» Dupa ce SNP si BRD si-au scos grosul profiturilor din hedging sau titluri de stat/speculatii valutare, Banca Transilvania ori Transelectrica ne-au aratat scaderi de peste 90% fata de S1 din 2008.
» Perioada medie de detinere a actiunilor de catre investitori a fost in continua scadere in ultimii ani (in SUA a ajuns sub un an), semn ca speculatorii sunt cei care fac tot mai mult jocurile la bursa.
Cum era de asteptat, rezultatele companiilor romanesti listate la BVB n-aveau cum sa fie superioare cu mult performantei economiei in ansamblu.
Transelectrica, o societate incovoiata de datoriile mari (in special in euro), a raportat joi un profit de 8,9 milioane lei, fata de 115 milioane lei in primul semestru din 2009. Veniturile au scazut de la 1,37 miliarde de lei, in primul semestru din 2008, la 1,27 miliarde lei, in timp ce cheltuielile s-au majorat de la 1,23 la 1,25 miliarde lei. Tot joi a raportat si Rompetrol Well Services, care a aratat investitorilor un profit cu 40% mai redus la semestru, la afaceri cu 26% mai mici. O surpriza neplacuta la Banca Transilvania, care continua declinul inceput in primul trimestru: scadere tot de 90% fata de perioada similara din 2008. Concret, de la un profit de 111,4 milioane lei s-a ajuns la unul de numai 11 milioane lei, in conditiile in care provizioanele s-au majorat de la 16 la 222 milioane lei. Daca va amintiti, in urma cu cateva saptamani actiunile TLV erau mari vedete la bursa, pe seama zvonului ca NBG este interesata de preluarea bancii romanesti.
Spuneam atunci ca va fi greu sa vorbesti de preluare in conditiile in care provizioanele se majoreaza agresiv, ca urmare a intarzierilor tot mai mari pe care debitorii le au la plata ratelor. Banca plateste astfel tributul unei extinderi prea agresive si majorarii cotei de piata cu pretul unor credite indoielnice, extindere care a aspirat, de altfel, o lunga perioada si dividendele cuvenite actionarilor.
Pariuri botezate investitii
Intr-o analiza SG Global Strategy Reasearch privind perioada medie de detinere a actiunilor la bursa pentru New York Stock Exchange, ne-a sarit in ochi scaderea constanta, din anii ’60 si pana in prezent, de la aproximativ opt ani la mai putin de 10 luni in 2007 (in 1940 durata era chiar de 10 ani!). Doar in 1929, in preajma marelui crah, cand speculatiile erau la fel de in voga, se inregistrase o valoare comparabila. Atentie, e vorba de SUA, o piata pe care fondurile de pensii sunt foarte active. Acestea ridica, de fapt, media, ceea ce inseamna ca investitorii de retail privesc bursa, mai degraba, ca o casa de pariuri decat ca un loc unde sa participi la o afacere. Asa se explica poate eruptia de analisti tehnici (pun accentul pe studiul graficelor, si nu pe cel al activitatii emitentului in economie), dividendele reduse raportat la pretul actiunilor si la dobanda bancara (efect vizibil foarte bine la BVB), raspandirea unor strategii de "investitii" care nu cer toti banii jos (tranzactii in marja) etc. Cei care fac parte din fauna burselor in acest moment nu mai sunt investitori autentici, ci gambleri. Bursele pot merge deci in orice directie, uneori independent de evolutia economiei, cum se intampla, de altfel, in aceste zile, cand piata de capital pare parghia prin care populatia sa fie convinsa ca economia a ajuns la fundul sacului, iar revenirea e aproape (concluzia: consumati, consumati si iar consumati). Agentiile de presa, analistii din curtea marilor banci ne anunta deja ca marile economii ale lumii ies din recesiune (Germania, Franta, in curand SUA). Nu uitati un mic detaliu: explicatia cresterilor viitoare de 1-2 trimestre este stimularea consistenta a economiilor, programele anticriza sau pur si simplu tiparirea de bani care umfla artificial (si temporar) PIB-urile statelor in cauza. Rabdare si tutun deci; n-am vazut inca ultimele mutari ale crizei!