17.8 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSportOpozitia se contreaza, dar blufeaza in fata anticipatelor

Opozitia se contreaza, dar blufeaza in fata anticipatelor

» Atrasi de beneficiul electoral pe care-l pot obtine prin asocierea cu primarul Sibiului, Mircea Geoana si Crin Antonescu au ajuns sa-si dispute locul de langa Klaus Johannis in fata camerelor de filmat.

» Dupa ce a avansat ipoteza dizolvarii Parlamentului si organizarii de anticipate, Traian Basescu si-a nuantat pozitia, spunand ca ar putea lasa aceste probleme pe seama urmatorului presedinte.

» Democrat-liberalii forteaza mana adversarilor, zicand ca alternativa la Lucian Croitoru este un membru PDL, in vreme ce liderii PSD si PNL blufeaza si spun ca nu-i sperie perspectiva anticipatelor.

 

Divergente de opinie pe marginea duratei mandatului unui eventual cabinet Johannis au aparut intre liderii PSD si PDL inca de la prezentarea primarului Sibiului drept propunere de premier a PSD, PNL, UDMR si a minoritatilor nationale. Divergentele s-au transformat insa in contre la sfarsit de saptamana, dupa ce Crin Antonescu s-a dus pe neanuntate la Sibiu pentru a vorbi cu Johannis. In aceeasi zi, Mircea Geoana a anuntat public ca a vorbit la telefon cu primarul Sibiului pentru a stabili coordonatele intalnirii de aseara, ce ar fi trebuit sa fie destinata reconfirmarii sprijinului opozitiei pentru Klaus Johannis. "Eu ii incurajez pe toti colegii din aceasta majoritate sa putem pastra aceeasi atmosfera coerenta si omogena in actiunea noastra. Nu sunt interesat de un concurs de frumusete, cine profita mai mult de imaginea pozitiva a domnului Johannis", a spus Geoana. seful social-democratilor nu a explicat insa de ce intrevederea Johannis-lideri ai PSD, PNL, UDMR si ai minoritatilor a fost planificata sa aiba loc in biroul lui de la Senat si de ce anuntul public a venit de la Biroul de Presa al PSD. Ieri, Geoana a lasat deoparte acuzele voalate si a trecut la unele explicite. Deranjat ca liderul PNL a spus ca, in cazul in care castiga prezidentialele, il va nominaliza pentru functia de premier tot pe Johannis, Geoana l-a acuzat pe Antonescu ca-l foloseste pe primarul Sibiului ca agent electoral. "Domnul Antonescu face aceeasi greseala pe care i-o reprosam cu totii domnului Basescu. Un presedinte nu poate sa spuna inainte sa constate o majoritate si inainte sa se consulte cu partidele cine va fi prim-ministru. Am senzatia ca domnul Antonescu vrea sa-l foloseasca pe Johannis si ca agent electoral pentru propria campanie", a declarat ieri Geoana.

Liderul PNL a replicat ca Geoana s-a alarmat degeaba. "Ii dau toate asigurarile domnului Geoana ca nu il folosesc pe Klaus Johannis ca agent electoral. Poate sa stea linistit. Domnul Johannis nu este un om care sa se lase folosit ca agent electoral, pentru ca este de alta talie", a raspuns Antonescu de la Cluj-Napoca. Aceasta, in conditiile in care, cu  doar doua zile inainte, de la Iasi, Antonescu spunea despre Geoana ca nu poate poza intr-o "gazela nevinovata care fuge de vanatorul cel rau", deoarece este la fel de responsabil ca Traian Basescu de situatia din Romania.

Programul anticriza al lui Johannis, creionat de PSD?
Disputele dintre liderii PSD si PNL s-ar putea amplifica si pe tema programului de guvernare pe care ar urma sa-l creioneze Klaus Johannis, in conditiile in care Mircea Geoana a lasat deja a se intelege ca doreste ca PSD sa aiba "partea leului". "Voi lucra personal si am sa-l ajut pe domnul Johannis. Nu am sa-i impun nici un ministru. (…) Dar in partea de program economic indraznesc sa spun ca, in acest moment, avem si am o viziune mai coerenta cu privire la lupta impotriva crizei", a declarat Geoana ieri. El a mentionat ca i-a spus telefonic primarului Sibiului sa vina in aceasta saptamana "in fata tarii" cu un program de guvernare si cu 15 propuneri de ministri. La intalnirea cu Johannis, programata aseara la Senat, nu au participat insa nici udemeristii, nici Crin Antonescu. Reprezentantii UDMR au spus ca au aflat de intalnire din presa si si-au justificat absenta prin faptul ca nu erau in Bucuresti, mai ales ca ora a fost modificata de trei ori. Udemeristii au dat insa asigurari, prin intermediul presedintelui Marko Bela, ca-l sustin in continuare pe Klaus Johannis. La randul lor, liberalii l-au desemnat pe Radu Stroe sa participe la intalnirea de la Senat cu primarul Sibiului, dat fiind ca Antonescu era inca la Cluj-Napoca, intr-o intrevedere cu liberalii clujeni care-i sustin candidatura pentru Cotroceni.

Croitoru are un "plan B", dar nu depune mandatul
In timp ce liderii partidelor se dueleaza in declaratii taioase, premierul desemnat, Lucian Croitoru, lucreaza in tacere la programul de guvernare pe care intentioneaza sa-l propuna formatiunilor politice. El a stabilit calendarul intalnirilor cu PDL, PNL, UDMR si cu grupul minoritatilor pentru zilele de luni si marti, dar asteapta inca un raspuns de la PSD, care nu a decis daca va participa la discutii. Pana la aceasta ora, cu exceptia sprijinului promis de pedelisti, Croitoru nu a reusit sa atraga de partea sa nici o alta formatiune parlamentara (nici macar UDMR, care parea dispusa sa faca pasul inapoi), dar ramane increzator in sansele sale si spune ca are pregatit un "plan B", care nu implica depunerea mandatului. "In cazul in care nu vor participa (partidele de opozitie – n.r.) la formarea Guvernului, voi avea o solutie de rezerva. Nu v-o divulg", a declarat Croitoru la prima conferinta de presa, organizata la Palatul Victoria.
In privinta ministrilor care vor face parte din Cabinet, premierul desemnat a refuzat sa dea nume, spunand ca va lua o hotarare numai la finalul discutiilor cu partidele. In schimb, consilierul guvernatorului BNR a spus ca va pune la punct un program de guvernare "in linie cu acordurile pe care Romania le are cu UE, FMI, Banca Mondiala".

PDL ameninta cu un premier portocaliu si anticipate
Democrat-liberalii incearca sa forteze mana opozitiei, amenintand ca vor scoate din joben un nume de politician PDL pentru postul de prim-ministru, daca Parlamentul respinge propunerea sefului statului. "Cred ca va fi, cinstit, si mai greu pentru cele doua partide (PSD si PNL – n.r.) sa accepte un candidat din partea PDL", a declarat Vasile Blaga, secretarul executiv al partidului. Mai direct, vicepresedintele PDL Cezar Preda a spus ca partidul sau va propune presedintelui un candidat pentru functia de prim-ministru care sa aiba carnet de membru de partid. Chiar daca pedelistii si-au declarat din capul locului sustinerea pentru Croitoru, nici macar ei nu cred in sansele acestuia de a prelua mandatul de premier. In plus, inflexibilitatea opozitiei in privinta instalarii lui Croitoru in fruntea Guvernului este, cel putin pentru moment, favorabila PDL, care are astfel sanse sa ramana la putere chiar pana dupa alegerile prezidentiale.
Pe de alta parte, membrii opozitiei nu par a fi impresionati de anticipate, "sperietoarea" scoasa la lumina de presedintele Traian Basescu. "Eu sunt de acord sa nu votam nici al doilea Guvern si sa intram in alegeri anticipate. Nu mi-e frica de alegeri si nu sunt singurul caruia nu-i e frica de alegeri", a declarat Viorel Hrebenciuc, liderul grupului PSD din Parlament. si Crin Antonescu este de aceeasi parere: "Eu nu ma tem de anticipate. Daca domnul Traian Basescu forteaza lucrurile pana la alegeri anticipate, in ceea ce ne priveste nu poate conta pe teama traditionala a parlamentarilor de alegeri anticipate. Daca doreste anticipate, mergem la anticipate".

» Desi au spus ca vor sesiza Curtea Constitutionala in urma desemnarii lui Lucian Croitoru in detrimentul lui Klaus Johannis, liderii PSD si PNL nu au inceput inca demersul. Geoana spune ca trebuie clarificata situatia "la un moment dat", in vreme ce seful PNL vrea urgentarea si spune ca va ridica problema in sedinta de astazi a grupurilor parlamentare.

PROMISIUNI ELECTORALE

» Geoana vrea medicamente prin posta
Dupa ce le-a promis 25.000 de euro romanilor care se intorc in tara, Mircea Geoana s-a gandit ca pensionarii trebuie sa primeasca prin posta medicamentele compensate sau gratuite de care au nevoie. Promisiunea initierii unui proiect in acest sens a fost lansata in weekend, la Brasov, la o intalnire cu pensionarii. Geoana a completat-o cu angajamentul ca, in cazul in care va fi ajutat sa devina presedinte al Romaniei, se va intalni periodic, chiar saptamanal, daca se poate, cu pensionarii din fiecare judet al tarii. Nu in ultimul rand, liderul PSD a promis sa discute cu reprezentantii Fondului Monetar International pentru a-i convinge sa renunte la cresterea varstei de pensionare si la egalizarea varstei de pensionare intre femei si barbati. O promisiune electorala a lansat, la sfarsit de saptamana, si premierul interimar, Emil Boc. Acesta le-a transmis prefectilor ca va cere Parlamentului sa modifice ordonanta de urgenta privind ajutoarele pentru incalzire in sezonul rece 2009-2010, emisa chiar de Cabinetul sau, in sensul ca de acest sprijin sa beneficieze si familiile care au venituri mai mari de 425 de lei pe membru.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă