Victor Zota (foto), seful Agentiei Nationale de Transplant, a fost demis de la conducerea institutiei pentru modul in care a dat acreditarea clinicii Sabyc, acuzata de trafic de ovule. Harry Mironescu, seful clincii, aflat in arest, sustine ca nu poate suporta regimul de detentie din cauza bolilor de care sufera.
Suspiciunile legate de modul in care a fost acordata acreditarea clinicii Sabyc au dus la demiterea lui Victor Zota, directorul Agentiei Nationale de Transplant (ANT). Zota ar fi incalcat legislatia care prevede ca acreditarea unei clinici poate fi facuta prin ordin de ministru, iar in cazul clinicii Sabyc acest act nu exista. La randul sau, fostul sef al ANT se apara spunand ca din punct de vedere legal clinica Sabyc poate functiona, iar pentru elaborarea unui ordin de ministru in cazul unei acreditari este nevoie de sapte-opt luni. Victor Zota mai sustine ca personalul declarat de reprezentantii clinicii nu era acelasi cu cel care activa, de fapt, in unitatea medicala. In plus, Zota, aflat in concediu, a declarat ca va ataca in instanta decizia Ministerului Sanatatii. In locul sau, la sefia Agentiei de Transplant a fost numit Toma Velio.
Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) vor cerceta modul in care a fost emisa autorizatia de functionare a clinicii de fertilizare Sabyc. In acest sens, Victor Zota ar urma sa fie chemat la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie pentru a da explicatii, potrivit unor surse judiciare citate de Mediafax.
Clinica Sabyc a obtinut acreditarea de functionare de la ANT cu numai o saptamana inainte de izbucnirea scandalului legat de traficul international de ovule. Ulterior Victor Zota a precizat ca nu a retras acreditarea clinicii, pentru ca aceasta ar putea functiona "sub prezumtia de nevinovatie", si doar in cazul in care Colegiul Medicilor va ridica dreptul de practica al medicilor care lucreaza acolo, unitatea medicala ar putea fi inchisa.
La sfarsitul lunii iulie, patronul clinicii Sabyc, Harry Mironescu, fiul acestuia, Yair Mironescu, medic rezident la clinica, si Cecilia Borza, persoana care se ocupa de relatiile cu clientii, au primit mandat de arestare preventiva pentru 29 de zile. Harry Mironescu, seful clinicii Sabyc, sustine insa ca nu poate suporta regimul de detentie din cauza bolilor de care ar suferi si le-a cerut procurorilor o examinare medico-legala. In acest caz mai sunt cercetati in stare de libertate si doi medici israelieni, Nathan Levitt si Genya Ziskind, banuiti de o posibila implicare in acest scandal, acuzatiile principale in acest dosar fiind crima organizata si traficul de ovule si material genetic.