5.3 C
București
sâmbătă, 11 ianuarie 2025
AcasăSpecialAvocatul Educatiei va sta cu ochii pe neregulile din universitati

Avocatul Educatiei va sta cu ochii pe neregulile din universitati

Institutia Avocatului Educatiei a fost lansata ieri de Coalitia pentru Universitati Curate, pentru a media incorectitudinile ce apar intre profesori, studenti si cercetatori, insa bugetul insuficient si teama celor implicati de a-si dezvalui identitatea ar putea face ca acest proiect sa nu aiba succesul scontat.

Coalitia pentru Universitati Curate (CUC) a infiintat ieri Avocatul Educatiei, care va avea rol de mediator intre autoritatile statului si actorii sistemului de educatie si cercetare: studenti, profesori sau cercetatori. Ideea se bazeaza pe exemplul Avocatului Poporului, este unica in Romania si a aparut in urma sesizarilor primite de CUC referitor la neregulile din Educatie. Primele reclamatii se refera la asistenti universitari cu experienta in universitati recunoscute din Vest carora le-ar fi fost blocata ascensiunea de la gradul de asistent la gradul de conferentiar sau de la gradul de conferentiar la cel de profesor pe motive nejustificate. Principala sarcina a lui Florian Mihalcea, presedintele Societatii Timisoara, desemnat Avocat al Educatiei, va fi, astfel, sa ii aduca impreuna pe reclamant si pe acuzat, pentru a incerca o mediere a problemei.

 

In cazul in care aceasta esueaza, cei care sesizeaza neregulile pot fi sustinuti gratuit in instanta de Avocatul Educatiei. Alina Mungiu-Pippidi, presedintele Societatii Academice din Romania (SAR), a declarat, la lansarea proiectului, ca "va fi mai usor pentru angajatii care de multe ori accepta neregulile pentru ca sunt amenintati ca isi pot pierde locurile de munca sa isi faca dreptate in instanta, deoarece sunt sustinuti de o coalitie, nu sunt pe cont propriu". Anca Oprisor, responsabila acestui proiect, ne-a spus ca "infiintarea Avocatului Educatiei este o idee originala, pentru ca exista multe plangeri si nu exista o institutie care sa-i apere pe acesti oameni sau sa-i adune la un loc".

 

Andra Elena Dusu, specialist in educatie al SAR, spune ca se asteapta sa primeasca foarte multe sesizari pe adresa sesizari@romaniacurata.ro, pe care echipa de sase experti, condusa de Avocatul Educatiei, va trebui sa le rezolve. Problema sesizata de Andra Elena Dusu este ca, din experienta pe care o au cei de la Coalitie, "de multe ori plangerile nu prea au motive reale, intemeiate, sau sunt persoane care nu vor sa-si divulge identitatea de teama ca isi pot pierde slujbele", ceea ce diminueaza numarul sesizarilor ce pot ajunge pe masa judecatorilor.  Institutia Avocatului Educatiei ar putea insa sa se impotmoleasca in momentul trimiterii dosarelor in instanta.

 

Cu toate ca Alina Mungiu-Pippidi a precizat ca exista "un buget asigurat pentru a actiona in instanta de cate ori va fi cazul", se pare ca sumele alocate acestui proiect nu sunt foarte generoase, astfel incat sesizarile care nu se pot rezolva prin mediere sa ajunga toate in instanta. Andra Elena Dusu ne-a spus ca din aceasta cauza se vor trimite in instanta cazurile care sunt cel mai des intalnite in mediul universitar, tocmai pentru a se putea da un exemplu si pentru a se crea un precedent.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă