0.9 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăSpecialSenatorii francezi cred ca monitorizarea Romaniei si Bulgariei "stigmatizeaza" cele doua tari

Senatorii francezi cred ca monitorizarea Romaniei si Bulgariei „stigmatizeaza” cele doua tari

Mecanismul UE de monitorizare a Romaniei si Bulgariei risca sa "stigmatizeze" cele doua tari, favorizand suspiciunile altor state membre privind modul in care s-a desfasurat extinderea blocului comunitar, avertizeaza un raport prezentat Comisiei pentru Afaceri Europene a Senatului Frantei.

Mecanismul de Cooperare si Verificare "poate ridica semne de intrebare in alte state membre privind conditiile" in care au aderat Romania si Bulgaria, avertizeaza raportul. De asemenea, "pot aparea suspiciuni privind viitoarele valuri de extindere. Fiind vorba doar de doua state membre, exista riscul unei stigmatizari excesive si permanente in privinta eforturilor acestora. Interlocutorii nostri romani si-au exprimat dorinta ca Mecanismul de cooperare si verificare sa inceteze pana la sfarsitul anului 2009. Interlocutorii bulgari au cerut revizuirea mecanismului", subliniaza documentul, prezentat de senatorii francezi Pierre Bernard-Reymond si Michel Billout cu cateva saptamani inaintea publicarii raportului CE privind progresele inregistrate de Romania si Bulgaria.

Senatorii francezi cred ca, in cazul in care Mecanismul de monitorizare va fi mentinut, acesta ar trebui sa aiba criterii precise si sa puna accent mai mult pe cooperare. "Obiectivele de referinta trebuie sa fie urmarite prin evaluari precise privind rezultatele obtinute. Directia de cooperare a mecanismului trebuie urmarita si aprofundata atat de catre Comisia Europeana, cat si de celelalte state membre. In conditiile in care Bulgaria si Romania au fost admise ca membri cu drepturi depline, orice stigmatizare trebuie exclusa. Dimpotriva, cele doua tari trebuie ajutate sa se inscrie in dinamica pozitiva a reformelor care sa le permita integrarea deplina in spatiul comun al libertatii, securitatii si justitiei", recomanda raportul senatorilor francezi.

Senatorii francezi au trecut in revista concluziile recentelor rapoarte ale CE privind situatia din Romania si Bulgaria, subliniind ca trebuie evidentiate progresele celor doua tari, insa sunt asteptate si rezultate concrete, in special in domeniul combaterii coruptiei la nivel inalt si reformarii justitiei, atat in Romania, cat si Bulgaria, iar in cazul Bulgariei si in materie de combatere a criminalitatii organizate.

"Pentru ambele tari, progresele inregistrate nu trebuie subestimate, comparativ cu situatia dinaintea aderarii la Uniunea Europeana. In general, au fost adoptate numeroase dispozitii legislative si institutionale, dar aceasta tendinta trebuie aprofundata si ameliorata", subliniaza raportul senatorilor francezi.

"Acum sunt asteptate rezultate concrete. Clasamentul Transparency International pe 2008 claseaza Romania si Bulgaria pe locurile 70 si 72 la nivel mondial din punctul de vedere al combaterii coruptiei in sectorul public. (…) Rezultatele trebuie sa se concretizeze prin arestari si condamnari, in special in cazurile de criminalitate organizata in Bulgaria si in cazul personalitatilor de rang inalt in Romania", recomanda raportul.

Pe plan economic, senatorii francezi noteaza ca "integrarea europeana a fost benefica atat pentru Bulgaria, cat si pentru Romania".

"Ambasadorul francez in Romania, Henri Paul, ne-a transmis ca integrarea Romaniei in Uniunea Europeana a antrenat o crestere economica puternica (o medie de 6,7 la suta pe an in perioada 2004 – 2008). Romania a avut o crestere economica de 9,2 la suta in al doilea semestru al anului 2008. Acest dinamism economic s-a concretizat in investitii straine care s-au ridicat la valoarea de 32,25 de miliarde de euro in perioada 2004 – 2008 si la 9 miliarde de euro doar in anul 2008, 60 la suta provenind din Uniunea Europeana. Potrivit ambasadorului, investitiile au fost atrase de climatul mai sigur aparut odata cu integrarea europeana, de calitatea formarii populatiei Romaniei, dar si de salariile mai mici. Criza economica provoaca totusi diminuarea fluxului de capital, cu efecte negative asupra balantei de plati curente. Sistemul bancar roman nu este foarte dezvoltat, dar a fost afectat de criza financiara prin intermediul filialelor bancilor straine", se arata in raportul celor doi senatori francezi.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă