19.3 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialLiderul SUA, la testul crucial

Liderul SUA, la testul crucial

» Presedintele american Barack Obama urma sa rosteasca ieri seara cel mai important discurs de politica interna din cariera sa.

Obama urma sa se exprime, miercuri seara, in fata Camerelor reunite ale Congresului pentru a clarifica punctul sau de vedere in dezbaterea asupra reformei asigurarilor de sanatate, disputa care a acaparat de cateva luni Statele Unite si a muscat pentru prima oara cateva procente din popularitatea primului presedinte de culoare al SUA.
Conform declaratiilor lui Obama, facute intr-un interviu acordat ABCNews inainte de momentul crucial al alocutiunii din Congres, interventia liderului de la Casa Alba urma sa aduca "mai multa claritate asupra a ceea ce, in opinia mea, este cea mai buna modalitate de a merge inainte". "Scopul acestui discurs este de a-i face pe cetatenii americani sa inteleaga exact ce suntem pe cale de a le propune (…) si sa risipim anumite mituri si – ca sa fiu sincer – prostiile care circula (in mediul public – n.n) in acest moment", si-a declarat presedintele intentiile. "Vreau, in al doilea rand, sa ma asigur ca democratii si republicanii inteleg ca sunt deschis la idei noi, ca nu suntem rigizi, nici (incorsetati – n.n) ideologic pe aceasta tema, dar ca intentionam sa ajungem la un rezultat anul acesta."

Declarata inca din campania electorala drept prioritatea numarul unu pentru primul an de mandat, reforma asigurarilor de sanatate nu a decurs nici pe departe asa cum si-ar fi dorit Obama. Chiar daca de 75 de ani liderii SUA incearca – fara succes – sa asigure medical intreaga populatie americana, Obama si-ar fi dorit cu siguranta un ritm mai rapid al dezbaterii si adoptarii legislatiei necesare. In prima jumatate a acestui an, el a stabilit cateva principii generale care sa ghideze si a cerut celor doua camere ale Congresului sa formuleze actele normative in liniile sale generale, inainte de vacanta parlamentara de vara. Principiile lui Obama – nici un american neasigurat, costuri mai mici si servicii de calitate pentru toti – au ramas in picioare, dar termenul-limita stabilit de el nu a putut fi respectat de nici una din cele doua camere ale Congresului.

In timpul verii, proiectul de reforma a devenit calul de bataie al opozitiei republicane, care a organizat o campanie virulenta impotriva initiativei prezidentiale. Fara sa se declare impotriva principiilor formulate de Obama, dreapta americana suspecteaza ca reforma, asa cum o doreste presedintele democrat, vizeaza, in secret, preluarea controlului de catre stat asupra sanatatii. De altfel, cel mai fierbinte punct din dezbatere este propunerea – sustinuta de Obama – de introducere a unui sistem de asigurari de sanatate gestionat de stat, care sa concureze cu asiguratorii privati pentru a reduce costurile. Nomina odiosa pentru republicani, "optiunea publica", cum este denumita varianta asigurarii de stat, a divizat si tabara democrata a si generat dezbateri aprinse la toate nivelurile – de la vechea disputa politico-filosofica privind dimensiunea si rolul statului in viata societatii pana la dezbateri populare in primarii, care nu o data au trebuit "moderate" de politie.

» 46 de milioane fara asigurare medicala
Spre deosebire de celelalte tari dezvoltate, Statele Unite nu au un sistem universal de asigurari de sanatate. In prezent, fiecare individ are libertatea de a incheia sau nu o asigurare medicala. Majoritatea americanilor sunt asigurati prin intermediul angajatorului, care opereaza sisteme proprii de asigurari, insa exista si un sector important de populatie care prefera asigurarea privata. Din 300 milioane de americani, 46 de milioane nu isi permit insa nici un fel de asigurare, iar alte 25 de milioane sunt "sub-asigurati", adica au o asigurare care nu le acopera orice tip de afectiune sau de tratament, trebuind sa plateasca, alaturi de asigurator, pentru anumite servicii. Sistemul asigurarilor de sanatate genereaza costuri imense, mereu in crestere. In 2007, SUA au cheltuit in total pentru sanatate 2.200 miliarde dolari, adica 16,2% din PIB, dublu fata de media statelor OECD.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă