6.1 C
București
joi, 28 noiembrie 2024
AcasăOp & EdOpiniiA spus Sorin Grindeanu totul despre întâlnirea cu Donald Trump?

A spus Sorin Grindeanu totul despre întâlnirea cu Donald Trump?

Procurorii au plecat de la prezumția că afacerea “Întâlnirea lui Dragnea cu Donald Trump” e de 10 miliarde de dolari, pentru a nu demonstra nimic în final, decât că i se impute 250.000 de dolari, prețul călătoriei în SUA. Ați zice, cam piperat biletul de avion către Washington. Unde a găsit fostul lider al PSD așa o agenție de voiaj scumpă?

Ieri am scris că principalul obiectiv al trimiterii în judecată, într-un nou dosar, al lui Liviu Dragnea, de către DNA, este influențarea judecătorului care va decide săptămâna viitoare dacă va fi eliberat condiționat sau nu din închisoare. Procurorul Panait i-a servit magistratului un argument de procedură penală pentru a respinge cererea de liberare. Comentariu AICI.

Fragmentele din rechizitoriu, scăpate în presă, au darul de a amplifica deruta și a trimite săgeți otrăvite către magistrații neînchinați.

Întrebarea simplă se pune dacă (re)inculpatul Liviu Dragnea și-a tras foloase necuvenite din vizita la ceremonia de inaugurare a noii președinții americane din 2017, când a fost investit Donald Trump? Procurorii susțin că da. Și-a făcut imagine sieși și partidului. Iar invitarea președintelui SUA în România, pentru consolidarea parteneriatului strategic, e considerată o culpă. Am citit de trei ori.

DNA i-a pus sechestru lui Liviu Dragnea pe suma de 280.000 de dolari, obiect al infracțiunii de “trafic de influență”. Vă dați seama? Un act diplomatic este considerat infracțiune. Se cutremură diplomația lumii și pământul se oprește-n loc. Din străfundurile istoriei se aud voci: scoateți-l pe Giordano Bruno din rugul de foc!

Dragnea și Trump, pedepsiți de multinaționale

Vestea că FBI a descins la București pentru a audia, într-o comisie rogatorie, martorii și acuzatorii (care or fi aceștia?), internaționalizează cauza. Dacă la aceasta se adaugă și informația, căzută de peste Ocean, că Rudy Giuliani este anchetat în SUA pentru scrisoarea trimisă lui Klaus Iohannis, constatăm că tabloul se întregește.

Pe deoparte, Liviu Dragnea e mai siluit o dată, iarăși fiind nevoit să-și probeze nevinovăția, iar pe de altă parte, se caută fire românești care să compună o dantelă juridică pentru a-l agăța pe Donald Trump de vreun viitor proces.

Ce e limpede pentru orice cititor avizat e că atât Liviu Dragnea, cât și Donald Trump sunt oasele din gâtul statelor nevăzute, ideologia lor suveranistă nefiind pe placul sistemului.

Prin dosarul “Vizita lui Dragnea la inaugurarea președintelui american” (termenul inaugurarea președintelui e din documentul procurorilor, vă dați seama cât de certați sunt oamenii ăștia cu limba română, n.a?), se caută căderea a două capete cu același baros al DNA: Trump și Dragnea.

Doar nu s-o deplasat din SUA ofițerii FBI pentru a studia cum un oarecare om de afaceri, Gheorghe Dimitrescu, a fost numit consul după ce a scos din coșniță vreo 30.000 de euro. Nu le pasă.

Povestea cu înlocuirea președintelui Republicii Congo de către Dragnea la dineul de investire ține de epicul mancurtian al rechizitoriilor DNA.

Universul mancurtian al dosarelor politice

O scenă de pe lacul Snagov nu e doar din firul epic al rechizitoriului. Poate e necesar să reluăm. La Cristi Burci acasă, pe ponton, era Liviu Dragnea și Elliott Broidy, vicepreședintele comitetului de strângere de fonduri pentru campania electorală a lui Donald Trump.
Apariția oamenilor de afaceri într-un dosar politic e în măsură să deruteze și mai mult cititorii. Mai ales cei americani, unde există legea lobby-ului. Pe profilul românesc, informația că Burci voia comision e uau. Oriunde în lume, afacerile se fac pe bani. Comisioanele sunt legale.

Acum înțelegeți de ce Ambasada SUA se opune de peste zece ani Legii lobby-ului? E mai ușor de controlat o țară cu anticorupția.

Revenind la rechizitoriu, ceva sare în ochi.

desen realizat de Ștefan Popa Popa’S

“Martorul (Sorin Grindeanu – n.r.) a perceput chemarea sa de către Liviu Dragnea la acel eveniment ca fiind folosită de Liviu Dragnea pentru a le demonstra lui Cristian Burci și lui Elliott Broidy puterea și influența pe care el, Liviu Dragnea, le are asupra Guvernului României, în sensul că poate oricând să le asigure acestora interese pe care cei doi oameni de afaceri le aveau în România”, potrivit rechizitoriului DNA. Opa, Penelopa.

Cititorul ager s-ar putea întreba de ce Sorin Grindeanu, beneficiar și el al cursei spre Washington și al dineului cu președintele SUA, e omul bun din povestea asta, iar Liviu Dragnea e bun de condamnat.

Nu a beneficiat și Sorin Grindeanu de serviciul de imagine al firmei specializate?

Dar totuși, percepția premierului de atunci, mărturisită procurorilor, conform literelor din dosar, lasă loc la interpretări. A spus Grindeanu în camera secretelor mai mult decât recunoaște public? L-a denunțat pe Liviu Dragnea, cel care i-a instrumentat căderea de la putere? S-a răzbunat?

Poate că opinia publică nu cunoaște – fapt nerelatat de rechizitoriu – că Sorin Grindeanu a continuat programul de achiziție al echipamentelor militare și după povestea cu cina cea de taină.

Un martor cheie al achizițiilor militare fără număr e Florin Vlădică, pus de Grindeanu la apărare. Acesta e tot timișorean. Oare de ce nu e chemat la spovedanii? Poate spune ceea ce nici Liviu Dragnea nu a visat.

Cert este că din tot ce au livrat procurorii mass-media aservite nu reiese nicio probă a acuzării. Dacă îl credem pe Sorin Grindeanu pe cuvânt, judecătorii pot respinge dosarul încă de la primul termen.

Și dacă, totuși, fostul premier ne servește nouă o poveste și le livrează procurorilor nițcaiva probe? Noi nu putem crede așa ceva, dar mai știi?

 

Vocile lumii

Ziare.com

Cotidian online

Magistrații Tribunalului București au decis miercuri, 19 mai, amânarea procesului referitor la eliberarea condiționată a lui Liviu Dragnea.

Noul termen a fost stabilit in 26 mai.

Tribunalul Bucuresti a decis, miercuri, amânarea procesului în care Liviu Dragnea cere eliberarea condiționată”, transmite Ziare.com.

Marius Ghilezan
Marius Ghilezan
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Perspectiva economică pentru România în 2025: creștere moderată și riscuri semnificative

Analiștii financiari din cadrul Asociației CFA România și-au redus din nou prognoza privind creșterea economică a țării, notează Ziarul Financiar. Potrivit celui mai recent sondaj,...

Ilie Bolojan crede că anularea alegerilor din primul tur al prezidențialelor este o „chestiune foarte sensibilă”

Ilie Bolojan, proaspăt preşedinte interimar al PNL, după demisia lui Nicolae Ciucă, este de părere că o eventuală anulare a primului tur al alegerilor...

Managerii estimează creșteri de prețuri în mai multe sectoare economice în următoarele trei luni

Institutul Național de Statistică (INS) a publicat joi tendințele privind activitatea economică pentru următoarele trei luni, care indică creșteri ale prețurilor în sectoarele industrial,...
Ultima oră
Pe aceeași temă

1 COMENTARIU