Daca va este teama ca veti fi dat afara, analizati-va foarte atent activitatea si incercati sa va comportati ca un angajat model.
Chiar daca sunteti sigur pe postul pe care-l ocupati si nu aveti nici un motiv pentru a va face griji in legatura cu locul de munca, n-ar strica sa fiti atent la semnalele care indica apropierea concedierii. si asta, pentru ca, in toate domeniile de activitate, inca se mai fac reduceri de personal sau se restrange activitatea, ceea ce, in final, echivaleaza cu concedierea a unor oameni.
Lipsa de feed-back
Absenta unei reactii din partea managerului direct este un semnal clar ca, undeva, ceva nu este tocmai in regula. In acest caz, spune Ioana Moholea, director executiv la compania Perspective Group, este foarte indicat sa solicitati o intrevedere fata in fata cu seful si sa abordati direct problema. "Prezentati cat mai obiectiv situatia si abordati aceasta intalnire cu maxima diplomatie. Nu acuzati, ci invitati la dialog. Altfel, riscati sa adanciti si mai tare conflictul. Comportamentul de acest tip din partea unui manager trebuie analizat intotdeauna in context si dupa o astfel de conversatie. In caz contrar, simplele presupuneri duc cel mai adesea la concluzii eronate", afirma Ioana Moholea.
Neintelegerile frecvente cu seful
Daca pana acum va intelegeati foarte bine cu seful, iar acesta, dintr-o data, pare ca va cauta nod in papura, este cazul sa va interesati daca nu cumva sunteti pe lista urmatorilor disponibilizati. "Neintelegerile nu reprezinta acelasi lucru cu parerile in contradictoriu", atrage atentia business-coach-ul Alin Ghizasan. Expertul este de parere ca, daca sunteti sigur ca va aflati in urmatorul "val" de angajati dati afara, cea mai buna solutie ramane tot discutia cu superiorul. "Intrebati-l verde-n fata la ce sa va asteptati. Unii manageri chiar asteapta astfel de confruntari", spune Alin Ghizasan.
Recomandarile directe de a face public CV-ul
In cazul in care superiorii va indeamna sa va faceti public CV-ul, in afara companiei, atunci lucrurile sunt cat se poate de clare: oricand puteti fi concediat. Unele companii anunta direct ca urmeaza sa se faca reduceri de personal. Intr-o asemenea situatie, pentru a avea un plus de certitudine, intrebati direct: "Este si cazul meu?". "Daca se confirma ca veti fi concediat, cereti recomandari pentru performanta dumneavoastra de pana acum in companie si interesati-va in ce masura veti primi sprijin in gasirea unui nou job. De exemplu, intrebati daca se va lucra cu o agentie pentru serviciile de outplacement sau daca angajatorul va va recomanda, prin departamentul de resurse umane, altor angajatori", indeamna Ioana Moholea.
Observatiile si avertismentele
Angajatii care au probleme de atitudine, responsabilitate si punctualitate, care petrec ore in sir pe chat cu prietenii, intarzie in fiecare zi, nu-si indeplinesc sarcinile in mod repetat pot ajunge la concediere. Insa, inainte de acest final, ei au parte de mustrari din partea sefilor, fie scrise, fie verbale. "Angajatorul are baza decizionala pentru a da un prim semnal foarte clar: avertismentul. Sunt extrem de rare situatiile in care angajatul greseste atat de grav incat se recurge la concedierea directa. Un angajat primeste cel putin un avertisment care sa-l faca sa inteleaga faptul ca, daca situatia nu se schimba, va fi concediat", este de parere Dan Gurghian, business development manager si managing partner la compania Amplusnet din Targu-Mures, specializata in monitorizarea angajatilor.
Reducerea sarcinilor
Pe langa semnalele directe, mai puteti observa unele mai mici, indirecte. "De exemplu, nu vi se mai solicita atat de des opiniile ori nu mai sunteti implicat in actiunile generale. Daca si sarcinile v-au fost mult reduse, colegii va evita, munca va este analizata mult mai amanuntit si circula zvonuri despre o posibila concediere, fiti mai atent cum va faceti treaba", spune Dan Gurghian. In fond, nu iese fum fara foc. "Un angajat nu este concediat fara motiv, chiar daca suntem in mijlocul unei crize economice. Analizati-va atitudinea si rezultatele. De aici porneste bulgarele", considera Dan Gurghian.
Politetea rece
Este indicat sa fiti atent si la limbajul nonverbal. Daca seful nu va mai zambeste la fel, este monosilabic in raspunsuri si nu-si mai face timp "ca inainte" pentru a sta de vorba despre lucruri care nu au legatura cu serviciul, s-ar putea sa nu va aflati intr-o situatie prea buna.
"O privire mustratoare in timpul unei sedinte, pozitionarea cu spatele intr-o discutie cu mai multe persoane sau evitarea strangerii de mana sunt semnale care ar trebui sa va faca sa va reconsiderati atitudinea la job", spune Mihaela Stroe, general manager al companiei Acta Nonverbal.
Test
Cand puteti sta linistit
Sunteti foarte bun in domeniul dumneavoastra de activitate si colegii de breasla va considera un expert? Aveti o atitudine pozitiva, sunteti plin de energie si optimism? Va intelegeti bine cu colegii si cu sefii? Aveti rezultate din ce in ce mai bune? Daca raspundeti "da" la intrebarile de mai sus, nu ar trebui sa va faceti nici un fel de grija. Nu veti fi concediat.
Inainte de a raspunde "da" la intrebarile de mai sus, asigurati-va ca si cei din jurul dumneavoastra, cu precadere sefii, va considera un angajat de neinlocuit. Cea mai buna solutie pentru a le afla opinia este sa stabiliti un interviu personal (la pranz sau la o cafea), unde sa-i intrebati daca trebuie sa va imbunatatiti activitatea si de la cine puteti invata mai multe.
Sursa: experti in resurse umane