19 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSportOlympique Marseille, amendată pentru încălcarea regulilor fair play-ului financiar

Olympique Marseille, amendată pentru încălcarea regulilor fair play-ului financiar

Pe lângă amendă, Camera de judecată a Comisiei de control financiar al cluburilor (ICFC) din cadrul UEFA a decis să retragă 15% din sumele pe care clubul le va primi pentru participarea sa în cupele europene în sezonul 2020-2021, eventual şi în sezonul 2021-2022 dacă va obţine calificarea, şi să impună o limită de 23 de jucători pentru lotul ce va putea participa la cupele europene până în stagiunea 2022-2023.

Acest verdict îndepărtează definitiv scenariul de care se temeau suporterii: interdicţia de a juca în Liga Campionilor, după ce echipa şi-a câştigat pe teren dreptul să dispute această competiţie, încheind pe locul 2 ultimul sezon din Ligue 1, întrerupt de coronavirus.

OM plăteşte pentru dezechilibrul financiar în 2018-2019, care a atras atenţia forului fotbalistic european.

Pe 5 martie, UEFA a anunţat că dosarul trece de la Camera de instrucţie la cea de judecată, deoarece OM a depăşit deficitul negociat: pierderile nu trebuiau să fie mai mai mari de 50 de milioane de euro în iunie 2019, însă erau de 91 de milioane de euro.

Marseille semnase un acord valabil patru sezoane, valabil până în 2023, în care se angaja că-şi va reduce cheltuielile pentru a ajunge la echilibru.

Şi în sezonul trecut OM înregistra un deficit de 78,5 milioane de euro şi a fost sancţionat cu retragerea a 6 milioane de euro din încasările datorate participărilor la viitoarele competiţii europene: 2 milioane ferm şi 4 milioane cu condiţia respectării angajamentelor din partea clubului.

Potrivit primei sancţiuni, clubul va fi nevoit să limiteze la 23 (faţă de 25) numărul jucătorilor pe care îi va putea înscrie în cupele europene în sezonul 2020/2021. Vineri, UEFA a decis prelungirea acestei sancţiuni până în sezonul 2022-2023.

Preşedintele lui OM, Jacques-Henri Eyraud, şi echipele sale au negociat îndelung în legătură cu FPF. Oficialul a făcut mai multe drumuri până la sediul UEFA de la Nyon, apoi discuţiile au continuat la distanţă în timpul crizei sanitare.

Eyraud a apărat viziunea sa şi cea a proprietarului clubului, omul de afaceri american Frank McCourt: primii ani au fost consacraţi unor proiecte masive pentru lansarea proiectului lor.
McCourt a investit deja în jur de 250 de milioane de euro în clubul pe care l-a cumpărat în octombrie 2016.

Regulile fair play-ului financiar interzic cluburilor participante în cupele europene să cheltuie mai mult decât câştigă şi limitează injecţiile de capital din partea proprietarilor.

Cele mai citite

Sfânta Lumină, adusă de la Ierusalim pe Otopeni. Cum va fi împărțită

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim în această seara de Superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, şi va fi...

VIDEO. Incendiu în Berlin. A luat foc o fabrică de armament

Incendiul care a izbucnit vineri la o mare fabrică de armament din Berlin a stârnit îngrijorare și alertă în capitala Germaniei. Potrivit informațiilor furnizate...

Polonia condamnă atacurile cibernetice rusești. Oficialii transmit că și țara lor a fost vizată

Polonia a condamnat presupusele atacuri cibernetice ale unui grup rus numit APT28 asupra Germaniei și Republicii Cehe, afirmând că și ea a fost vizată,...
Ultima oră
Pe aceeași temă