7.8 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăAlegeri 2016ABCdar bancar tardiv!

ABCdar bancar tardiv!

» Pasiunea pentru educarea financiara a clientilor devine tot mai mare in randul bancilor nevoite, in vreme de criza, sa constituie provizioane in crestere si sa externalizeze credite cu probleme pentru a masca situatia lor financiara. Pentru clienti educatia vine insa cam tarziu. Multi au apucat deja sa se indatoreze peste puterile lor.

Pe site-urile celor mai mari banci cu capital austriac din Romania descopar sectiuni noi. La una dintre ele, sectiunea se cheama ABCdar bancar; este un ghid pentru clientul care nu mai poate face fata ratelor lunare. In prima parte, ghidul da invataturi in cinci pasi: cum sa iti analizezezi situatia financiara, sa iti stabilesti obiective realiste, sa ai o evidenta a bugetului de venituri si cheltuieli, cum sa utilizezi creditul cat mai eficient si, in sfarsit, cum sa economisesti lunar. In multe din aceste sectiuni se ascund cu discretie mostre de ipocrizie.
De pilda, la primul punct ti se pun 12 intrebari, iar daca ai raspuns cu "da" la cel putin una dintre ele, este bine sa iti reevaluezi situatia financiara, sa iei legatura cu un consultant al bancii etc. Prima intrebare este: "Iti folosesti mai mult de 50% din venituri ca sa platesti credite?". Asta e ca si cum un dealer de droguri si-ar chestiona clientul: "Ai devenit cumva dependent? Nu e cazul sa te opresti?". Oare la ce raport rata/venit or fi ajuns cei care s-au indatorat in euro pentru un credit ipotecar in 2007, cand euro era 3,1 lei, iar banca le permitea sa ia credit cu pana la 70% raport rata/venituri?

La punctul doi ni se atrage atentia: "Trebuie facuta diferenta intre nevoi si dorinte! Nevoile sunt lucruri de baza, peste care nu poti trece (hrana, locuinta etc.). Dorintele sunt lucrurile pe care ar fi frumos sa le avem, dar care nu sunt neaparat necesare. Discuta-le in familie!". Hm, pai, domnilor bancheri, atunci cand promovati agresiv cardurile de credit, la ce va refereati? Va indemnati cumva clientii sa-si finanteze prin imprumut "lucrurile de baza", ori dorintele?
La punctul trei sunt indicate cateva solutii pentru clientii care au dificultati la plata ratelor. Acestia trebuie sa reziste tentatiilor de la raft sau sa evite magazinele care ii atrag de obicei, sa gateasca acasa in loc sa cumpere mancare deja preparata (poate sa manance mai rar pana platesc datoria?!), sa reevalueze importanta cheltuielilor cu inovatiile tehnice, accesorii, factura la mobil (walkie-talkie la care sa vorbesti doar tu cu nevasta, apeluri pe mobil doar la 112), sa se uite la toate cheltuielile curente cu atentie – alimentatie, transport (mersul pe jos e mai sanatos cand ai rate!), sa isi insemneze data platii ratelor in calendarul din perete sau in cel din telefonul mobil (eventual, tatuati-va pe umar data platii lunare, dar in nici un caz DAE la imprumut, sa nu rada prietenii de voi).

Ajungem la punctul patru, unde suntem invatati cum sa ne utilizam cat mai eficient creditul. De pilda, n-ar trebui sa luam un imprumut pentru obiecte a caror durata de viata e mai mica decat scadenta creditului. Oare n-or fi finantat bancile in cauza achizitii de electrocasnice? Parca nu-mi amintesc de vreo banca unde amatorul de credite cu buletinul sa fi fost tras de maneca…
In sectiunile II si III, banca ofera solutii celor care au probleme la rambursare, printre care… gasirea unui girant. Adica, daca vreti sa stricati somnul unei rude sau unui prieten bun, riscand sa compromiteti relatia si cu acesta, dupa ce ati rupt-o cu banca, apelati cu incredere la acest sfat. In cazul diminuarii veniturilor, ghidul ne invata sa ne mai luam o slujba. Cum ar fi sunat prin 2005-2006, cand se declarase raiul imprumuturilor de nevoi personale, o avertizare de genul asta: "Luati banii acum, dar, daca veti avea probleme la rambursarea ratelor, va trebui sa va luati inca o slujba, sa mai aduceti un girant de acasa, iar daca nu platiti la timp, ramaneti fara bunurile pe care mai le aveti prin casa"?

 

La spartul targului, cand majoritatea familiilor din Romania n-au scapat fara macar un imprumut, e ciudat sa faci pe educatorul financiar. Ramane de vazut daca "invataceii" de acum vor mai dori sa auda de banca dupa ce vor scapa, bine jumuliti, de datoriile asumate intr-un moment de euforie bine intretinut, e-adevarat, si de media.

Cele mai citite

Acord istoric în industria auto: Honda, Nissan și Mitsubishi își unesc forțele

Producătorii japonezi de automobile Honda și Nissan au anunțat intenția de a fuziona, formând astfel al treilea cel mai mare producător auto din lume,...

Avertizări meteo: Cod portocaliu și galben de ninsori și vânt puternic în aproape jumătate din țară

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis marți mai multe avertizări de vreme severă, valabile pentru următoarele 24 de ore. În intervalul 24 decembrie, ora...

Dan Petrescu rămâne pe banca CFR Cluj și primește o veste excelentă. Karlo Muhar revine în Gruia

Dan Petrescu a fost confirmat în funcția de antrenor al CFR Cluj, iar conducerea clubului i-a promis întăriri în perioada de mercato, inclusiv revenirea...
Ultima oră
Pe aceeași temă