» Presedintele Traian Basescu a devenit ieri avocatul baronului PSD Culita Tarata.
» Presedintele, aflat in Insula Mare a Brailei, sugereaza ca ilegalitatile de care a fost acuzat deputatul PSD sunt inventii ale presei.
» Un raport din 2005 vorbea de 50 milioane de euro pagube aduse statului de catre firma deputatului PSD, SC TCE 3 Brazi.
Prezent ieri in Insula Mare a Brailei, ca sa celebreze "Ziua Campului", Traian Basescu a declarat ca, in pofida campaniei de presa duse impotriva lui Culita Tarata referitoare la afacerile sale din aceasta zona, el personal a constatat ca "acolo se face agricultura performanta". Basescu a fost invitat personal de Tarata la manifestarea organizata de firma sa, SC TCE 3 Brazi, in Insula Mare a Brailei. "Inainte de a ajunge in Insula Mare a Brailei, mi-am amintit ca a avut loc o formidabila campanie de presa. Poate ca ilegalitatea e ca se face agricultura performanta", a mai spus Basescu. Traian Basescu a marturisit ca s-a documentat inainte de a veni in Insula Mare a Brailei si a aflat ca aici era "parloaga", "o zona neagra", cu utilaje neperformante. "Acum se face agricultura performanta si ar trebui mai bine prezentat tarii ce se intampla acolo", a precizat Traian Basescu.
In 2001, baronul PSD de Neamt Culita Tarata primea in arenda pe timp de 20 de ani din partea Ministerului Agriculturii 56.000 de hectare in Insula Mare a Brailei, teren aflat in proprietatea Agentiei Domeniului Statului (ADS). Afacerea era perfectata cu ajutorul ministrului Agriculturii de atunci, care ocupa si astazi acest portofoliu, Ilie Sarbu. Prin aceasta decizie, din Insula Mare a Brailei a fost alungata firma REEN Import-Export, care avea un contract de asociere cu statul. Aceasta societate a dat statul in judecata si a castigat procesul, iar statul roman a trebuit sa-i achite celui pagubit din banii contribuabililor suma de 270 miliarde lei vechi. Culita Tarata a beneficiat in schimb de investitiile facute de firma REEN in Insula Mare a Brailei. Problemele din Insula Mare a Brailei nu au facut numai obiectul articolelor de presa. In 2005, ministrul Agriculturii, actualul vicepresedinte PDL, Gheorghe Flutur, a demarat o ancheta asupra a ceea ce a insemnat afacerea din Insula Mare a Brailei.
Concluzia: datoriile catre stat ale firmei SC TCE 3 Brazi erau de 9 milioane de euro, reprezentand doar redeventa care nu a fost platita de Tarata pentru cei patru ani de arenda asupra celor 56.000 de hectare din terenul statului. Insa, potrivit raportului corpului de control al ministerului, intreaga afacere Culita Tarata inseamna o gaura de 50 milioane de euro in bugetul de stat, reprezentand redevente neachitate, datorii la stat, neonorarea contractului incheiat cu ADS, ajutorul de stat acordat fimei lui Tarata. "Originalul contractului nu se gaseste nici acum, la fel ca si alte documente vizand acordarea subventiilor. Indiferent cine a semnat, trebuie sa raspunda in fata legii", a declarat atunci Gheorghe Flutur. Ministerul Agriculturii anunta atunci ca va rezilia contractul cu SC TCE 3 Brazi, iar Agentia Domeniului Statului a dat in judecata firma lui Tarata.
Mai mult, DNA a inceput in 2005 chiar urmarirea penala impotriva politicianului PSD pe baza informatiilor prezentate de raportul Corpului de Control al Ministerului Agriculturii. Iar vreme de doi ani, ministrul Gheorghe Flutur a luptat pentru rezilierea contractului de arenda al lui Culita Tarata. Dar Culita Tarata a scapat, dupa trei ani, basma curata in urma deciziei de neincepere a urmaririi penale. El a revenit in politica in 2008, cand a devenit din nou deputat PSD. Iar Insula Mare a Brailei a ramas tot pe mana baronului de Neamt, cu atat mai mult cu cat PSD a revenit la putere, de aceasta data in alianta cu PDL. Vicepresedintele PDL Gheorghe Flutur se abtine acum de la orice comentarii cu privire la vizita lui Traian Basescu in Insula Mare a Brailei. "Nu stiu, nu vreau sa comentez", ne-a refuzat Flutur.
PAGUBE
Culita Tarata a "adunat" intre 2001 si 2005 peste 20 de dosare de executare silita din partea Directiei Silvice in judetul Neamt (locul sau de bastina) pentru neplata datoriilor la stat. Reprezentantii silvici ne-au declarat ca Tarata aducea "prejudicii foarte mari" Directiei Silvice. Paradoxal, Culita Tarata castiga an de an licitatii, desi continua sa acumuleze datorii. Afacerile sale infloreau pentru ca lemnul statului era cumparat la pret de dumping.