18.5 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSocialGabriela Firea a decis să modifice denumirile a două parcuri și o...

Gabriela Firea a decis să modifice denumirile a două parcuri și o porțiune de șosea

De asemenea, CGMB a adoptat şi alte două proiecte conform cărora Parcul Giuleşti va căpăta denumirea de Parcul Marin Preda, iar Parcul Fabricii (sector 6) va deveni Parcul Tudor Vladimirescu.

În ceea ce priveşte primul proiect, în expunerea de motive, semnată de consilierul municipal Sorin Mărgărit (PNL), se arată că Neagu Djuvara a fost unul dintre primii istorici care au reuşit să apropie tinerii de istoria neideologizată, oferind modele reale, nu confecţionate în “laboratoarele” politicii.

“Li s-a adresat în mod sincer, aducând după momentul decembrie 1989 istoria la statutul pe care îl merita, eliberând-o de rolul de instrument de propagandă. În contextul sărbătoririi Centenarului, oameni ca Neagu Djuvara care au iubit România, chiar şi din exil, şi şi-au închinat existenţa pentru a-i scrie istoria, ar trebui preţuiţi şi omagiaţi. Memoria unui astfel de om, a cărui iubire de-o viaţă a fost istoria, trebuie menţinută vie, pentru a inspira generaţiile viitoare”, se arată în expunerea de motive.

În ceea ce priveşte schimbarea denumirii Parcului Giuleşti în Parcul Marin Preda şi a Parcului Fabricii în Parcul Tudor Vladimirescu, iniţiativa a aparţinut primarului general, Gabriela Firea.

“Având în vedere că o măsură eficientă care poate contribui la revitalizarea conştiinţei naţionale, în contextul identităţii naţionale, o reprezintă redenumirea spaţiilor publice astfel încât, prin atribuirea unor denumiri cu o încărcată semnificaţie istorică şi/sau culturală să fie readuse în actualitate personalităţile şi evenimentele care au marcat evoluţia poporului nostru, supun spre dezbatere şi aprobare Consiliului General al Municipiului Bucureşti proiectul de hotărâre privind schimbarea denumirii Parcului Giuleşti, situat pe raza administrativ teritorială a sectorului 6, în Parcul Marin Preda”, se menţionează în expunerea de motive.

Referitor la Parcul Tudor Vladimirescu, în raportul de specialitate se precizează: “Revoluţia lui Tudor Vladimirescu din 1821 a produs încheierea domniilor fanariote şi numirea din nou, în anul următor, de către Poartă a domnilor pământeni: Ioniţă Sandu Sturdza în Moldova şi Grigorie Dimitrie Ghica în Ţara Românească. Mulţi istorici consideră că anul 1821 ar fi debutul modernităţii pentru faptul că în perioada imediat următoare s-au întocmit o serie de proiecte de reformă ale boierimii mici şi mijlocii, ale intelectualităţii şi orăşenilor. Având în vedere mărturia istorică lăsată de luptătorul pentru renaşterea naţională a ţării şi în dorinţa construirii unei conştiinţe istorice prin încercarea de a contura identitatea poporului român raportată la cultura şi civilizaţia acestuia, considerăm oportună atribuirea denumirii Tudor Vladimirescu unui parc din Municipiul Bucureşti”, informează AGERPRES.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 781. Rusia susține că “Formula de pace” va avea succes dacă Occidentul oprește livrările de arme pentru Ucraina

"Formula de pace" va avea succes dacă Occidentul oprește livrările de arme pentru Ucraina, susține purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria...

Lumina Sfântă a fost adusă în Republica Moldova de un avion al României

Lumina Sfântă a fost adusă de la Ierusalim în Republica Moldova, în anul 2024, de un avion al României, anunță presa de la Chișinău. Cursa...

Ciolacu urează românilor “Hristos a Înviat” și prezintă imagini în care arată că a fost la slujba de Înviere

Șeful Guvernului și al PSD, Marcel Ciolacu, le transmite românilor mesajul tradițional, "Hristos a Înviat", însoțit de imagini care atestă că a participat la...
Ultima oră
Pe aceeași temă