16.5 C
București
luni, 23 septembrie 2024
AcasăSpecialBaza americana pentru 1.600 de militari

Baza americana pentru 1.600 de militari

Pentagonul cheltuieste peste 100 de milioane de dolari pentru a construi noi baze in Bulgaria si Romania, relateaza site-ul Stars and Stripes. Baza din Romania, estimata la 50 de milioane de dolari, va fi inaugurata peste cateva luni.

Luna trecuta, Casa Alba a anuntat ca nu mai are planuri pentru a amplasa rachete si trupe americane in Polonia si Republica Ceha. Intre timp, peste 2.000 de soldati, inclusiv doua escadroane de la baza Vilseck din Germania, au luat parte la exercitii in Romania si Bulgaria. Exercitiile, care au inceput la sfarsitul lunii iunie, se vor desfasura pana la finele lunii octombrie. Colonel Gary Russ, comandantul Joint Task Force-East (JTF-East), a declarat ca nimeni in Romania si Bulgaria nu si-a pus problema in legatura cu ce fac Statele Unite in aceste tari dupa ce s-a renuntat la planul de aparare al scutului. "Ne-am luat angajamente si ei nu s-au exprimat niciodata intr-o discutie de-a lungul liniilor de a se retrage din JTF-East", a spus Russ, care conduce cel mai mare contingent militar american ce opereaza in Europa de Est. "Cred ca ambele baze ilustreaza un mare angajament pentru Europa de Est", a adaugat el. Bazele, finantate de Statele Unite, dar proprietati ale guvernelor roman si bulgar, vor fi partajate intre Statele Unite si fortele statelor-gazda, a mai precizat Russ.

In asteptarea contractelor cu US Army
Baza militara din Romania costa Statele Unite 50 de milioane de dolari si ar putea gazdui 1.600 de militari americani. Constructia bazei din Romania este asteptata a fi finalizata in urmatoarele luni, in timp ce baza din Bulgaria ar putea fi deschisa in 2011 sau 2012. Partea americana ar putea, cel putin in cazul facilitatilor aflate in constructie la Mihail Kogalniceanu, contracta diferite servicii din partea mediului de afaceri romanesc. Un prim pas a fost deja facut in acest sens luna trecuta, atunci cand la Kogalniceanu a fost organizata prima intalnire dintre oamenii de afaceri constanteni si responsabili cu contractarea serviciilor din partea US Army. Au fost prezentate modalitatile si procedurile prin care diferiti agenti economici se pot inscrie pentru licitatiile de servicii in favoarea americanilor. Contractele urmeaza a fi incheiate pe durata determinata, in functie de numarul si perioada in care vor fi dislocate forte americane la Constanta. "Nimeni nu stie deocamdata daca la Kogalniceanu vor fi aduse forte permanente. O decizie in acest sens va fi luata dupa deschiderea bazei", a precizat Manuela Stroescu, responsabil al Biroului de Relatii Publice Forta Operationala de Est Aerodromul Mihail Kogalniceanu. In prezent, lucrarile de constructie a bazei americane de la Mihail Kogalniceanu sunt executate de subcontractori din Turcia. Pana la finalizarea facilitatilor, americanii sunt cazati in fosta baza de aviatie de la aeroport, unde anii trecuti au fost derulate lucrari de amenajare de dimensiuni mai reduse decat cele din "baza mare".

ALEGERE

» De ce Kogalniceanu
Kogalniceanu a fost ales de catre specialistii militari americani dupa mai multe misiuni de evaluare derulate anii trecuti. In zona de interes militar exista o multitudine de facilitati, precum  cale ferata speciala destinata transportului de munitie si material militar, un depozit de munitie la Nicolae Balcescu, legaturi cu porturile Midia si Constanta, aeroportul la cativa pasi de viitoarea baza.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă