17.6 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialViata secreta a fugarului Radovan Karadzici

Viata secreta a fugarului Radovan Karadzici

Radovan Karadzici, unul dintre cei mai sangerosi criminali de razboi care au actionat in timpul destramarii Iugoslaviei, a fost capturat si trimis in fata justitiei internationale in urma cu un an. A fost fugar timp de 12 ani, insa, departe de a sta ascuns sau izolat, el devenise o figura publica a adeptilor medicinii alternative din Serbia, care scria articole in presa de specialitate si urmarea organizarea vindecatorilor neconventionali intr-o asociatie puternica. Radovan Karadzici se afla astazi in Olanda, in centrul de detentie al Tribunalului Penal International pentru fosta Iugoslavie, unde isi construieste apararea sustinand ca este victima unei conspiratii. Ca presedinte al autoproclamatei Republici Srpska – astazi parte a Bosniei-Hertego-vina –, Karadzici, alaturi de generalul sau Ratko Mladici, este considerat responsabil pentru cele mai grave atrocitati comise in Europa dupa finalul celui de-al doilea razboi mondial.

 

Circa 8.000 de barbati si baieti cu varste de peste 12 ani, bosniaci de confesiune musulmana, au fost masacrati la Srebrenita de fortele comandate de Karadzici si Mladici, alte cateva mii de oameni nevinovati fiind ucisi in timpul lungului asediu asupra capitalei bosniace Sarajevo.
La un an de la arestarea sa, viata lui Dragan Dabici, care a durat 12 ani, cat fostul lider nationalist a trait sub o alta identitate, poate constitui subiectul unui articol la fel de interesant precum cea, mult mai grotesca, a liderului nationalist. Potrivit cotidianului american The New York Times, care a stat de vorba cu fostii colegi din mica, dar colorata comunitate a adeptilor medicinii alternative din Serbia, Dabici, alias Karadzici, era unul dintre cei mai activi membri ai bransei, care nici un moment nu trezea suspiciunea ca ar fi un impostor, nici macar in randurile colegilor, in cea mai mare parte a lor, autoproclamati "maestri" vindecatori. Inainte de a fi arestat, Dabici scria articole intr-o revista de specialitate a pasionatilor de terapii alternative, era cursant la o scoala publica de medicina neconventionala si era unul dintre liderii proaspat formatei asociatii a vindecatorilor, pe care dorea sa o transforme intr-o organizatie puternica.

Doi dintre fostii colegi de "breasla", Mina Minici, "maestru al radiesteziei" (abilitate paranormala de detectare a zacamintelor minerale, dar si a afectiunilor organismului uman prin "citirea" campurilor de radiatii), si Dusan Janjici, bioenergoterapeut si inventator, nu cred nici azi ca au fost pacaliti de Karadzici, pentru ca, de fapt, omul cu care s-au intalnit se preschimbase de mult si in mod cat se poate de veritabil in Dragan Dabici, adevarata sa identitate. Ceva mai nesigur pe el, Goran Kojici, editorul revistei care ii publica saptamanal articolele, cantareste: "Ori suntem cu totii o mana de prosti si nebuni care au crezut in existenta unui om inexistent, ori… Karadzici e Karadzici si a trait inaintea lui Dragan Dabici. Ceea ce sustin eu este ca ei sunt una si aceeasi persoana aflate intr-o lupta pe viata si pe moarte".

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă