17.6 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialAmenda de 5,5 milioane euro pentru sefii EADS

Amenda de 5,5 milioane euro pentru sefii EADS

» Autoritatea franceza pentru Pietele Financiare a recomandat marti, la finalul unei anchete care a durat aproape doi ani, amendarea a sapte fosti si actuali membri din conducerile European Aeronautic Defence&Space (EADS) si Airbus cu sume de milioane de euro. Cei sapte, printre care ex-directorul executiv Noël Forgeard, sunt suspectati ca, in 2006, au vandut ilegal pachetele de actiuni pe care le detineau la EADS, stiind ca acestea urmau sa se devalorizeze din cauza problemelor de productie de la subsidiara Airbus.

Potrivit raportului autoritatii pentru Pietele Financiare (AMF), cei sapte manageri de la EADS si Airbus au beneficiat si folosit informatii privilegiate in momentul in care au decis sa vanda participatiile EADS pe care le detineau. Mai exact, in martie 2006, cand si-au vandut actiunile pe bursa, Forgeard si subalternii sai ar fi fost la curent cu viitoarele intarzieri in productia aeronavei gigant Airbus A380 si au vandut actiunile pentru a se feri de pierderi. Trei luni mai tarziu, cand concernul european a anuntat public intarzierile de la Airbus, actiunile EADS au cazut 26 de puncte procentuale.
Potrivit The New York Times, Wall Street Journal si Figaro, seful echipei de investigatori ai AMF, Antoine Courtault, a recomandat in cazul lui Forgeard o amenda de 5,45 milioane euro. Fostul director executiv, care a fost demis de Adunarea Actionarilor in iulie 2006, a castigat din vanzarea pachetului de actiuni 4,3 milioane euro.

Comisia de sanctiuni a AMF a cerut, de asemenea, aplicarea de amenzi in cuantum de milioane de euro si in cazul celorlalti sase acuzati de tranzactii pe baza de informatii privilegiate: Jean-Paul Gut, directorul de Operatiuni al EADS, Andreas Sperl, ex-director financiar al Airbus, John Leahy, directorul Diviziei de Vanzari a Airbus, Olivier Andries, ex-vicepresedinte Airbus, Erik Pillet, fost director de Resurse Umane al Airbus, si Alain Flourens, inginerul-sef al producatorului european de avioane.
Amenda poate fi contestata de cei vizati in termen de doua luni. Reprezentantul pentru presa al lui Forgeard a declarat, de altfel, ca fostul manager executiv isi va demonstra nevinovatia. "Au fost trei capete de acuzare, acum mai este doar unul. Suntem incurajati de aceasta evolutie si suntem siguri ca si ultimul repros va fi abandonat. Suntem deci increzatori. Vom demonstra ca persoanele vizate, ca si actionarii industriali si ca si ceilalti membri din conducere, vor fi exonerate", a declarat purtatorul de cuvant al lui Forgeard, referindu-se la recomandarea raportului AMF de incetare a cercetarilor impotriva altor zece directori EADS si  Airbus, suspectati de aceleasi practici ilegale.

De asemenea, AMF a incetat orice actiune impotriva celor doi mari actionari ai EADS, concernul francez Lagardere, care detine 7,5% din actiuni, si producatorul german de automobile Daimler, care detine un pachet de 22,4%. EADS a contestat deja amenda de 700.000 euro pe care a primit-o ca persoana juridica pentru comunicarea cu intarziere a problemelor de productie de la Airbus.

» EADS, gigantul aero-spatial european
European Aeronautic Defence and Space Company N.V. este una dintre cele mai mari companii din Europa si din lume, avand in prezent circa 118.000 de angajati. Formata in 2000 ca urmare a concentrarilor de pe piata aeronautica si de aparare din SUA, EADS a luat fiinta prin fuziunea companiei germane DaimlerChrysler Aerospace cu cea franceza Aerospatiale-Matra si cu Construcciones Aeronauticas din Spania.

In prezent, concernul detine sase subsidiare: constructorul de avioane civile Airbus, cel de avioane civile si militare EADS-CASA, producatorul de aparate de zbor militare Airbus Military, producatorul de elicoptere militare si civile Eurocopter, compania Astrium, specializata in sisteme spatiale civile si militare (sateliti, vectori de lansare), si Defence&Security, divizia producatoare de sisteme de aparare aeriana, sisteme de comunicatii, control si aparare electronica. Potrivit raportului financiar pe 2008, cifra totala de afaceri a EADS s-a ridicat la 43,27 miliarde euro, iar profitul – la 1,57 miliarde.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă