0.9 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăLifestyleFoodTOP 10 Plaje din Romania

TOP 10 Plaje din Romania

» Week-endul trecut pe litoral erau peste 20.000 turisti, reprezentand sub 10% din capacitatea totala a rivierei romanesti.

» Plajele autohtone sunt inca foarte departe de imaginea idealizata pe care agentiile de turism incearca s-o proiecteze asupra lor.

Criteriile luate in vedere pentru realizarea topului au fost calitatea nisipului, curatenia, serviciile si pretul.     Darius Martinescu

Ce spun agentiile despre plajele romanesti si plajele sale? Lucruri noi si foarte interesante. Astfel, litoralul romanesc concureaza cu cel al Mediteranei, fiind renumit pentru nisipul sau fin, de calitate foarte buna. Apa Marii Negre are o salinitate redusa in comparatie cu alte mari continentale si permite practicarea sporturilor subacvatice si nautice in conditii bune. Zona plajei are o inclinatie extrem de redusa, motiv pentru care plajele sunt mai extinse decat pe alte litoraluri din Europa. Exista zone intinse de 100-200 m unde apa nu depaseste 1-1,5 m adincime, orice factor de risc fiind astfel exclus, ceea ce o face dezirabila in special pe segmentul turismului de familie. Acestea sunt avantajele plajelor romanesti, daca ne luam dupa site-urile agentiilor de turism. Din pacate, o data ajuns la fata locului, constati ca realitatea nu concorda pe de-a-ntregul cu aceasta descriere.

Mamaia – Rex, oaza de liniste
1. Unul dintre putinele locuri linistite si cu adevarat confortabile pentru un turist care vrea sa se relaxeze pe litoralul romanesc este plaja de la Rex. Unitate de cazare de renume international, Grand Hotel Rex poate fi destinatia perfecta pentru cineva care vrea sa stea departe de decibeli sau de forfota magazinelor si pur si simplu doreste sa se relaxeze intr-un loc linistit, dar care beneficiaza, in acelasi timp, de tot confortul civilizatiei. Este construit pe o pozitie unica pe litoralul romanesc – iar tarifele, pentru categoria cinci stele, sunt  avantajoase. Serviciile sunt impecabile, iar plaja curata, sezlongurile din lemn de tec si plantele exotice iti creeaza impresia unei locatii speciale de pe malul Mediteranei.

Mamaia III – aflat in administrarea vechii scoli de turism
2. Loc dominat de vechii concesionari. Indicatoare despre indicii de calitate a apei, cabine de schimb, cosuri suficiente de gunoi. Preturile ridicate si inghesuiala, din cauza numarului mare de terase care musca din plaja. Apa minerala la 0,5 l se vinde cu 3 lei, cea mai ieftina bere cu 6 lei. Preturile ridicate il recomanda celor care vin cu pachet all inclusive.

Costinesti – nisip si decibeli
3. In ciuda unitatilor de cazare luxoase, statiunea a ramas preferata celor tineri si cu posibilitati reduse. Curatenia de pe plaje depinde in mare masura de cei cazati in zona. Partea de sud a statiunii, cu pretentii de zona rezidentiala, arata destul de rau privita dinspre plaje. Zona centrala si nordul devin in fiecare noapte una cu miile de wati care intretin distractia pana dimineata.

Eforie: Belona – turismul second hand
4. De o parte a gardului stau milionarii cu yachturi, de cealalta – romanul venit prin sindicat. Tarifele sunt mai mici cu 20% decat la Mamaia. Cele mai cautate sunt autoservirile, unde cu 20 sau 30 de lei doua persoane mananca pe saturate.

Mamaia V-VI – bazar postcomunist
5. De la complexul Tomis incepe estul salbatic si turismul-bazar, ce culmineaza la Cazino. Fantanile arteziene, palmierii, covrigarii, carturi pe nisip, tarabe inghesuite. Pana cand plaja nu va fi impartita intre hoteluri, puteti savura o shaorma cu 10 lei, un draft de bere cu 2,5 lei. La restaurant, preturile incep sa scada: ciorba – 6 lei, salau – 13, 5 lei.

Mamaia II – preturi astronomice
6. Locurile de cazare preferate inainte de ‘89 de turistii nordici. In asteptarea noilor reguli de concesiune, hotelierii nu
s-au omorat sa investeasca in amenajare. Turistii prefera sa se bronzeze langa piscinele hotelurilor. Cele mai ridicate preturi de pe litoral: 15 lei kilogramul de piersici, 10 lei merele si bananele.

Neptun – departe de interesul national
7. Neptun-Olimp te intampina de la intrare cu un panou pe care scrie ceva legat de interesul national, insa o parte dintre terase sunt inca inchise, iar plaja mai mult de jumatate goala. De remarcat numarul tot mai mare de hoteluri modernizate, cu sistem all inclusive.

Mamaia VII-VIII – cu pubela printre mese
8. Un amestec de hoteluri de doua, trei si patru stele. Difuzoarele de la Radio Vacanta se lupta din greu cu boxele teraselor. Cele mai bune preturi din Mamaia – un kilogram de fructe 10 lei si tot atat portia zdravana de cartofi prajiti cu sos.

Plaja Modern – locul unde iti rupi picioarele
9. Plaja Modern, odinioara cea mai cautata pentru parintii care vin cu copiii la plaja din cauza adancimilor mici de la mal, a ramas la nivelul anilor ’70. Esplanada arata jalnic si a devenit o adevarata aventura sa cobori scarile care duc la terase si portul Tomis.

Vama Veche – pentru bugete tinere
10. In ciuda eforturilor autoritatilor de a schimba imaginea de "no mans land", Vama Veche ramane cel mai ieftin loc, ideal pentru "haos", distractie tinereasca. Curatenia de pe plaje depinde in mod direct de numarul corturilor unde dorm turistii. Corturi multe – gunoi mult caracterizeaza gradul de igiena.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă