri lunare de peste 2.500 euro pe gospodarie, necesare pentru obtinerea creditelor ipotecare.

Mai multi clienti cu cash
Daniel Zamfirescu, consultant imobiliar al agentiei Perfect House, spune ca, in comparatie cu ceilalti ani, a crescut numarul cumparatorilor care platesc intreaga suma fara finantare bancara sau platesc un avans mai consistent, pentru a evita ratele lunare mai mari. Mai mult, tranzactiile sunt realizate aproape in exclusivitate de catre clientii care au deja o locuinta si doresc imbunatatirea conditiilor de locuit.
In acelasi timp, Florin Panaitescu, consultant imobiliar, spune ca cererea nu va inregistra o noua crestere in conditiile in care exista discrepante intre puterea de cumparare a populatiei si nivelul preturilor solicitate, dublate de o diferenta majora intre asteptarile clientilor si oferta dezvoltatorilor.

Retragerea investitorilor
Investitorii privati si alti jucatori din domeniul imobiliar care au generat cea mai mare parte a cererii pentru locuintele noi in 2006 si 2007 doresc, in prezent, sa isi vanda portofoliile, creand premisele pentru dezvoltarea pietei secundare. Ca o consecinta, se estimeaza ca numarul total de unitati oferite spre vanzare si inchiriere pe piata secundara va compensa o parte din numarul de locuinte care nu vor mai fi finalizate de catre dezvoltatori.

Sursa: BNP Paribas Real Estate

Cele mai citite

Din 13 mai,o nouă ediție Tezaur: Dobânzi neimpozabile de până la 6,85% pe an la titlurile de stat

COMUNICAT DE PRESĂ Românii pot investi, începând de luni, 13 mai, în titlurile de stat TEZAUR, cu maturități de 1 și 3 ani, cu...

Razie în portul Constanța. Oamenii legii au aplicat amenzi în valoare de 34.000 de lei

La data de 10 mai, polițiștii din diverse structuri ale ordinei publice, rutiere și de siguranță a transporturilor au efectuat o acțiune de control...

Sebastian Burduja, atac la adresa lui Nicușor Dan. “Modul în care arată centrul Capitalei, rezultatul incompetenţei”

Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei, a subliniat sâmbătă că în centrul orașului există străzi cu o stare de degradare vizibilă și case...
Ultima oră
Pe aceeași temă