» Divergentele dintre magistratii bulgari si guvern seamana cu cele de la Bucuresti, iar ministrul bulgar al Justitiei a cerut demisia membrilor CSM care blocheaza reforma.
» Ministrul Justitiei, Margarita Popova, are in spate intreaga autoritate a noului sef al guvernului, Boiko Borisov, care a ales-o personal pe Popova pentru reputatia sa de eficacitate si incoruptibilitate pe vremea cand ea detinea postul de procuror al districtului Sofia.
La Sofia, tensiunile dintre guvern si Consiliul Suprem al Magistraturii (VSS) au atins punctul de ruptura. Noul ministru bulgar al Justitiei, Margarita Popova, a cerut demisia membrilor Consiliului care nu accepta sa coopereze in reforma justitiei. Infruntarea a fost declansata la inceputul acestei luni, cand Margarita Popova, a carei numire in fruntea Ministerului Justitiei a fost o alegere personala a premierului Boiko Borisov, i-a acuzat pe membrii Consiliului de incercari de obstructionare a reformelor in justitie. Uniunea Europeana reproseaza Bulgariei, ca si Romaniei, lentorile si coruptia din justitie, motiv pentru care monitorizarea celor doua tari de catre Comisia Europeana va continua pe timp nedefinit. In prima sa vizita la Bruxelles, premierul bulgar Borisov a dat asigurari ca guvernul sau va face ceea ce nu au facut guvernele precedente, si anume ca va cauta sa creeze o justitie functionala.
In infruntarea cu VSS, tanarul guvern bulgar (rezultat din alegerile din luna iulie) se loveste pentru prima oara de o structura opaca, ostila si greu de destramat. In Bulgaria, Consiliul Suprem al Magistraturii e compus din 25 de membri, dintre care unul este chiar ministrul Justitiei (in cazul de fata – Margarita Popova, aliata premierului Borisov); alti trei sunt procurorul-sef al republicii si presedintii celor doua curti supreme, Curtea de Casatie si Curtea Suprema Administrativa. Ceilalti 21 de membri sunt numiti partial de Parlament si partial de catre presedintele tarii. Din punct de vedere tehnic si administrativ, guvernul nu are, asadar, nici o putere asupra Consiliului. Pana acum, Consiliul Suprem al Magistraturii s-a aratat a fi cel mai mare obstacol in calea reformelor din justitie. Consiliul este cel care aproba numirile judecatorilor si ale procurorilor si care poate, in acelasi timp, sa dea afara din post orice magistrat, tot Consiliul este cel care asigura promotiile magistratilor etc.
Ministerul Justitiei coordoneaza, teoretic, activitatea Consiliului (in care ministrul Justitiei e unul din membri), insa nu poate bloca o decizie a acestuia. Pana acum, alti doi membri ai Consiliului i-au criticat activitatea si functionarea: este vorba de presedintele Curtii Supreme Administrative, Konstantin Pencev, si de presedintele Curtii Supreme de Casatie, Lazar Gruev. Recent, Consiliul Judecatorilor a luat pozitie, la randul sau, impotriva VSS, reprosandu-i procedurile opace de numire a magistratilor.
In acest conflict, ministrul Justitiei, Margarita Popova, are in spate intreaga autoritate a noului sef al guvernului, Boiko Borisov, care a ales-o personal pe Popova datorita reputatiei sale de eficacitate si incoruptibilitate pe vremea cand detinea postul de procuror al districtului Sofia, plamanul economic al Bulgariei. In mod strict tehnic, premierul Borisov nu are caderea de a interveni intr-un asemenea conflict, insa nu e un secret pentru nimeni ca respectivul conflict opune doua factiuni extrem de influente si, de la venirea la putere a lui Borisov, antagoniste, cea a puternicilor ultimului deceniu, a celor care s-au aflat la putere in momentul in care Bulgaria isi negocia intrarea in Uniunea Europeana si incepea sa profite de pe urma manei financiare de la Bruxelles, si cea a noilor reformisti si populisti din spatele lui Borisov. Ambele factiuni au in spate structuri ale serviciilor secrete, iar lupta pentru putere si influenta e dublata de rivalitati personale.
Premierul Boiko Borisov, la randul lui, are in biografia sa diferite zone de umbra, ceea ce explica in parte de ce unul din membrii VSS, Ivan Dimov, a declarat ca aceia care vor sa desfiinteze Consiliul Suprem al Magistraturii lucreaza pentru gruparile de crima organizata din Bulgaria. La aceasta afirmatie, replica ministrului Justitiei, M. Popova, a fost: "Daca ei cred ca lucram pentru crima organizata, trebuie sa-si prezinte demisia, nimic altceva". Premierul Borisov insusi este un fost demnitar al Ministerului de Interne, unde a fost activ intre 2001 si 2005, cand a capatat rangul de general.
O data cu venirea lui la putere, s-a ajuns pentru prima oara la o situatie in care atuurile principale se afla de partea guvernului, care nu mai poate fi manipulat de marile interese din umbra, cum se intampla pana acum. Tot asa, e pentru prima oara cand un guvern este in acelasi timp influent, popular si temut, iar bulgarii tind sa creada ca in cele din urma guvernul va invinge, ceea ce nu va face decat sa-i sporeasca si mai mult popularitatea.