15.8 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSpecial5% din telefoanele mobile din Romania, ascultate de catre persoane fizice

5% din telefoanele mobile din Romania, ascultate de catre persoane fizice

Aproximativ 5% dintre telefoanele mobile din Romania sunt folosite ca dispozitive de ascultare, prin instalarea unui program simplu care nu lasa urme nici pe telefon, nici pe factura, afirma seful unui birou de detectivi privati de la Milano, citat de revista americana Newsweek monitorizata de NewsIn.

Max Maiellaro, seful Agatha Christie Investigation, un birou de detectivi privati de la Milano, apreciaza ca 3% din telefoanele mobile din Franta si Germania sunt ascultate, si circa 5% dintre cele din Grecia, Italia, Romania si Spania.

James Atkinson, expert american in dispozitive de ascultare a telefoanelor, crede ca in Statele Unite numarul telefoanelor mobile ascultate este de 3%.

O noua generatie de programe de spionare ieftine si usor de instalat face ca telefoanele mobile sa poata fi ascultate foarte usor si, mai mult, sa fie transformate in dispozitive de ascultare. Tot ce trebuie sa faca cineva care vrea sa spioneze o alta persoana este sa ii subtilizeze telefonul si sa tasteze un anumit cod. Programul nu ajuta doar la ascultarea convorbirilor efectuate de pe telefonul respectiv. In acest fel se pot asculta, de asemenea, conversatiile care au loc intr-o camera din cealalta parte a lumii. Singurul mod ca o persoana sa se asigure ca telefonul sau nu functioneaza ca un dispozitiv de inregistrare si transmitere de date este de a-i scoate bateria, potrivit expertilor in securitate.

Peste 200 de companii vand in prezent pe internet programe care activeaza microfoane incorporate in telefoanele mobile, chiar si cand persoana vizata nu foloseste telefonul. Preturile se situeaza intre 50 si 300 de dolari, potrivit Newsweek, iar instalarea programului dureaza un minut si nu lasa urme nici pe telefon, nici pe factura. In plus, nici transferul de date nu lasa urme. Distribuitorii sunt reticenti cand este vorba sa furnizeze cifre, dar unii experti – detectivi privati si consultanti – sustin ca un numar surprinzator de mare de persoane au telefoane-spion, fiind ascultate de obicei de partenerul de viata, rude sau colegii de serviciu.

In trecut, FBI a folosit aceasta tehnologie pentru a asculta capi interlopi sau alti suspecti. In ultima vreme insa, programele de acest tip sunt din ce in ce mai folosite de persoane fizice care vor sa-si spioneze apropiatii sau colegii de munca, potrivit consultantilor in securitate citati de Newsweek.

Aceste estimari se refera doar la ascultarea "civila" a telefoanelor, neluand in calcul operatiunile similare desfasurate de institutiile de stat.

Programele spion sunt deosebit de performate in cazul iPhones, BlackBerry sau altor telefoane avansate, pentru ca acestea au o ampla capacitate de procesare. De asemenea, retelele GSM sunt mai vulnerabile decat tehnologiile mai vechi.

Programele folosite de organisme precum FBI sunt disimulate de obicei in SMS-uri si se instaleaza singure la citirea mesajului, potrivit unui dezvoltator italian care a refuzat sa i se dezvaluie identitatea.

Cele mai citite

Mulțumesc-ul de pe panou zboară (NIc)ușor către coaliție

Ilustrație: Marian Avramescu Într-un final a devenit limpede pentru toți bucureștenii cui mulțumește primarul general al Capitalei, pe numeroasele panouri electorale de pe străzi. Mulțumirile...

Ursula von der Leyen ar putea interzice TikTok dacă ar obține un nou mandat în fruntea Comisiei Europene

Candidatul Partidului Popular European (PPE) la preşedinţia Comisiei Europene şi actualul preşedinte al acestei instituţii, Ursula von der Leyen, a declarat luni că nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă