Productia de film romaneasca nu este intr-o crestere cantitativa organica – ba chiar deloc. Pe partea cealalta insa, evenimente si festivaluri, multe la prima editie, multe din fonduri publice… Iar in toamna aceasta par a fi mai multe ca niciodata, imprastiate prin toata tara dupa amorteala generala de peste vara: la Arad, la Iasi, Festivalul Filmului pentru Copii de la Bucuresti, la fel de proaspatul Festival de Comedie de la Cluj…
Unele demonstreaza ca au meritat banii si efortul, altele mai putin sau mai deloc, dar daca e vreun festival de film in Bucuresti care sa fi demonstrat ca e pe bune, ca merita fiecare bilet si o saptamana de concediu, acela e Festivalul International al Filmului de Animatie Anim’est. Chiar daca nu te uiti la titluri si la invitati si-arunci ochii doar peste cifre si calcule, tot e impresionant. Editia a patra de Anim’est tine pana pe 11 octombrie, timp in care sunt proiectate aproape 400 de filme, impartite in 15 sectiuni, iar mai bine de jumatate impartite in sectiuni competitive. Festivalul a crescut si mai mult anul acesta, intinzandu-si tentaculele animate in patru locuri din Bucuresti (Cinematografele Patria, Union, Elvira Popescu si gradina Verona, pentru proiectiile in aer liber) si una in Cluj (Cinema Victoria, intr-un clasic follow-up Anim’est, intre 23 si 25 octombrie).
Pentru ca proiectiile, evenimentele, masterclass-urile si mesele rotunde se intampla de dimineata pana seara, incercam sa va usuram dilemele si va recomandam retrospectiva dedicata animatorului japonez Hayao Miyazaki (10 si 11 octombrie) si evenimentele animatiei romanesti de la Cinema Union (8 si 11 octombrie), plus "Noaptea animatiilor bizare" de vineri, 9 octombrie, la Cinema Patria.