» Canadianul Leonard Cohen revine astazi cu un recital de trei ore, ce va avea loc,
de la ora 20.00, pe Stadionul Tineretului "Iolanda Balas Söter".
In martie 2008 numele sau a fost introdus in Rock and Roll Hall of Fame, iar in acelasi an, pe 21 septembrie, a implinit 74 de ani exact pe Stadionul Arcul de Triumf, locatie ce s-a dovedit a fi neincapatoare pentru publicul venit sa-l asculte. "Multumesc pentru primirea calda pe care nu o voi uita!", asta le-a spus atunci Leonard Cohen celor din public, iar cuvintele s-au dovedit a nu fi doar vorbe in vant. Astazi el se intoarce in Bucuresti (ce-i drept, pe un alt stadion), dar cu aceeasi voce care incanta si cu un album nou, "Live in London", lansat anul acesta, material discografic ce reuneste 25 de piese din spectacolul sustinut anul trecut de cantaret pe faimosul stadion londonez O2 Arena.
De la concertul din aceasta seara nu vor lipsi piese precum Everybody Knows, Tower of Song, Democracy, Suzanne, Dance Me to the End of Love, Tower Song sau Take This Waltz (cantecul ce are la baza un poem de Federico Garcia Lorca).
Adus in casele romanilor, inainte de ‘89, de Florian Pittis, care il difuza uneori la radio (iar ascultatorii il inregistrau adesea), Cohen este si artistul caruia Mircea Mihaies i-a dedicat o carte, "Viata, cantecele si patimile lui Leonard Cohen" (2005), volum ce contine si 32 de poeme traduse de Mircea Cartarescu din lirica coheniana. De la volumele sale de poeme la cele doua romane, "The Favourite Game" si "Beautiful Losers", pana la muzica sa, Leonard Cohen este o personalitate multilaterala, dar si o existenta ce a atras mereu atentia.
Supranumit "Poet laureat al disperarii" sau "Print al intunericului", este totodata cel al carui prim disc a fost remasterizat pentru ca vocea guturala sa se transforme in una asemanatoare cu a lui Bob Dylan (in mare voga pe atunci). Cel care afirma ca "pentru a compune o melodie sunt necesare numeroase repetitii si multa experienta", a studiat literatura engleza la McGill si Columbia University.
Artistul a trait in Anglia, California, New York, insula greceasca Hydra, dar si intr-o manastire budista, de unde a revenit spectaculos in lumea muzicii (2001) cand a lansat albumul "Ten New Songs", primul sau material inregistrat si produs digital.
Intrebat, candva, cum este Leonard Cohen in viata de zi cu zi, scriitorul si criticul american Leon Wieseltier (prieten apropiat al artistului) raspundea astfel: "Leonard e unchiul pe care nu l-ai avut niciodata, dar ai fi vrut sa-l ai.
E cel mai generos si calm si plin de umor om din cati stiu. E un vagabond inteleptit, o testoasa blanda si ironica, un filosof pretios – asa le sta bine filosofilor sa fie! –, pedant si usor ridicol, un Lord Byron al rock'n'roll-ului, un savant nimerit in balciul decazut al muzicii pop".
Transport gratuit
In Piata Constitutiei (locatia initial anuntata pentru concert), cei care nu au aflat de schimbare vor avea la dispozitie autobuze, cu transport gratuit pe baza biletului la concert. Autobuzele vor circula intre orele 17.30 – 19.30.