17.8 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialUniversitatea de piata

Universitatea de piata

Hotarat lucru, socialismul si capitalismul au o esenta comuna. Altfel nu am vedea, de douazeci de ani, descurcandu-se de minune pe piata libera corifeii de alaltaieri ai comertului socialist. Zeci de ani am stat cu ochii zgaiti spre Vest, tanjind unii dupa libertatea cuvantului si dupa piata libera, altii numai dupa aceasta din urma. Acum, piata s-a deschis si la noi, dar libertatea ei a fost repede ingradita de tot felul de retele de influenta politica sau, pur si simplu, mafiote. In cele mai neasteptate domenii insa, persoane bine plasate odinioara in ierarhiile economiei socialiste si ale retelelor politico-securistice se imbogatesc  pe seama economiei de piata.  Invatamantul de piata este unul dintre domeniile noi iscate de democratia originala romaneasca de dupa 1990. Intr-o prima faza, acum vreo zece ani si ceva, aparusera universitati autointitulate asa prin orasele unde nu se vazuse niciodata un adevarat profesor universitar, ba chiar si la tara.

 

Trebuie sa fi fost comod, daca nu aveai deloc ambitii, sa faci liceul, cumva, si pe urma sa frecventezi aceleasi spatii, cu aproximativ aceiasi profesori, iar la sfarsit sa ai si o diploma universitara. Mai multe scoli intr-una singura, cam cum era pe vremuri Magazinul Victoria din Bucuresti. Multa lume s-a imbogatit in anii aia incasand asa-zise taxe universitare de la parinti grabiti sa-si vada loazele cu patalama sau de la tineri nauci care urmau sa se trezeasca prea tarziu din nauceala initiala, afland ca au dat o groaza de bani pe un petic de hartie fara valoare. Dar pofta pentru hartii nu a inceput la noi dupa Revolutie, ci dimpotriva. Nu facea partidul din atatia activisti semianalfabeti ai sai doctori cu diploma? Ca sa nu vorbesc de acad. dr. doc. ing. Elena Ceausescu, supranumita Adina Codoi? Nu predau la universitati stimabile activisti de rang superior la partid, dar fara nici unul real in ordine universitara?

Ei bine, toata lumea s-a linistit cand, in fine, avalansa de universitati a fost stopata si majoritatea acelor institutii, pur si simplu lucrative, au fost inchise. Cele care au mai continuat sa functioneze primisera, desigur, acreditare de la minister sau, mai nou, de la ARACIS. Numai ca, vedeti dvs., cei mai abili au gasit o solutie ca sa treaca si peste aceste bariere: li s-au acreditat universitatile pentru un numar de specializari, si alea numai Dumnezeu sau, de fapt, diavolul stie cum, dar ei au mai infiintat, pe de laturi, inca nu stiu cate asa-zise specializari, care urmau, candva, sa fie supuse procesului de acreditare, dar candidatii nu stiau ca viitorul acestora e inca incert. Intre timp, printr-un procedeu simplu de amalgamare, tipic securistic, de altfel, se puteau incasa bani frumosi de pe urma neatentilor care-si riscau cariera si viata inscriindu-se la acele specializari.

 

Si, cum pe piata cumperi atat de des falsuri, asa si de la aceste universitati iti poti cumpara diplome dupa ce ai audiat niste cursuri cu profesori de pe la politie, Parlament, minister, Garda Financiara, judecatorii si de la alte organisme de stat, unde persoanele cele mai neasteptate au avut brusc revelatia vocatiei universitare. si inca, vorba unei vanzatoare de la Piata Obor, la "pret de canicula". Daca-i auzi pe unii dintre acesti insi deschizand gurile ca sa-si apere noile chemari, iti dai seama ca nu sunt departe de "profesorii universitari" proveniti de pe la judetenele de partid sau chiar de la CC al PCR. De altfel, cea mai vestita moara de diplome de acest tip, care terfeleste, din pacate, un nume ilustru pentru invatamantul romanesc, este pusa pe picioare chiar de un aparatcic de altadata, fost sef de cadre la Ministerul Invatamantului ceausist.

Acum, ca vin alegerile, oamenii politici le plang de mila celor care au aruncat banii pe iluziile fluturate de zeci de pagini de publicitate ale acestei universitati cu 320.000 de studenti(!) si 56.000 de absolventi anul acesta. N-o sa spun ca Harvard are mai putin de 20.000 de studenti, comparatia e indecenta. Dar, stiti, piata a cucerit la noi si alte domenii sensibile. Daca intri intr-un spital de stat, gasesti uneori cabinete private luxoase unde se fac tot felul de analize costisitoare cu aparatura de ultima ora. Daca la CNAS nu sunt bani, macar platind din greu sa-ti poti face o tomografie, Doamne fereste! si asa mai departe. Toate astea nu arata decat slabiciunea statului si a institutiilor sale, multe dintre ele mai practicand si ele economia de piata ilegal si imoral. si-apoi sa te mai superi pe rapoartele de la Bruxelles? Poate pentru ca sunt prea blande.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă