18.9 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialDe la gradinita la spital

De la gradinita la spital

Mai multi prescolari au prezentat simptome de toxiinfectie alimentara usoara, dupa ce au consumat mamaliga cu smantana si branza.

Mai multi copii din Medgidia au ajuns vineri la spital, dupa ce au acuzat dureri abdominale, au avut varsaturi, scaune diareice si febra. Micutii sunt de la Gradinita cu orar prelungit nr. 3 din localitate si au servit mamaliguta cu branza si smantana. Primele simptome au aparut vineri dimineata, 11 copii acuzand dureri abdominale si scaune diareice. Alti sapte copii s-au simtit rau imediat cum au ajuns acasa, iar parintii au anuntat conducerea gradinitei. Cu toate acestea, nu s-a luat nici o masura, Directia de Sanatate Publica fiind anuntata abia in jurul orei 14.00. "Primele 11 cazuri au fost depistate la triajul efectuat vineri dimineata, iar alte sapte cazuri aflate la domiciliu au fost anuntate de catre parinti conducerii gradinitei. Focarul a fost anuntat in jurul orei 14.00, o echipa a Serviciului de Supraveghere/Control Boli Transmisibile declansand investigatia epidemiologica", a precizat dr. Mihaela Dinisov, director coordonator adjunct in cadrul DSP. Copiii au ajuns la Spitalul Municipal Medgidia si, pentru ca prezentau simptomatologie de toxiinfectie alimentara usoara, nu au fost internati. Directia Sanitar-Veterinara si Inspectia Sanitara de Stat au demarat, la randul lor, anchete epidemiologice, primele rezultate fiind gata in trei zile. Potrivit dr. Adrian Pavlov, inspector-sef al Inspectiei Sanitare de Stat Constanta, administratorul Gradinitei nr. 3 a fost amendat cu suma de 4.000 de lei pentru faptul ca nu a anuntat evenimentul la DSP. si veterinarii l-au amendat pe administrator, cu 2.000 de lei, pe motive de igiena. De asemenea, au dispus sistarea activitatii pe o perioada de 48 de ore.
Probleme au fost si la Gradinita cu orar prelungit nr. 4, care se aprovizioneaza cu lactate de la aceeasi firma ca si Gradinita nr. 3, si anume SC TADCIP SRL. Potrivit rapoartelor institutiei, din 120 de copii hraniti zilnic la Gradinita nr. 3, 19 au manifestat tulburari, iar de la Gradinita nr. 4 au fost afectati sase din 135. O parte dintre ei a ajuns si la Spitalul de Boli Infectioase din Constanta, fara a necesita insa internare. Medicii din Medgidia spun ca ar putea fi vorba de viroze ale momentului, in urma controalelor depistandu-se mai multe bronhopneumonii si enterite.

Ce
» Controale
"Vom verifica firma de lactate, precum si distribuitorul. La Gradinita cu orar prelungit nr. 4 am prelevat probe si am recomandat igienizarea generala. In functie de rezultatele anchetei, vom dispune masurile care se impun", a subliniat Gheorghe Dinca, director coordonator DSVSA.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă