Fostul presedinte al Republicii Moldova Vladimir Voronin ar putea fi anchetat penal, pentru evenimentele violente
care au avut loc in aprilie, dupa fraudarea alegerilor de catre comunisti, potrivit Unimedia.md. Anchetarea lui Voronin ar veni in contextul in care, la Chisinau, se prelungeste criza politica pentru alegerea presedintelui.
Recent, Procuratura Generala, Ministerul Afacerilor Interne si Serviciul de Informatii si Securitate de peste Prut au creat un grup de urmarire penala unde s-a discutat despre "investigarea si aprecierea actiunilor factorilor de decizie care au admis declansarea violentelor postelectorale din aprilie 2009", potrivit unui comunicat al Procuraturii Generale, citat de Unimedia.md. Jurnalistii de la Unimedia spun ca unul dintre oficialii care ar putea fi anchetati in legatura cu protestele din aprilie ar fi chiar Vladimir Voronin, pe atunci presedinte in functie al Republicii Moldova. Unimedia aminteste ca Voronin a spus dupa declansarea violentelor ca "e mai bine sa fie distruse doua cladiri" decat sa fie varsat sange de om, referindu-se la ordinul pe care l-au primit politistii de a se retrage din Parlament si Presedintie, cu toate ca acestia erau obligati sa pazeasca cele mai importante cladiri ale statului. De asemenea, un alt semn de intrebare pe care l-a ridicat presa de peste Prut este legat de faptul ca in fata celor 30.000 de manifestanti a fost lasat un grup de tineri politisti, studenti la Academia de Politie, cu toate ca in spatele Presedintiei si Parlamentului se aflau cateva sute de politisti bine echipati care nu au intervenit. si fostul premier Zinaida Greceanii a facut declaratii socante in timpul evenimentelor din aprilie, mai noteaza portalul. Ea a amenintat ca politia ii va impusca daca vor incerca sa ia cu asalt cladirea Guvernului. In urma protestelor din aprilie, patru tineri au decedat in conditii neelucidate, presa spunand ca principala cauza ar fi fost loviturile aplicate de politisti.
Anchetarea lui Voronin ar veni in contextul in care in Moldova se prelungeste criza politica pentru alegerea presedintelui. Votul Parlamentului in acest caz a fost amanat pana la rezolvarea conflictului constitutional, prin care trebuie sa se decida daca este nevoie sau nu de cel putin doi candidati inscrisi in cursa prezidentiala pentru ca alegerea sa poata avea loc. Deocamdata, pentru fotoliul de presedinte s-a inscris doar Marian Lupu, liderul Partidului Democrat, membru al coalitiei democrate, care a castigat alegerile in iulie si caruia ii mai trebuie opt voturi pentru a deveni sef al statului de peste Prut. Comunistii au spus ca nu vor nominaliza nici un candidat, dar nici nu vor vota pentru Marian Lupu, fost apropiat al lui Voronin.