5.3 C
București
sâmbătă, 4 ianuarie 2025
AcasăSportAtletismBateriile launtrice

Bateriile launtrice

Una din marile prostii pe care le sustine omul modern este ca in urma unui concediu ori doar a unui weekend isi "incarca bateriile". Total fals! Poate fi exemplul clasic de a pune carul inaintea boilor, trupul inaintea sufletului. Fiindca perioada de vacanta s-a cam incheiat, ma gandesc ca ar fi un bun prilej sa punem lucrurile in ordinea lor fireasca.

Este o evidenta ca in urma vacantei, a unui weekend chiar, iti refaci fortele. Intrebarea este cum se petrece acest fapt. In realitate, nu se pune problema "reincarcarii bateriilor" – model masinist, idiot si reductionist de-a concepe omul. Antropologia religiei iti va demonstra, indiferent de sistemul la care ne referim, fie el crestin, fie raportat la oricare alta religie autentica, revelata, ori chiar raportat la vreo Cale initiatica de locuire in lume, o singura realitate: omul nu-si incarca bateriile launtrice in urma unei oaze de odihna, ci si le redescopera! Ajunge la sursa sa reala – lucru care se petrece, partial, in fiecare noapte, de altfel. Se detaseaza, adica iese din ritmul nebun al omului modern si se raporteaza fie pentru cateva minute, fie pe perioada unei vacante la energiile sale launtrice. Energii pe care le uita pe masura ce reintra in jocul acestei lumi.

…Una din interpretarile cele mai subtile ale zilelor Creatiei descrise in Vechiul Testament, interpretare operata in cheie cabalistica de Annick de Souzenelle – o persoana care in urma cu mai bine de 50 de ani, pe la 30 de ani, a trecut de la catolicism la ortodoxie, fiind invitata dupa 2000 sa conferentieze si la facultatile de teologie din Romania (Bucuresti, Sibiu si Iasi) – este urmatoarea: Ce inseamna fraza in care Dumnezeu il indeamna pe Adam sa dea nume animalelor? Aceasta se talmaceste astfel: Adam este chemat sa numeasca energiile sale launtrice, necunoscute. Proces care se petrece continuu si astazi, pe masura ce devii constient de ceea ce se afla in launtrul tau. Iata de ce un om care este incet-incet (re)conectat la lumea sa interioara va scapa de multiplele tare ale lumii (post)moderne. Nu-si va reincarca bateriile pentru simplul motiv ca acestea sunt mereu incarcate. Totul este sa stii sa te (le) redescoperi. De unde si importanta uriasa pe care o au meditatiile ori anumite exercitii de reconectare la ceea ce este real inlauntrul nostru. si, mai ales, rugaciunea: "Cautati mai intai imparatia lui Dumnezeu si toate celelalte se vor adauga voua." (Matei 6, 33). Imparatie care este tot acolo, inlauntrul nostru. Dar va intreb si pe dumneavoastra, asa cum imi intreb elevii si studentii: cati dintre cei ce citesc aceste randuri se mai roaga dimineata, la trezire, si cati isi deschid e-mail-ul?

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă