3.3 C
București
sâmbătă, 11 ianuarie 2025
AcasăLifestyleFoodAbsolventii ar putea fi obligati sa dea licenta din nou

Absolventii ar putea fi obligati sa dea licenta din nou

Numerosi absolventi ai facultatilor neacreditate ale Universitatii "Spiru Haret" au fost angajati in institutiile statului, fiind salarizati conform diplomei obtinute. Actele emise de acestia ar putea fi nule daca Ministerul Educatiei le va anula diplomele de licenta. Solutia in cazul acestora ar putea fi reluarea examenului de licenta intr-un centru universitar recunoscut de Ministerul Educatiei, ne-au declarat reprezentantii sindicatelor si ai societatii civile. Ministrul Educatiei ne-a spus ca va sesiza organele abilitate in cazul diplomelor obtinute ilegal la Universitatea "Spiru Haret".

In baza diplomelor luate de la facultatile fara acreditare ale Universitatii "Spiru Haret", zeci de mii de absolventi au patruns in institutiile statului si au fost salarizati conform diplomelor obtinute. Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, nu se lasa mai prejos in razboiul cu Universitatea "Spiru Haret" si ne-a spus ieri ca "tocmai" le-a dat "tema celor de la Directia Juridica" pentru a redacta o sesizare penala impotriva Universitatii "Spiru Haret".

Presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Aurel Cornea, admite ca numerosi absolventi ai facultatilor neautorizate au patruns in invatamant ca titulari – unii dintre ei obtinandu-si, intre timp, si gradele didactice – si le recomanda acestora sa se prezinte la noul examen de licenta, care va fi stabilit de Ministerul Educatiei. Aurel Cornea sustine ca, "in cazul in care sunt oameni de valoare, nu este nici o problema sa se prezinte la aceste examene si chiar le recomand calduros sa o faca. Nu putem incuraja mediocritatea si amatorismul in scoli".

Probleme ar putea sa apara si in cazul magistratilor sau functionarilor publici care au dreptul de a lua decizii in baza unor diplome care nu sunt recunoscute de Ministerul Educatiei. Laura stefan, expert anticoruptie al Societatii Academice Romane, ne-a explicat ca "in momentul in care se anuleaza actul principal, adica licenta, se anuleaza si celelalte acte emise de persoanele respective in baza ei". Pe de alta parte, in cazul magistratilor si notarilor, "ei nu intra imediat in campul muncii, ci sunt obligati sa mai dea niste examene si sa mai urmeze niste cursuri". Expertul anticoruptie argumenteaza ca scandalul diplomelor de la "Spiru Haret" este asemanator cu cel al permiselor obtinute ilegal la Arges: "Desi exista riscul ca actele declarate nule sa poata fi luate inapoi prin actiuni in instanta, ca in cazul permiselor de la Arges, aceasta actiune tot trebuie facuta". In opinia Laurei stefan, cea mai simpla masura care poate fi luata in cazul acestor absolventi ar fi "stabilirea unui termen-limita de un an in care acestia isi pot da licenta la o universitate acreditata". De aceeasi parere este si Mircea Miclea, presedintele Comisiei prezidentiale pentru Educatie, care a declarat ca absolventilor facultatilor neacreditate li se recunosc anii de studii, dar nu si lucrarea de licenta. In acest caz, sustine Mircea Miclea, "examenul de licenta trebuie dat la aceeasi facultate, la o universitate acreditata".

La randul sau, rectorul Academiei de Studii Economice din Bucuresti, Ioan Rosca, a declarat, potrivit NewsIn, ca se impuneau masurile pentru intararea in legalitate a Universitatii "Spiru Haret" deoarece "amploarea situatiei este extrem de mare". Ioan Rosca argumenteaza ca "sunt cateva zeci de mii de absolventi deja, ei poate lucreaza in administratia publica si au luat decizii in baza acelor diplome. Ce se intampla, se anuleaza toate actele semnate de ei? Apoi, poate unii sunt la masterat sau doctorat in baza diplomei respective". Liderul sindicatului Alma Mater, Razvan Bobulescu, ne-a spus, la randul sau, ca se asteapta ca scandalul "sa fie si mai mare in ceea ce priveste masteratele" date de universitatile private, deoarece acestea "nu au mai cerut evaluari si pentru ele". In aceasta situatie s-ar afla Universitatea Crestina "Dimitrie Cantemir", care ar avea 34 de masterate neevaluate de Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior. Liderul Alma Mater crede ca o solutie pentru rezolvarea acestei situatii ar fi "desfiintarea in cazul in care nu intra in legalitate", asa cum a sugerat si ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu.
In schimb, liderul FSLI, Aurel Cornea, ne-a spus ca nu stie exact ce ar trebui facut in situatia in care diplomele de licenta ale unor titulari din invatamant vor fi declarate nule. "Trebuie sa asteptam verdictul in legatura cu recunoasterea acestor diplome", afirma presedintele FSLI. Daca in acest an, la concursul de titularizare in invatamant, absolventii facultatilor neautorizate au fost eliminati din sali, nu acelasi lucru s-a intamplat in anii trecuti, cand acestia au putut sustine nestingheriti examenele, din cauza pasivitatii inspectoratelor scolare si a ministerului de resort.
In privinta celor care au apucat sa profeseze in baza diplomelor obtinute de la facultatile neacreditate ale Universitatii "Spiru Haret", Adrian Moraru, director adjunct al Institutului pentru Politici Publice, este de parere ca, "in mod normal, oamenilor acestora ar trebui sa le fie luati banii inapoi (salariile pe care le-au incasat – n.n.), sa le fie facute dosare penale, atat lor, cat si celor care i-au angajat". Cu toate acestea, Moraru recunoaste ca acest lucru nu se poate, pentru ca "sute de mii de oameni ar ajunge la puscarie". In opinia lui Moraru, in cazul acestora "ar trebui sa se aplice un principiu din drept, si anume cel al lucrului implinit. Fenomenul este atat de larg, iar consecintele lui atat de grave, incat trebuie sa acceptam ceea ce s-a intamplat si sa reglementam problema de acum incolo". Cu privire la zecile de institutii care ofera invatamant la distanta in Romania, punand in functiune tiparnitele de diplome pentru absolventi, Adrian Moraru sustine ca acestea n-ar trebui sa dea diplome cu care absolventul sa se poata angaja: "In strainatate, invatamantul la distanta este o forma de dezvoltare personala, care nu emite diplome de studii."

Cele mai citite

Daniel Funeriu exclude retragerea din cursa prezidențială. Cu cine se vrea în turul al doilea

Daniel Funeriu, care a anunțat că va candida independent la alegerile prezidențiale din luna mai, a exclus sâmbătă posibilitatea de a se retrage din...

Poluare iminentă pe litoralul românesc al Mării Negre. De unde provine pata de carburant

E dezastru ecologic în Marea Neagră, iar autoritățile române sunt în alertă. O pată uriașă de carburant ar putea ajunge pe litoralul nostru, după...
Ultima oră
Pe aceeași temă