17.6 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialS-a stins capul unei familii blestemate

S-a stins capul unei familii blestemate

» Senatorul american Edward "Ted" Kennedy, decanul de varsta al celebrei familii de politicieni americani, a incetat din viata marti seara, la varsta de 77 de ani. Politician democrat deosebit de respectat, fratele ultimului presedinte american asasinat a fost martorul tragediilor in lant care i-au lovit familia incepand cu crima de la Dallas din 22 noiembrie 1963.

"Edward M. Kennedy – sotul, tatal, bunicul, fratele si unchiul pe care il iubim atat de mult – a incetat din viata marti seara tarziu, la locuinta sa din Hyannis Port", in statul Massachussetts (nord-estul SUA), a anuntat ieri familia Kennedy intr-un comunicat, citat de AFP si CNN.
Senatorul, fratele presedintelui John F. Kennedy, asasinat in 1963, fusese operat in iunie de o tumoare la creier, care nu a putut fi insa extirpata in totalitate.
Nascut pe 22 februarie 1932 la Boston (nord-est), cel mai mic dintre cei noua copii ai lui Joseph si Rosa Kennedy, Ted a reprezentat statul Massachussets in Senatul SUA fara intrerupere de la alegerea sa in 1962, fiind unul dintre cei sase cei mai longevivi detinatori de mandate legislative din istoria Statelor Unite.

Jurist, licentiat al Universitatii Harvard si al Facultatii de Drept din cadrul Universitatii Virginia, Ted Kennedy ramane in prima parte a vietii in umbra politica a fratilor sai mai mari. Dupa moartea lui John F. Kennedy, Ted continua sa evite sferele inalte ale politicii americane. Asasinarea celui de-al doilea frate – Robert, ucis in iunie 1968, in timpul campaniei pentru alegerile prezidentiale – il determina insa sa preia stafeta politica a familiei, pe care tatal sau, Joseph, promisese sa o aduca la conducerea Statelor Unite.

La numai 37 de ani, el devine capul familiei si ultima speranta a acesteia pentru revenirea unui Kennedy in functia de presedinte al Statelor Unite, pe care fratele sau John o parasise prematur in 1963. Insa un accident rutier produs pe Insula Chappaquiddick, in 1969, soldat cu moartea tinerei sale colaboratoare Mary Jo Kopechne, pune capat definitiv ambitiilor sale prezidentiale. Venit de la o petrecere, Kennedy cade cu masina de pe un pod si, dupa ce constata moartea lui Kopenchne, fuge de la locul accidentului, raportand tragedia abia a doua zi. Desi neaga ca s-ar fi aflat sub influenta alcoolului, dupa acest incident Casa Alba devine intangibila pentru Ted Kennedy. In 1980 este invins de Jimmy Carter in cursa din interiorul Partidului Democrat pentru investitura ca pretendent la presedintie.

Esecul nu il opreste insa sa devina unul dintre campionii cauzelor sociale in Senatul SUA, reusind nu o data sa-i convinga chiar si pe adversarii republicani sa-i sustina proiectele de lege. Este unul dintre actorii politici cheie care au contribuit la adoptarea a doua dintre legile care au schimbat istoria Statelor Unite, acordand drepturi pana atunci refuzate persoanelor de culoare: Legea drepturilor civile, care intezice pentru prima data discriminarea de orice natura de catre guvernul federal si cele ale statelor, si Legea dreptului de vot, care elimina votul cenzitar practicat de statele sudice pentru a impiedica exercitarea drepturilor electorale in randul populatiei afro-americane.

Schimbarile sociale la care a asistat si contribuit direct de-a lungul respectabilei sale cariere politice au fost dublate insa de un lant de tragedii care au facut mass-media americane sa vorbeasca despre un blestem ce ar plana asupra familiei. Pe langa cele doua asasinate politice care i-au vizat pe fratii sai mai mari, o serie de accidente de avion sau alte incidente violente il fac pe Ted Kennedy martor la moartea a trei dintre nepotii sai si o parte din familiile lor. Tot in accidente de avion isi pierdusera viata, inainte de 1963, si un frate si o sora mai mari. El insusi supravietuieste in 1964 unui accident aviatic.  

Omagii
» Condoleante la nivel inalt
Presedintele american, Barack Obama, pe care senatorul Ted Kennedy l-a sprijinit in campania electorala cu mult inainte ca acesta sa fi avut sanse vizibile de a castiga, a declarat miercuri ca are "inima zdrobita" dupa decesul "prietenului (sau – n.n.) drag", informeaza AFP. "Un capitol important al istoriei noastre a fost inchis. tara noastra a pierdut un mare lider care a preluat torta de la fratii sai decedati, pentru a deveni cel mai mare senator american din timpurile noastre", a adaugat liderul de la Casa Alba. Condoleante la cel mai inalt nivel pentru familia Kennedy au venit si din Marea Britanie. "Senatorul Edward Kennedy va fi regretat nu numai in America, ci pe fiecare continent", a declarat premierul Gordon Brown intr-un comunicat. "Chiar confruntandu-se cu boala si moartea, nu a incetat niciodata sa lupte pentru cauzele care au fost opera vietii sale", a continuat liderul de la Londra referindu-se la cauzele sociale si eforturile in favoarea copiilor ale senatorului. "Este si va fi admirat in lume drept senatorul senatorilor", a adaugat Brown, declarandu-se "mandru" ca s-a numarat printre prietenii acestuia.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă