25.7 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăEconomieScade masiv cererea. Se reduc veniturile și numărul de angajați

Scade masiv cererea. Se reduc veniturile și numărul de angajați

Principala îngrijorare, pentru acest an, este legată de scăderea cererii pe pieţe. 73% dintre participanții la Deloitte CFO Survey estimează o scădere a cererii interne, iar 45% o scădere a cererii externe.

Ponderea celor care cred că va urma o scădere a veniturilor este de 67%, în timp ce, la finalul anului 2019, 78% dintre ei estimau venituri în creștere.

Pentru următoarele 12 luni, directorii financiari iau în calcul reducerea costurilor (58%), urmată la distanță mare de asigurarea fluxului de numerar (16%) și creșterea organică (13%).

Doar 9% dintre respondenți mai estimează o creștere a investițiilor în următoarele 12 luni, față de 39%, la finalul anului trecut. Proporția celor ce anticipează o scădere a numărului de angajați e de 44%.

Trei sferturi dintre participanții la sondaj (75%) sunt pesimiști cu privire la viitorul apropiat. Mulți dintre ei se așteaptă ca evoluția financiară a companiei să fie puternic afectată de criza economică.

Măsurile anunțate de România pentru a sprijini economia locală, în lupta cu efectele pandemiei, sunt considerate de 58% dintre directorii financiari chestionați de Deloitte mai puțin eficiente decât cele adoptate de alte state europene.

La nivel de companie, principalele măsuri adoptate, în contextul Covid-19, au fost implementarea muncii la domiciliu (87%) și renegocierea contractelor în derulare (73%).

Companiile au tratat cu prioritate îmbunătățirea sistemelor IT, pentru a permite munca la distanță (peste 35%). 28% dintre respondenți spun că s-au concentrat pe transformarea digitală în vânzări, în relațiile cu clienții și în lanțul de aprovizionare.

 

Incertitudini

„Incertitudinea este în mod tradițional menționată ca un factor principal de risc, însă în contextul actual nu mai puțin de șapte din zece directori financiari resimt foarte intens această tensiune”, spune Zeno Căprariu, de la Deloitte România.

Companiile din Tehnologie, Media și Telecomunicații sunt singurele care resimt un nivel de incertitudine obișnuit, conform studiului. Acest context duce în mod natural la o aversiune aproape unanimă, de 96%, față de riscuri.

Cele mai citite

Studiu. Românii își propun să arunce mai puțină mâncare

Șapte din zece români își propun să arunce mai puțină mâncare la gunoi, relevă cel mai recent studiu realizat de Reveal Marketing Research în...

Armata israeliană a început evacuarea civililor din Rafah, înaintea unei posibile ofensive

Armata israeliană a început evacuarea civililor din orașul Rafah, aflat în sudul Fâșiei Gaza, aparent în cadrul pregătirilor pentru o operațiune militară în această...

Rusia – Ucraina, ziua 782. Rusia ar pregăti acte de sabotaj în toată Europa, avertizează serviciile de informații

Rusia ar pregăti "acte de sabotaj violente" în toată Europa, avertizează serviciile de informații occidentale. "Suntem de părere că riscul unor acte de sabotaj controlate...
Ultima oră
Pe aceeași temă