5.3 C
București
joi, 14 noiembrie 2024
AcasăSpecialTara trece, alegerile raman

Tara trece, alegerile raman

Guvernul cade cand nu mai are majoritate. Asa e legea democratiei. Exceptionala a fost situatia Guvernului Tariceanu, care a reusit cu 20% sau pe acolo sa se mentina un an si jumatate. Dar daca am calcula cat ne-a costat pe fiecare din buzunar pretul supravietuirii lui Varujan et comp., in materie de deficit bugetar si criza autoprovocata, as zice sa pice de zece ori Guvernul, dar sa scapam mai ieftin. Chiar regret ca taricenii n-au picat inainte sa ne fericeasca cu marea reforma a uninominalului, cum a cazut Boc inainte sa ne ofere marea solutie a unicameralului la o problema care nu se stie care este. Imi pare rau de Boc si de Pogea, doi oameni onorabili, chit ca nu tocmai indemanatici, ca au cazut la un loc cu periculoasa doamna Udrea (a dovedit ca mai bine crapa tara decat ea), in asentimentul general ca a fost un guvern infect (nu e adevarat). Dar cum ti-ai asternut asa dormi.

Daca nu esti un speculant contra leului, zilele astea, nu prea ai de ce sa te bucuri ca a picat Guvernul. Peste o suta de mii de mici firme s-au inchis in acest an – probabil patronii erau unicii amploaiati, dar asta inseamna o suta de mii de oameni mai putin care isi risipesc incasarile la Carrefour, stimuland cresterea economica din retail, sau care isi cauta o slujba. Unde? Ca firmele mijlocii sau mari au lichidat toate contractele temporare si traiesc din rezerve, asteptand vremuri mai bune. Ruperea coalitiei a provocat caderea Guvernului – nu are sens sa discutam ce era pe agenda si asa mai departe. Dai afara pe PSD, iti asumi tot ce va urma, cum am scris deja acum doua saptamani. Mai are sens sa ne intrebam daca acest lucru s-a intamplat din prostie, alimentata de lacomie (aflu din blogul lui Catalin Tolontan ca in ultimele sale zile PDL schimba directorii de pe la cluburi sportive cu oameni de ai sai, asa de jos ajunsese nivelul), sau din vreun design strategic, in ideea ca doua treimi din partide contra inseamna de fiecare data doua treimi din votanti pentru?

 

Parerea mea e ca subiectul trebuie lamurit, pentru ca de rezolvarea lui depind si solutiile pe viitor. Sa zicem ca a fost o prostie, un calcul gresit, exasperarea PDL cu PSD si atitudinea lor duplicitara fata de guvernarea in comun. As fi gata sa accept asta, dar raman prea multe fapte inexplicabile. De exemplu, de ce cand Bruxelles-ul ne cere sa dam alti trei candidati din diverse partide, ca la Agricultura am pierdut (previzibil) partida, noi il dam tot pe dl Ciolos si atat? Sau de ce sa crezi ca UDMR, desi a semnat o motiune, va vota contra ei, cand acum trei ani erau toti sub ancheta (Marko in orice caz), doar pentru ca Blaga si Verestoy (nefericit uniti deja prin povestea cu apartamentul) au negociat? Adica, ce au negociat? Sau pentru ca au crezut ca o sa cumpere usor douazeci de parlamentari de mare valoare de la dusman (si cum, te apuci sa o faci dupa ce ii dai pe ceilalti afara de la guvernare)? Iar ei sunt de nivelul lui Gabriel Oprea, campionul din 2004 al turismului electoral (bine ai venit in tabara noastra!). Aoleo!

A doua ipoteza e o teorie a conspiratiei, ideea ca PDL in mod deliberat i-a dat un sut lui Nica, pentru a provoca o cadere a Guvernului, cu scopul de a-i aduce avantaje electorale lui Basescu. Cum ii aduce asta avantaje electorale, dat fiind ca deja e identificat ca omul care seamana vant si culege furtuna, nu stiu. Circula doua variante: ori prin renumirea lui Boc si provocarea unor alegeri anticipate (cand Parlamentul l-ar pica din nou), motiv pentru care s-ar fi instrumentat totul, ca Basescu vrea un al doilea mandat cu o majoritate mai mare in Parlament (ipoteza 1) sau ca e convins ca va exista un profit electoral din lichidarea solutiei imorale a PSD pe pretextul pensiilor. Asta, cu costul neverosimil al risipei de bani FMI ca sa aparam leul si al riscului unei imagini catastrofice, care poate duce la degradari de tara (asa a inceput criza noastra acum un an, cu "raii" de la Standard and Poor’s).

 

Ce sa mai vorbim de faptul ca toata lumea deschide International Herald Tribune si afla ca ne pregatim sa furam alegerile. Dupa ce de-abia apropiaseram scorul nostru de tara anul trecut la Freedom House cu 0,25 sutimi de Bulgaria (care sta mult mai bine) de bucurie ca nimeni nu a furat semnificativ la legislativele trecute.
E plauzibil acest al doilea scenariu? Pentru el pledeaza faptul ca Basescu a mai facut o data asta, in 1998 (prima oara cand am stricat prietenia), cand el si amicii lui alimentau fara jena presa internationala cu stirea caderii Guvernului de coalitie cu sase luni in avans (Guvernul habar nu avea). Mai pledeaza si numirea lui Ciolos drept unic candidat, cand partida e deja pierduta (deci nu mai urmarim sa avem un comisariat bun pentru o persoana onorabila, ci doar sa impingem cat mai incolo revelatia faptului ca strategia sefului statului a fost perdanta). Dar tot nu imi vine sa cred.

In final si cu titlu de recomandare, doua lucruri. In primul rand, si contrar aparentelor, e mult mai important ca alegerile sa se desfasoare corect decat sa le castige x sau y! Nu vreau sa aud de plangeri la OSCE (unde ne va judeca frumoasa democratie din Kazahstan, care are presedintia). Ar fi penibil! Unde e faimoasa autoritate electorala centrala, a carei creatie a fost celebrata ca o istorica victorie a societatii civile (nu de mine), doarme? Are un sef, dl Opris, ilustru necunoscut, de ce nu iese in strada sa ne apere de frauda cu trupul propriu? La fel, colegi din societatea civila, unde sunteti? Nu putem lasa PSD sa fie fraudat doar pentru ca dl Ponta pana in ultima sedinta de guvern a incercat sa bage un proiect de lege ca sa inchida tribunalul pe SAR si IPP? Nu ar fi fair, nu e asa? In realitate, sunt cateva retete simple sa te feresti de frauda. Sfatuiesc pe oricine ar veni la guvernare sa nu umble in nici un fel la cadrul legislativ sau organizatoric acum, inainte de alegeri (orice miscare e suspicioasa si stam cu ratingul pe voi).

 

Evident, un guvern de tehnocrati ar fi preferabil, sper ca presedintele sa fie de acord. Partide si ONG-uri, mobilizati pe toata lumea in ziua votului! Hai sa o rezolvam aici pana sa ne stricam obrazul pe afara! Dar, draga opozitie, asta nu o sa va ajute daca urmati sfaturile celor care va cer sa va uniti contra lui. Treaba voastra ce faceti in Parlament (cu respectarea legilor), dar unirea electorala nu e o sursa de putere. O larga alianta contra Basescu ca Becali, Voiculescu si Vadim ii va aduce pe toti adversarii lui Basescu, ca e vorba de Emil Constantinescu sau de Sorin Oprescu, la media valorica a acestei largi coalitii, cum s-a intamplat si in 2007, adica bine sub standingul lui Geoana sau Antonescu luati separat. Ganditi-va bine inainte de a va plasa iarasi in locurile celor 322 de pitici, ca Basescu nu poate fi batut decat de unul mai bun, si nu de un mutant mediu care isi asuma intregul sistem ticalosit. Sunt de acord cu un pact pentru corectitudinea alegerilor si nominalizarea unui guvern mai tehnocratic, asta e in perfecta armonie cu idealurile societatii civile, dar atat.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu îi cere demisia lui Ioan Chirteș, președintele Comisiei pentru controlul SRI

Premierul Marcel Ciolacu îi cere miercuri demisia preşedintelui Comisiei pentru controlul SRI, Ioan Chirteş, după afirmaţiile sale privindu-l pe George Simion, el arătând că...

Un agent al Secret Service a fost concediat după ce a folosit casa lui Barack Obama din Hawaii în scopuri personale

Un agent din cadrul Secret Service însărcinat să-l protejeze pe Barack Obama a fost concediat în urma unor dezvăluiri cu privire la faptul că...

Diabetul atinge niveluri pandemice, afectând peste 800 de milioane de persoane la nivel global

Diabetul, o afecțiune care perturbă procesarea zahărului în organism, a devenit una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate la nivel mondial, cu o...
Ultima oră
Pe aceeași temă