» Potrivit medicilor specialisti, inghetata conduce in topul celor mai periculoase alimente, in anul 2009.
Alimentele au bagat in spital cateva persoane zilnic. In medie, la clinica de dermato-venerice ajung circa zece pacienti zilnic. seful Clinicii de Dermato-Venerice din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta, Gheorghe Nicola, spune ca alimentul care i-a adus la spital pe cei mai multi pacienti este inghetata. Pe locurile urmatoare in topul alimentelor periculoase se situeaza shaorma si hamsia. "Ca sa ajunga hamsia in top inseamna ca s-a mai adaugat ceva pe langa potentialul alergizant al pestelui, si anume uleiul refolosit. Foarte multe fast-food-uri folosesc uleiul mai mult decat o data, iar acesta probabil ca-si modifica proprietatile fizico-chimice si devine alergizant", spune doctorul. Top trei este completat cu alte alimente: ciocolata, prajiturile cu crema facuta cu ou, laptele, untul, margarina si mezelurile. "Cele mai frecvente urticarii acute sunt cele alimentare.
Ele pot aparea la toate categoriile de varsta, insa vastnicii cu colecistopatie fac cel mai des urticarie, dar si cei cu probleme ale tubului digestiv. In general, insa, cazurile apar dupa ingerarea anumitor alimente, la cateva minute sau chiar la cateva zile dupa", spune dr. Nicola. Pe langa alimente, cauza pentru care acestia calca pragul unitatii sunt afectiunile aparute din cauza intolerantei la unele medicamente.
Foarte multe fast-food-uri folosesc uleiul mai mult decat o data, iar acesta probabil ca-si modifica proprietatile fizico-chimice si devine alergizant." Dr. Gheorghe Nicola.