19.3 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialStrategia pentru Afganistan, incerta

Strategia pentru Afganistan, incerta

» Presedintele Barack Obama urmeaza sa ia in urmatoarele saptamani o decizie privind formularea unei noi strategii in Afganistan. Comandantii militari cer suplimentarea efectivelor cu pana la 60.000 de soldati, insa liderul de la Casa Alba este tentat sa reduca efortul militar la o misiune limitata strict la confruntarea cu teroristii din Al-Qaeda.

Prins intre solicitarile generalilor si opozitia crescanda a americanilor fata de un razboi care in fiecare zi devine tot mai sangeros, Obama a prezidat saptamana trecuta cel de-al patrulea consiliu de razboi privind Afganistanul. Reuniunea a avut loc la scurt timp dupa ce sefii operatiunilor din teren au avertizat public ca, in absenta unei noi abordari, misiunea asumata de SUA si NATO in Afganistan ar putea esua. Pentru generali, noua abordare inseamna o suplimentare masiva a celor 68.000 de soldati SUA aflati deja in teatrul de operatiuni. Comandantul fortelor SUA din Afganistan, generalul Stanley McChrystal, cere intre 40.000 si 60.000 de militari suplimentari – o metoda care a dat rezultate in Irak, dar care, in contextul politic intern din Statele Unite, este extrem de dificil de acceptat de catre alegatorii americani. Conform unui sondaj GfK, publicat saptamana trecuta de AP, numai 40% din cetatenii SUA mai sustin razboiul din Afganistan, in scadere cu cinci procente fata de luna septembrie.

In acest context, colaboratorii presedintelui Obama au lasat sa se inteleaga ca liderul de la Casa Alba ia in calcul si alte optiuni, una dintre ele fiind restrangerea obiectivelor militare in Afganistan strict la Al-Qaeda si sa renunte, macar si partial, la confruntarea cu talibanii, care nu ar reprezenta o amenintare internationala, avand ca scop declarat alungarea fortelor straine de pe teritoriul afgan. Conform publicatiei online McClutchy, expertii Casei Albe considera ca strategia lui McChrystal este sortita esecului din cauza fraudarii recentelor alegeri prezidentiale, a coruptiei larg raspandite din Afganistan, dar si din cauza suprasolicitarii armatei si a bugetului SUA.

Viziunea alternativa de la Casa Alba – formulata deocamdata numai in presa, sub forma unui balon de incercare – este si ea contestata de oficiali din diplomatie, serviciile de informatii si armata. 15 responsabili din aceste domenii, citati de McClutchy, au acuzat recent Casa Alba ca ignora informatiile privind amenintarea reprezentata de extremismul islamist in intreaga regiune si refuza sa ia in calcul consecintele unui armistitiu cu talibanii, care, fara presiunea militara a NATO in Afganistan, si-ar putea extinde influenta si atacurile in Pakistan, Casmirul indian si statele din Asia Centrala. Pana la decizia finala a lui Obama, o alta varianta de strategie pentru Afganistan a captat interesul presei de peste Ocean si nu numai. Evocata public de McChrystal dintr-o eroare, analiza secreta conceputa de CIA este intitulata sugestiv "Haosistan" si evalueaza cazul unui esec al statului central afgan si transformarea tarii intr-o entitate cvasianarhica precum Somalia.

» Fraude considerabile la prezidentialele afgane
Reprezentantul special al ONU in Afganistan, Kai Eide, a declarat duminica, la Kabul, ca alegerile prezidentiale afgane din 20 august au facut obiectul unor "fraude considerabile", relateaza AFP. Alegerile, ale caror rezultate nu sunt cunoscute inca, au fost marcate de numeroase acuzatii de frauda. Observatorii afgani si internationali au semnalat numeroase nereguli, majoritatea comise in favoarea presedintelui in exercitiu, Hamid Karzai. Potrivit rezultatelor preliminare, Karzai a obtinut 55% din voturi, iar principalul sau rival, fostul ministru de Externe Abdullah Abdullah, 28%. Rezultatele definitive, dupa examinarea buletinelor de vot, suspecte de frauda, ar urma sa fie anuntate saptamana viitoare.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă