25.7 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăInternaționalÎnalt oficial american demisionează din cauza politicii Casei Albe față de Coreea...

Înalt oficial american demisionează din cauza politicii Casei Albe față de Coreea de Nord

Yun, născut în Coreea de Sud, este un susţinător al dialogului cu Phenianul, încă din 2016, în timpul preşedinţiei lui Barack Obama, când a fost numit în funcţie. El şi-a făcut cunoscută decizia după ce preşedintele Donald Trump a respins din nou ideea unor negocieri necondiţionate cu Coreea de Nord.

Astfel, observă Reuters, diplomaţia SUA va rămâne începând de vineri fără un reprezentant de vârf, într-un moment în care nord-coreenii par dispuşi să discute direct cu Washingtonul, după reluarea contactelor cu Coreea de Sud, cu ocazia Jocurilor Olimpice de iarnă de la Pyeongchang. În acelaşi timp, preşedintele Donald Trump nu a numit încă, la peste un an de la preluarea mandatului, un ambasador la Seul.

Purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Heather Nauert, a declarat că politica Statelor Unite în Peninsula Coreea rămâne neschimbată, iar denuclearizarea Coreei de Nord este în continuare la Washington o prioritate de securitate de cel mai înalt nivel. Campania de presiune maximă în acest sens asupra Phenianului este pe cale să fie încununată de succes, a apreciat ea.

Un oficial sud-coreean de rang înalt a declarat agenţiei Reuters, sub rezerva anonimatului, că Yun “era sceptic şi îngrijorat de linia dură de abordare a Casei Albe” faţă de Coreea de Nord. Spre deosebire de administraţia prezidenţială americană, Departamentul de Stat susţine eforturile guvernului de la Seul de a reface legăturile cu regimul de la Phenian.

Yun a refuzat să comenteze direct pentru Reuters, dar a declarat altor organizaţii de presă americane că secretarul de stat Rex Tillerson a încercat să îl convingă să revină asupra deciziei de a demisiona. El are în spate o carieră diplomatică de 32 de ani. Într-un interviu pentru televiziunea CBS, preluată de Reuters, Yun a observat că nord-coreenii şi-au încetat testele nucleare şi cu rachete. Ultima armă atomică a fost testată în Coreea de Nord în septembrie 2017, iar ultima rachetă a fost lansată la sfârşitul lui noiembrie 2017, reaminteşte agenţia.

Vinerea trecută, Statele Unite au anunţat cel mai mare pachet de sancţiuni împotriva Coreei de Nord, iar preşedintele Trump a avertizat că va urma “faza a doua”, care va fi “foarte, foarte nefericită pentru întreaga lume”. Administraţia sa insistă ca un eventual dialog cu Phenianul să aibă ca scop renunţarea la armele nucleare, idee respinsă de nord-coreeni, potrivit AGERPRES.

Cele mai citite

Studiu. Românii își propun să arunce mai puțină mâncare

Șapte din zece români își propun să arunce mai puțină mâncare la gunoi, relevă cel mai recent studiu realizat de Reveal Marketing Research în...

Doi turiști din Australia și unul din SUA au fost găsiți în Mexic, împușcați în cap

Trupurile neînsuflețite a trei turiști, doi din Australia și unul din SUA, au fost găsite în Mexic, fiecare dintre ei având câte un glonț...

Rusia – Ucraina, ziua 782. Rusia ar pregăti acte de sabotaj în toată Europa, avertizează serviciile de informații

Rusia ar pregăti "acte de sabotaj violente" în toată Europa, avertizează serviciile de informații occidentale. "Suntem de părere că riscul unor acte de sabotaj controlate...
Ultima oră
Pe aceeași temă