Romania a primit ieri a doua transa a imprumutului acordat de Fondul Monetar International, in valoare de 1,85 miliarde euro. Specialistii avertizeaza ca, pana la sfarsitul anului, urmeaza o perioada de austeritate, iar printre masurile luate s-ar putea numara si reducerea personalului din sectorul bugetar cu aproape 200.000 de persoane.
Fondul Monetar International (FMI) a aprobat ieri a doua transa, in valoare de 1,85 miliarde euro, din imprumutul acordat de institutia financiara internationala, care a anuntat ca banii vor fi pusi imediat la dispozitia Romaniei. Cele 1,85 miliarde euro vor merge direct la Ministerul Finantelor, pentru a asigura plata salariilor si pensiilor. In total, Romania a cerut un imprumut de la FMI, UE, Banca Mondiala si BERD, pe doi ani, care se ridica la 19,95 miliarde euro.
Pentru obtinerea celei de-a doua transe a imprumutului, FMI a impus insa si o serie de masuri drastice pe care Romania trebuie sa le respecte. Jeffrey Franks, seful delegatiei FMI in Romania, care a participat la negocierea acordului stand-by, a spus ca cel mai mare exces al autoritatilor din Romania il reprezinta cheltuielile cu personalul, care au crescut in ultimii ani de la 6 la 9,5%. Jeffrey Franks a amintit angajamentele pe care si le-au luat autoritatile de la Bucuresti in vederea atingerii acestei tinte: schimbarea sistemului de salarizare din Romania, dar si reducerea numarului de functionari publici.
Restrangerea cu 15,5% a cheltuielilor cu personalul din sectorul bugetar se poate face, in opinia analistului economic Ilie serbanescu, prin "impunerea unui concediu fara plata de zece zile, iar daca acesta nu e suficient, se poate corela cu reducerea orelor de lucru sau chiar ar putea sa fie dati oamenii afara". Astfel, din cele 1,2 milioane de persoane care lucreaza in sectorul bugetar, ar putea fi disponibilizate 186.000 de persoane numai pana la sfarsitul anului.
Perioada de austeritate de acum s-ar putea prelungi si in 2010, avertizeaza Ilie serbanescu: "In functie de situatia economica, poate Guvernul va trebui sa restranga si mai mult cheltuielile in 2010, pentru ca situatia economica din anul urmator va fi mai rea decat in 2009", ceea ce inseamna ca 2010 ar putea aduce si mai multe disponibilizari si reduceri de salariu in sectorul bugetar.
Cele trei masuri de reducere a cheltuielilor din sectorul bugetar sunt specificate in pachetul de legi privind reorganizarea unor autoritati si institutii publice, pe care Cabinetul Boc si-a asumat raspunderea. Executivul spera sa il promulge la sfarsitul acestei saptamani, daca pachetul nu va fi contestat la Curtea Constitutionala, lucru care ar amana punerea acestuia in practica. Astfel, bugetarii vor fi obligati ca in perioada octombrie-decembrie 2009 sa-si ia zece zile concediu de odihna, dar nu mai mult de patru pe luna, astfel incat reducerea salariala sa nu fie mai mare de 15,5% lunar.
Militarii vor fi si ei obligati sa stea acasa timp de 14 zile. Potrivit legii, zilele libere si reducerea programului nu se pot acorda nici compensand cu zilele aferente concediului de odihna, nici in zilele de sarbatoare legala. Pe de alta parte, analistul Ilie serbanescu atrage atentia ca "Legea salarizarii unice este o alta conditie a FMI, insa nu va opera schimbari, pentru ca nu va intra in vigoare imediat" si pentru ca "nimanui nu-i va fi redus salariul", doar lefurile mari vor fi inghetate, iar cele mici vor creste treptat, conform grilei.