11.9 C
București
joi, 24 octombrie 2024
AcasăSpecialFestival medieval la Cluj

Festival medieval la Cluj

Clujenii vor avea ocazia sa redescopere radacinile medievale ale orasului in cadrul unui festival organizat in zona Bastionului Croitorilor.

Festivalul numit "Serile Medievale din Bastionul Croitorilor" va incepe vineri, de la ora 19.00, la ora cand se ingana ziua cu noaptea, cu o defilare cu torte, care va porni chiar de la Bastionul Croitorilor. Participantii la defilarea cu torte vor merge in procesiune in centrul orasului, prin Piata stefan cel Mare, prin Piata Avram Iancu, apoi pe Bulevardul Eroilor, pe zona pietonala si prin Piata Unirii, dupa care se vor intoarce in zona Bastionului. Aici va avea loc deschiderea oficiala a evenimentului, de la ora 20.00.

Sambata dimineata, de la ora 11.00, pe strada Mihail Kogalniceanu va avea loc un targ medieval in toata regula. In aceasta zona a orasului vechi va fi amenajat un Cort al Armurierului. Aici vor fi expuse armuri cavaleresti, zale si arme de epoca, printre care arcuri englezesti din lemn de tisa, de genul celor folosite de Robin Hood. Tot in zona, vor fi organizate spectacole de teatru si dans medieval, dar si recitaluri din poeziile lui FranIois Villon, celebrul poet francez spanzurat pentru talharie.

Tot pe strada Mihail Kogalniceanu va exista si o bodega medievala cu preparate culinare dupa retete vechi de sute de ani, inclusiv celebrele "palanete" ardelenesti, adica placinte umplute cu prune, varza ori branza si coapte pe vatra. In apropierea bodegii cu mancare dupa retete medievale vor fi amenajate si scene unde vor fi manuite paiate, dupa scenetele care ii faceau pe locuitorii Klausenburgului, vechea denumire saseasca a Clujului, sa rada in hohote. In partea exterioara a zidului cetatii, spre Piata stefan cel Mare, va fi amenajata o tabara cu corturi, negustori si jongleuri, aidoma taberelor de acum o jumatate de mileniu. Seara, vor avea loc proiectii de filme pe teme istorice si medievale. La eveniment vor lua parte membrii unor confrerii care isi propun sa reinvie traditiile din Evul Mediu. Printre ele se numara membrii Ordinului Basarabilor, Ordinului Musatinilor si Arcasii de la Sucevita, care ii vor desfata pe clujeni cu maiestria lor in manuirea armelor de epoca.

"Manifestarea, organizata sub patronajul Ministerului Culturii, Cultelor si Patrimoniului National si gazduita de unica fortificatie medievala clujeana pastrata si restaurata, este deschisa atat vechilor bresle mestesugaresti si artistilor amatori, cat si publicului larg, caruia ii sunt propuse: concerte de muzica medievala, spectacole de teatru, scenete si animatie pentru copii, Comedia dell’arte, teatru de papusi, ateliere de confectionare de papusi traditionale si panarame, dansuri traditionale, prezentari de activitati lucrative specifice perioadei medievale (mestesugari, negustori, agricultori etc.), expozitii specifice, conferinte publice pe teme de istorie si literatura veche, ateliere de oralitura, proiectii de imagini de epoca, animatie de strada si multe, multe alte surprize", spune reprezentantul organizatorilor, Mirel Remescu.

Cele mai citite

Piața de spa și wellness din România, în creștere accelerată după pandemie

Industria spa și wellness a înregistrat o dezvoltare semnificativă în ultimii ani, cu o rată de creștere anuală de 12% în perioada 2018-2022, conform...

Servicii medicale decontate pentru persoane decedate: Prejudiciu estimat este de peste 750.000 lei

Potrivit unui raport al Curții de Conturi, Casa Națională de Asigurări de Sănătate a decontat servicii de asistență medicală și vizite la stomatolog, pentru...

Bărbat din Caraș Severin acuzat de furt de gaze. A cauzat un prejudiciu de 20.000 de euro

Un bărbat din judeţul Caraş-Severin este acuzat că a intervenit asupra unor contoare de gaze naturale, modificând indexul. Paguba în acest caz se ridică...
Ultima oră
Pe aceeași temă