Fosta presedinta a Consiliului Superior al Magistraturii Lidia Barbulescu (foto) a fost propusa interimar la sefia Inaltei Curti de Justitie si Casatie, dupa ce seful instantei supreme, Nicolae Popa, a implinit varsta de pensionare. Venirea Lidiei Barbulescu in fruntea celei mai importante institutii a judecatorilor este un semn al stagnarii reformelor, crede expertul anticoruptie, Laura stefan.
Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), Nicolae Popa, a propus-o pe Lidia Barbulesu, vicepresedintele instantei supreme si membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), in functia de presedinte interimar dupa ce acesta a implinit 70 de ani, varsta pensionarii din magistratura. Nicolae Popa a cerut CSM sa fie pensionat incepand cu 1 septembrie, data la care implinea 70 de ani. Cererea de eliberare din functie prin pensionare a lui Nicoale Popa, precum si preluarea conducerii instantei supreme de catre Lidia Barbulescu vor fi discutate astazi de CSM, insa procedura este una formala. Potrivit statutului judecatorilor si procurorilor, presedintele Inaltei Curti este numit de presedintele Romaniei la propunerea CSM, dintre judecatorii instantei supreme care au lucrat in aceasta institutie cel putin doi ani.
In opinia Laurei Stefan, expert anticoruptie al Societatii Academice din Romania, numirea Lidiei Barbulescu ca presedinte interimar al ICCJ "nu este un semn incurajator pentru justitia romaneasca, nu este un semn de reforma. E un semn care ne arata ca ICCJ va continua practicile de astazi". De asemenea, surse din randul magistratilor sustin ca numirea ca interimar o coteaza cu sanse mari pentru un mandat plin in functia de presedinte al instantei supreme. In plus, aceleasi surse ne-au spus ca judecatorii si-ar dori in fruntea acestei institutii o persoana mai tanara "nu pe cineva la final de cariera, care sa se multumeasca ca iese la pensie din functia de presedinte al ICCJ".
Pe de alta parte, judecatorul Cristian Danilet, presedintele SoJust, ne-a spus ca "Lidia Barbulescu are o atitudine vocala, promagistrati" si, cu toate ca asteapta si alte propuneri pentru functia de sef al instantei supreme, nu a vazut "alti judecatori de la ICCJ care sa ia apararea corpului de magistrati". Cristian Danilet a precizat ca "presedintele ICCJ ii reprezinta pe toti judecatorii si trebuie sa fie o persoana competenta si deschisa judecatorilor" de aceea asteapta "un om cu care putem avea un dialog".
Lidia Barbulescu este o persoana controversata. In calitatea sa de presedinte al CSM, institutia pe care a condus-o a fost de multe ori criticata in rapoartele Comisiei Europene, care considera ca "CSM este lent in ceea ce priveste deciziile privind managementul si deciziile disciplinare. De multe ori, sanctiunile pe care le impune sunt minore". Pe de alta parte, in 2005, fostul ministru al Justitiei Monica Macovei a cerut cercetarea Lidiei Barbulescu pentru trafic de influenta deoarece a dorit sa modifice regulamentul privind intrarea in randurile magistratilor, astfel incat fiica sa sa poata promova examenul.