5.7 C
București
sâmbătă, 11 ianuarie 2025
AcasăSpecialGuvern de dreapta la Chisinau

Guvern de dreapta la Chisinau

Diplomatul Iurie Leanca, propus pentru ocuparea portofoliului de Externe al noului Cabinet de peste Prut, ce va fi prezentat Parlamentului astazi, ar putea fi solutia pentru deblocarea relatiilor bilaterale romano-moldovene.

Alianta pentru Integrare Europeana (AIE), coalitia castigatoare a alegerilor din Moldova, isi prezinta astazi in fata Parlamentului membrii Cabinetului si programul de guvernare. Noul guvern de peste Prut va avea, ca si precedentul, 16 portofolii repartizate intre cele patru partide care formeaza AIE: cinci pentru Partidul Democrat Liberal din Moldova, patru pentru liberali si tot atatea pentru Partidul Democrat din Moldova, iar trei pentru Alianta Moldova Noastra. Pentru relatiile cu Romania, deosebit de importanta este numirea ministrului de Externe, portofoliu care apartine PLDM, un partid de centru-dreapta care are o doctrina populara europeana. PLDM l-a nominalizat la sefia diplomatiei moldovene pe Iurie Leanca, diplomat de cariera care a mai detinut aceasta functie si in perioada 1998-2000. Atunci, spun specialistii, relatiile Romaniei cu Moldova au fost la apogeu, cele doua state fiind la un pas de semnarea tratatului politic de baza, document care nu a fost parafat nici  pana astazi.

Vasile Botnaru, redactor-sef al postului de radio Europa Libera, ne-a spus ca "Iurie Leanca este ministrul cel mai potrivit pentru a propulsa relatia europeana a Moldovei prin intermediul interfetei romanesti", iar faptul ca "nu are o trena de militant unionist il face mai liber in actiuni si mai pragmatic".
De altfel, Iurie Leanca a declarat, intr-un interviu pentru postul de radio Europa Libera, ca dupa ridicarea regimului de vize impus la sfarsitul lunii aprilie de comunisti "vor urma actiuni coerente si hotarate pentru a debloca relatiile Chisinaului cu Bucurestiul". Iurie Leanca a lasat sa se inteleaga ca isi doreste infiintarea consulatelor de la Cahul si Balti, promise de R. Moldova Romaniei inca de acum patru ani si care "sunt o necesitate" pentru cetatenii moldoveni.

Titus Corlatean, presedintele Comisiei de politica externa a Senatului Romaniei, aflat in vizita la Chisinau, a precizat ieri ca noul ambasador al Bucurestiului ar putea veni la sfarsitul lunii octombrie si ca a abordat si chestiunea deschiderii consulatelor. Romania nu mai are ambasador in R. Moldova de aproape sase luni, dupa ce autoritatile comuniste l-au declarat "persona non grata" pe Filip Teodorescu, iar Mihnea Constantinescu, propus ambasador, a fost refuzat de autoritatile comuniste. Igor Corman, presedintele Comisiei parlamentare pentru politica externa si integrare europeana din Parlamentul moldovean, a spus, la randul sau, ca pasii prioritari in relatia bilaterala cu Romania sunt semnarea tratatului privind micul trafic la frontiera si a celui privind regimul de frontiera. "Contam pe sprijinul Romaniei pe plan bilateral, dar si in cadrul UE", a spus Corman.

In schimb, analistul rus Stanislav Belkovski vede altfel viitorul relatiilor moldo-romane. Belkovski a spus, intr-un interviu, ca statul de peste Prut va intra in UE doar facand parte din Romania, iar "avand in vedere ca politicienii de la Chisinau vorbesc despre aceste lucruri deschis, fara sa se mai teama, cred ca ne putem incadra in 10 ani". Deocamdata Moldova resimte din plin efectele crizei economice. seful interimar al statului si presedinte al Legislativului de peste Prut, Mihai Ghimpu, se indreapta spre Rusia, care in campania electorala din aprilie a promis sa ajute financiar Moldova cu 500 milioane euro. Ghimpu a spus ca oficialii rusi sunt pregatiti "sa ofere banii", cu toate ca inca nu exista un acord semnat. Suma oferita de Moscova este mult mai mare decat cea oferita de SUA, de pilda, care a trimis in urma cu doua zile un ajutor financiar de doar 1,5 milioane dolari.

» Componenta
Premier – Vlad Filat
Ministru de stat – Victor Bodiu
ministrul Afacerilor Externe: Iurie Leanca, ministrul Finantelor: Veaceslav Negruta, ministrul Justitiei: Alexandru Tanase, ministrul Sanatatii: Vladimir Hotineanu, ministrul de Interne: Victor Catan, Ministrul Apararii: Vitalie Marinuta, ministrul Tineretului si Sportului: Ion Cebanu, ministrul mediului: Gheorghe salaru, ministrul Transporturilor si Infrastructurii Drumurilor: Anatol salaru, ministrul Economiei: Valeriu Lazar, ministrul Constructiilor si Dezvoltarii Regionale: Marcel Raducan, ministrul Culturii: Boris Focsa, ministrul Muncii, Protectiei Sociale si Familiei: Valentina Buliga, ministrul Agriculturii si Industriei Alimentare: Valeriu Cosarciuc, ministrul Educatiei: Leonid Bujor, ministrul Tehnologiilor Informationale si Comunicatiilor: Alexandru Oleinic.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă