17.6 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialCapitalismul secret din Coreea de Nord

Capitalismul secret din Coreea de Nord

» Pietele publice din Coreea de Nord, autorizate in anul 2002 si reinterzise in 2004, au devenit ceva obisnuit in orasele din statul stalinist. Fotografii realizate de satelitii Google Earth si analizate de un grup de observatori amatori arata ca schimburile comerciale private au loc in fiecare zi in pietele nord-coreene.

Imaginile analizate de observatorii amatori inregistrati pe portalul www.nkeconwatch. com arata o evolutie neasteptata a comertului privat in Coreea de Nord si o reactie confuza a autoritatilor in fata acestui fenomen.
Comparate cu fotografiile din satelit de acum cativa ani, imaginile de azi arata ca in fiecare oras nord-coreean exista cel putin o piata, desi, cel putin teoretic, comertul privat si pietele in sine sunt interzise.
"Cu Google Earth poti da timpul inapoi si compara cele mai recente fotografii din satelit cu cele anterioare, pentru a vedea cum au crescut aceste piete", a declarat, pentru CNN, Curtis Melvin, fondator al clubului online de observatori amatori ai regimului nord-coreean. "Au aparut o serie de mici afaceri private… In fiecare oras mare sunt mai multe piete, dar ele pot fi gasite in toate localitatile mai mici", explica economistul universitatii americane "George Mason", care, dupa ce a vizitat Coreea de Nord in 2004 si 2005, a decis sa creeze site-ul unde putinii vizitatori straini ai statului stalinist pot schimba impresii de calatorie.
Pe langa evolutia neasteptata a comertului privat, site-ul administrat de Melvin a catalogat sute de imagini cu instalatii nucleare, inchisori, cladiri marcante, monumente si chiar cu palatele ultrasecrete ale dictatorului de la Phenian.

» Aparitia pietelor in Coreea de Nord
Aparitia formelor incipiente de capitalism precum comertul privat si pietele clandestine a avut loc in Coreea de Nord in anii ’90, cand foametea i-a impins pe nord-coreeni sa gaseasca strategii de supravietuire. Initial, pentru ca sistemul de stat pentru distributia alimentelor era in colaps, autoritatile au tolerat fenomenul, explica pentru CNN Andrei Lankov, profesor de istorie nord-coreeana la Universitatea Kookmin din Seul. Imediat insa dupa stabilizarea relativa a economiei, oamenii lui Kim Jong-Il au inceput reprimarea comertului privat. In 2002, in urma succesului limitat al campaniei impotriva pietelor, regimul decide sa le legalizeze, pentru a reveni insa asupra acestei decizii doar doi ani mai tarziu. In prezent, potrivit informatiilor nkeconwatch.com, guvernatorii regionali ar castiga atat de mult de pe urma pietelor, incat le lasa sa se dezvolte, in ciuda directivelor de la centru.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă