18.2 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăFermierii forteaza plata subventiilor

Fermierii forteaza plata subventiilor

» Crescatorii de animale nu mai au rabdare si cer guvernantilor sa plateasca urgent si intr-o singura transa subventiile pentru zootehnie. Pentru a fi mai convingatori, peste 1.300 de fermieri au organizat miercuri proteste in mai multe puncte din Capitala. Ministrul Agriculturii, Radu Berceanu, sustine insa ca, deocamdata, vistieria este goala, iar solutia este plata in transe, ca in anii precedenti.

Statul trebuie sa le acorde fermierilor, in conformitate cu legislatia europeana, subventii pentru animale si suprafetele agricole. Pentru acest an, sub-ventia pe cap de animal a fost stabilita la un plafon maxim de 571 lei pentru bovine si 44 lei pentru ovine si caprine. Pana in prezent, in bugetul Ministerului Agriculturii nu s-au gasit bani decat pentru plata unei prime transe de subventie de 200 lei pe cap de bovina, pentru restul platilor propunandu-se diverse variante, in transe, pana in februarie-martie 2010. Reprezentantii organizatiilor profesionale si sindicale ale crescatorilor de animale nu au fost de acord cu propunerea guvernantilor de plata in transe a subventiilor si au iesit miercuri in strada. Crescatorii de vite au protestat in fata Ministerului Finantelor si apoi la Cotroceni, iar reprezentantii crescatorilor de ovine au pichetat sediul Ministerului Agriculturii.

"Cerem plata subventiilor in maximum o luna, pentru a putea cumpara  furajele necesare pentru animale la un pret mic si sa nu mai riscam ca anul trecut, cand platile s-au facut in februarie, cand nu puteam achizitiona decat furaje scumpe", ne-a declarat presedintele Sindicatului National al Crescatorilor de Ovine si Caprine, Marcel Andrei. De asemenea, reprezentantii crescatorilor de taurine au amenintat cu un nou calendar prelungit al protestelor, dar si cu blocarea drumurilor nationale daca nu vor primi integral subventiile pana la sfarsitul lunii viitoare.

Liviu Harbuz, fost secretar de stat in Ministerul Agriculturii, sustine ca autoritatile romane au avut aprobarea Comisiei Europene pentru plata subventiilor destinate fermierilor, iar acesta "este un angajament ferm, termenul de plata fiind stabilit pentru luna octombrie". Radu Berceanu, ministrul interimar al Agriculturii, le-a solicitat  crescatorilor de animale sa accepte ca pana la sfarsitul anului sa fie acordata doar o parte din subventia la bovine si ovine, iar restul platilor sa fie efectuate in primele doua luni din 2010, spunand ca bugetul nu permite, in prezent, alocarea tuturor banilor. Ministrul Berceanu a adus ca argument faptul ca sistemul de plata a subventiilor in mai multe transe a fost aplicat si in 2008, cand economia era in plin avant, iar subventiile au fost achitate integral pana in februarie 2009.

"Daca cumva se mai aduna bani pana la sfarsitul acestui an de la ministere care nu cheltuiesc toti banii si de la Fondul de rezerva, poate mai dam cate ceva. Nu vrem sa ne angajam la plati pe care nu le putem face, dar stim sigur ca putem aloca suma integral in primele luni ale anului viitor. Daca fermierii nu accepta propunerea, vor continua protestele, dar nu vad ce altceva putem face", a declarat Radu Berceanu intr-o conferinta de presa sustinuta la Guvern.

Cele mai citite

Inundațiile din 1970, o catastrofă care a marcat o generație. Iată ce scria România Liberă acum peste 50 de ani

Anul în care râurile au devenit oceane în România, a schimbat fața multor zone Inundațiile din 1970 au fost unul dintre cele mai devastatoare evenimente...

Inundațiile din 1970, o catastrofă care a marcat o generație. Iată ce scria România Liberă acum peste 50 de ani

Anul în care râurile au devenit oceane în România, a schimbat fața multor zone Inundațiile din 1970 au fost unul dintre cele mai devastatoare evenimente...

Cea mai puternică furtună din ultimii 20 de ani. Autoritățile sunt pregătite să evacueze oamenii

ANM avertizează că un cod portocaliu va fi valabil în perioada 29 septembrie ora 08:00 - 30 septembrie ora 10:00. „După emiterea avertizărilor au fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă