15.6 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPiata constructiilor de locuinte se va stabiliza abia din 2011

Piata constructiilor de locuinte se va stabiliza abia din 2011

» Volumul lucrarilor de constructii la cladirile rezidentiale a inregistrat in august un ritm accelerat de scadere, de trei ori mai mare decat in luna precedenta, iar tranzactiile imobiliare dupa primele opt luni ale anului au cazut cu o treime.

Analistii imobiliari sustin ca socul crizei va mai fi resimtit inca trei luni, iar despre o revenire normala a pietei de constructii vom putea discuta cel mai devreme peste un an si jumatate.

Pe ansamblu, volumul lucrarilor de constructii (serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare) s-a redus cu 24,9% in august, fata de aceeasi luna din 2008, iar declinul din primele opt luni s-a situat la 13,3%, fiind inregistrate scaderi importante pentru toate sectoarele din ramura, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). Pe elemente de structura s-au inregistrat scaderi la toate componentele: la lucrarile de reparatii capitale (-43,1%), la lucrarile de intretinere si reparatii curente (-30%) si la lucrarile de constructii noi (-26,1%). De asemenea, volumul lucrarilor de constructii a scazut la cladirile rezidentiale cu 42,3%, la cladirile nerezidentiale cu 26,7% si la constructiile ingineresti cu 23,9%. Pentru comparatie, in iulie, pe tipuri de constructii, volumul lucrarilor a scazut la la constructiile ingineresti  cu 18,4%, la cladirile nerezidentiale cu 13% si la cladirile rezidentiale caderea a fost de 10,4%.

 

Analistii imobiliari sustin ca scaderile de pe piata constructiilor resimtite evident ca efect al crizei inca din primele luni ale anului erau prognozate inclusiv pentru perioada actuala, iar o stabilizare nu poate fi luata in discutie mai devreme de 2011. "Caderea inregistrata pe piata constructiilor nu este o surpriza, era previzibila. Va fi nevoie de inca un an pentru redresarea tranzactiilor imobiliare, dupa care abia dupa inca sase luni vom putea discuta de o stabilizare, de o revenire serioasa pe piata constructiilor de locuinte", ne-a declarat Radu Zilisteanu, analist imobiliar.
Tranzactiile imobiliare dupa primele opt luni ale anului au inregistrat o scadere de 32,92%, comparativ cu perioada ianuarie-august 2008, potrivit datelor prezentate, miercuri, de Uniunea Notarilor Publici din Romania (UNNPR). Astfel, in perioada ianuarie-august 2009 au fost inregistrate 224.753 de tranzactii imobiliare, cu 110.333 mai putin decat in perioada similara a anului trecut.

Reluarea activitatilor in constructii ar putea intra pe un fagas normal in primavara, insa semnele de revenire sanatoasa nu vor fi mai devreme de 2011, sustine, la randu-i, dezvoltatorul imobiliar Liviu Ureche. "Anul viitor vom sesiza primele semne de iesire din socul crizei. A fost o perioada foarte dificila pentru constructori, dar semnele de pe piata creditelor ne fac sa credem ca situatia se va redresa incet-incet", a declarat Ureche.

Cele mai citite

Ungaria oferă laptopuri gratuite elevilor, în timp ce România retrage tabletele distribuite în pandemie

Ungaria derulează cu succes un program național de sprijin educațional, prin care elevii din clasele a V-a și a IX-a primesc laptopuri gratuite din...

Cinci ore de atacuri cu drone auspra Kievului. Au fost auzite mai multe explozii

Rusia a lansat mai multe valuri de drone asupra Kievului într-un atac care a durat peste cinci ore, potrivit armatei ucrainene. Acesta este al...

Guvernul României, cel mai optimist în privința creșterii economice din 2024, în ciuda altor prognoze mult mai rezervate

Guvernul României prognozează o creștere economică reală de 2,8% pentru anul 2024, în pofida unei evoluții slabe în primele șase luni, când PIB-ul a...
Ultima oră
Pe aceeași temă