0.9 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăSpecialNicolae Manolescu si Dan Mircea Cipariu candideaza la presedintia USR

Nicolae Manolescu si Dan Mircea Cipariu candideaza la presedintia USR

Actualul presedinte al Uniunii Scriitorilor din Romania (USR), criticul Nicolae Manolescu, si scriitorul Dan Mircea Cipariu candideaza la presedintia uniunii, alegerile urmand sa aiba loc pe 23 noiembrie, relateaza agentia Mediafax, care il citeaza pe primul mentionat.

 

Manolescu a precizat ca alegerile pentru sefia USR vor avea loc la sala Amfiteatru a Teatrului National Bucuresti (TNB), "la o zi dupa primul tur al alegerilor prezidentiale".

Nicolae Manolescu a fost ales presedintele al USR in 2005, aflandu-se, atunci, la primul mandat in aceasta functie. El este membru corespondent al Academiei Romane, critic literar, editorialist, profesor universitar, eseist, istoric literar si politician. Ambasador al Romaniei la UNESCO, el este considerat a fi unul dintre cei mai importanti critici literari contemporani. Anul trecut, la Targul de Carte Gaudeamus, Manolescu a lansat cel mai nou volum al sau, "Istoria critica a literaturii romane". Din 1990, acesta este director al publicatiei Romania literara.

Candidatii la functia de presedinte al Uniunii Scriitorilor din Romania isi vor expune programele, pe larg, in cadrul Conferintei Nationale a USR, pe 23 noiembrie.

Dan Mircea Cipariu, presedintele Sectiei de Poezie a Asociatiei Scriitorilor din Romania-Filiala Bucuresti, are ca propuneri pentru mandatul sau de presedinte al USR, printre altele, realizarea unor proiecte care sa atraga sponsori, dar si realizarea unui anuar care sa ajute membrii USR sa se cunoasca intre ei.

Cipariu a coordonat proiecte precum "Colocviul tinerilor scriitori", "27. Poezie de Bucuresti", "Scriitori pe Calea Regala", "Maratonul de Poezie si Jazz" si "Colocviul tinerilor critici literari", finantate de Ministerul Culturii si Cultelor sau de Administratia Fondului Cultural National (AFCN).

In conformitate cu statutul sau, Uniunea Scriitorilor din Romania este o asociatie profesionala de creatori, fara scop lucrativ sau patrimonial, de utilitate publica, avand ca scop sprijinirea si apararea literaturii, a intereselor profesionale, economice, sociale si morale ale scriitorilor. Ea infiinteaza si sustine edituri si publicatii, incurajeaza traduceri din si in limba romana, premiaza creatiile literare valoroase, pregateste si promoveaza acte normative privind profesiunea de scriitor.

In prezent, USR cuprinde 2.400 de membri, care activeaza in cele 12 filiale regionale organizate in Romania si in filiala Chisinau. In cadrul filialei Bucuresti, cunoscuta sub numele de Asociatia Scriitorilor Bucuresti, infiintata in martie 1972 si care are 1.200 de membri, functioneaza sase sectii, dupa genurile literare.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă