17 C
București
miercuri, 18 septembrie 2024
AcasăLifestyleFood"All inclusive" de Romania, experiment ratat

„All inclusive” de Romania, experiment ratat

Turistii care si-au petrecut anul trecut vacanta pe litoralul romanesc in sistem "all-inclusive" s-au plans de serviciile proaste, mancarea mediocra si de jecmaneala sistematica practicata de hotelieri. Pe de alta parte, patronii de hoteluri sunt nemultumiti de incasarile slabe si de faptul ca romanul care a cumparat un astfel de sejur "mananca si bea prea mult". Ca urmare, multi dintre cei care au oferit anul trecut servicii in acest sistem au renuntat la experiment in acest an. Din cele 10 hoteluri care au avut anul trecut astfel de pachete in oferta, anul acesta au mai mentinut sistemul doar cinci unitati (patru dintre ele pe perioade limitate, in varf de sezon).

Anul trecut, autoritatile din turism au anuntat cu mare pompa lansarea in cazul a zece unitati hoteliere de pe riviera romaneasca a ofertelor "all inclusive" ca pe un pas important in competitia cu litoralul bulgaresc. Anul acesta, hotelierii aproape au renuntat in buna masura la aceasta categorie de servicii, doar cinci unitati de cazare de pe intreg litoralul punand in vanzare sejururi in sistemul "totul inclus". Analistii din domeniu dau vina pe criza financiara. Insa in realitate, cel putin in cazul "all inclusive", litoralul romanesc s-a dovedit incapabil sa asigure servicii la standardele de calitate caracteristice statiunilor din Bulgaria si Turcia. Gurile rele spun chiar ca hotelierii romani nu si-au dorit niciodata introducerea acestui sistem de cazare si ca au fost fortati de agentiile de profil din strainatate sa "carpeasca" o oferta de servicii dupa modelul occidental.

Romanul mananca prea mult?!
In urma experimentului de anul trecut, patronii de hoteluri au declarat nerentabila afacerea "all inclusive". "Turistul roman isi umple farfuria pana la refuz, fara a consuma nici macar jumatate din mancare", a precizat un administrator de hotel din statiunea Mamaia. Din punct de vedere financiar, patronii sustin ca cheltuielile de lansare si intretinere a unei astfel de oferte sunt cu 30% mai mari decat in cazul obisnuit in care turistului i se asigura doar cazare si eventual masa. "Serviciile «all inclusive» nu sunt rentabile pentru hotelierul roman si pentru faptul ca produsele alimentare sunt mult mai scumpe decat in Turcia, destinatia care ofera cele mai multe pachete complete", a explicat Dragos Raducan, secretarul general al Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc.

Meniu cu parizer
Nimeni nu spune o vorba insa de sutele de plangeri formulate anul trecut de turistii care au optat pentru un sejur "all inclusive" pe litoral, nemultumiti de meniurile formate din margarina, unt, parizer si marmelada. Mancarea este putina si proasta. Serviciile, in majoritatea cazurilor, la nivel de demipensiune, fara facilitatile de care beneficiezi in statiunile bulgaresti. La bulgari si la turci te saturi si bei cat poti. La noi trebuie sa te scoli de dimineata ca sa apuci micul dejun. Divertismentul aproape nici nu exista. Pe langa reclamatiile privind hotia din bucatarie, turistii s-au plans si de confortul limitat din camere. Practic, in majoritatea cazurilor, singura diferenta intre sejurul normal si optiunea "all" o reprezinta mancarea. Nu exista alte servicii puse la dispozitia vizitatorilor in mod gratuit, asa cum ar fi normal si cum se practica in statiunile din strainatate cu experienta in sistemul "totul inclus". Turistii care au optat pentru "all inclusive" in 2008 in statiunea Mamaia s-au declarat nemultumiti ca sunt cazati in aceleasi camere ca restul vizitatorilor, platesc pentru sezlonguri si, in general, pentru tot ceea ce ar fi trebuit sa fie inclus in pretul unui bilet. Existau nemultumiri fata de mobilierul invechit, lipsa unor facilitati elementare in acest sistem, cum ar fi o piscina, acces gratuit la facilitatile sportive, lucru care i-a determinat pe multi sa priveasca sejurul ca pe un lucru pe care nu-l vor mai face niciodata in viata. In schimb, statiunile bulgaresti sunt pline de romani care au cumparat bilete "all inclusive".

Cinci zile – 2.100 lei in Jupiter
Conform Asociatiei pentru Promovarea Turismului Litoral, in 2009 cinci unitati hoteliere au lansat pachete "all inclusive": Dorna, Modern, Perla din Mamaia, Club Tismana Jupiter, respectiv hotelul Saturn din Saturn. Dintre acestea, doar unul, Club Tismana, practica regimul "all" pe toata durata sezonului estival, restul unitatilor avand perioade de timp determinate. Cel mai scump pachet "all inclusive" de pe intreaga riviera romaneasca il intalnim la Saturn, unde hotelul cu acelasi nume, categoria cinci stele, are o oferta de cinci nopti cu preturi cuprinse intre 1.884 si 2.100 lei pentru o persoana, in intervalul 1 iulie-1 septembrie, in functie de perioada. Urmeaza Modern din Mamaia, categoria 4 stele, deschis celor interesati de "totul inclus" in perioada 15 iunie-30 septembrie, cu o oferta de sapte zile, cu preturi intre 1.408 si 1.914 lei pentru o persoana. Tot in Mamaia, la hotelul Dorna, trei stele un sejur de sapte zile costa 1.680 lei, oferta "all" valabila intre 15 iunie si 30 septembrie, iar o saptamana la Perla Mamaia, unitate hoteliera tot de trei stele, costa intre 1.771 si 1.848 lei pentru o persoana. Perla practica "all inclusive" in perioada 1 iulie-20 august. In cazul Clubului Tismana, cinci nopti de cazare costa intre 805 si 1.200 lei, in functie de perioada, si respectiv 1.127 si 1.680 lei pentru un sejur de sapte zile.

Stau pe langa hotel
In 2008, pe litoral puteai opta pentru "all inclusive" la unitatile hoteliere Complex Mercur-Minerva, Perla, Fantasy Beach si Savoy din Mamaia, respectiv Majestic Olimp, Majestic si Tismana din Jupiter si Saturn din Saturn. Anul acesta, grupul Majestic, care detine Perla Mamaia si unitatile similare din Olimp si Jupiter, a renuntat in cazul ultimelor doua la regimul "all inclusive". Administratorii s-au plans de faptul ca multi dintre turisti nu declarau la receptie numarul real de persoane trecute in pachetul "all inclusive", astfel ca la masa mai apareau inca una sau doua persoane in plus. Un alt motiv pentru care "all inclusive" nu are succes in statiunile romanesti este legat de faptul ca pe litoralul romanesc se ofera putine posibilitati de petrecere a timpului liber in cadrul complexurilor hoteliere, adica exact facilitatea care a dat numele pachetului. Aceeasi explicatie au dat-o si agentii de turism. "Activitatile sunt cele care dau farmecul unui sejur. Oamenii veniti pe litoralul romanesc vor sa mearga in Delta Dunarii sa faca sporturi nautice. In conditiile de cazare de la noi, sunt nevoiti sa stea mai mult pe langa hotel sau sa caute divertismentul in alta parte", a precizat reprezentantul unei agentii de turism, care a adaugat ca Romania nu este inca pregatita sa ofere facilitatile pe care le intalnim la turci sau bulgari.

Ultrabulgarii
Spre comparatie, oferta unui hotel de cinci stele din Nassebar, Bulgaria, in perioada 1-15 iulie, este de 44 euro pe noapte pentru o persoana. Un sejur de cinci zile ajunge sa coste echivalentul a 1.848 lei. Facilitatile oferite cuprind restaurante, baruri, baruri la piscina, piscina interioara, piscina exterioara, club pentru copii, internet, fitness, masaj, magazine, coafor, farmacie, terenuri de tenis, baschet, volei, centru de sanatate, salon de infrumusetare, sauna, solar, centru pentru tratamente. Pe scurt, intr-un singur complex dispuneti gratuit de facilitatile dupa care ar trebui sa umblati o zi intreaga prin statiunea Mamaia. Copiii sub 12 ani sunt cazati gratuit (facilitate introdusa abia din acest an pe scara larga si pe litoralul romanesc). Tot la vecinii nostri puteti opta pentru un sejur in regim "ultra all inclusive" la hotelul Bolero, clasificat la 4 stele, construit in 2005. La un pret de 48 euro pe zi, dispuneti de o gradina de 13.000 metri patrati, centru de conferinte, bautura de toate felurile de dimineata pana seara, restaurante cu specific asiatic, argentinian si, bineinteles, autohton, piscina interioara si exterioara cu jacuzzi, piscina pentru copii, loc de joaca, miniclub, discoteca si animatie pentru copii, sala de fitness, terenuri pentru tenis, baschet, fotbal, programe de animatie, cinema club, discoteca, contra cost – salon de infrumusetare, sauna, masaj, baie turceasca, hidroterapie si tratamente. Complexul mai dispune de magazin de suveniruri, centru de conferinte, garaj contra cost (10 euro/zi).

Nu se castiga bine
"Probabil nu le-a mai convenit. Nu se castiga asa de bine ca in cazul «à la carte»", a raspuns Bebe Stoian, managerul complexului Tismana din Jupiter, la intrebarea de ce un hotelier ar renunta la sistemul "all inclusive". Tismana este singura unitate din acest an care ofera pachete "all" pe toata durata sezonului si, in acelasi timp, prima care a introdus acest sistem pe litoralul romanesc in 2003. Managerul a precizat ca nu va renunta in viitor la acest sistem. O cincime din turistii cazati la Complexul Tismana contracteaza pachetele prin intermediul agentiilor de turism, iar restul vin direct la hotel. Asigurarea meselor si a celorlalte facilitati pentru turistii care au cumparat astfel de pachete necesita resurse financiare si de personal suplimentare, lucru pe care unii il vad ca fiind nerentabil. De altfel, cea mai mare parte a unitatilor de pe litoralul romanesc care au practicat anul trecut sistemul "all inclusive" au asigurat in cel mai bun caz un regim de pensiune completa turistilor, fara facilitatile de divertisment si activitatile conexe pe care le implica lansarea pe piata a ofertelor de sejur "totul inclus".

Preturile cerute in hotelurile "all inclusive" din Bulgaria in varf de sezon sunt cu 15-30% mai mici decat cele practicate in unitatile cu clasificari similare din Romania:

3 stele:
Hotel Dorna, Mamaia – 240 lei pe zi
Hotel Oasis, Albena – 172 lei pe zi

4 stele:
Hotel Modern, Mamaia – 273 lei pe zi
Hotel Laguna Mare, Albena – 239 lei pe zi

5 stele:
Hotel Saturn, Saturn – 420 lei pe zi
Hotel Melia Grand Hernitage – 352 lei pe zi

Cele mai citite

Kelemen Hunor îl îndeamnă pe Klaus Iohannis să devină senator, după modelul Ion Iliescu, la terminarea mandatului

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat, marţi seara, că actualul şef al statului, Klaus Iohannis, poate deveni senator, cu derogare în Parlament, la fel...

Portugalia: Trei pompieri au murit într-un incendiu care a mistuit o pădure

În Portugalia, trei pompieri și-au pierdut viața din cauza unui incendiu care a răvășit o pădure din partea de nord a țării. De câteva...

Kelemen Hunor îl îndeamnă pe Klaus Iohannis să devină senator, după modelul Ion Iliescu, la terminarea mandatului

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat, marţi seara, că actualul şef al statului, Klaus Iohannis, poate deveni senator, cu derogare în Parlament, la fel...
Ultima oră
Pe aceeași temă