25 C
București
miercuri, 5 iunie 2024
AcasăInvestigații România LiberăDan Pascariu: Suntem intr-o perioada de exces de lichiditate

Dan Pascariu: Suntem intr-o perioada de exces de lichiditate

Majoritatea bancilor sunt supralichide in prezent, desi piata nu a mai revenit la nivelul de lichiditate din septembrie 2008, inainte de atacul speculativ, a declarat pentru NewsIn Dan Pascariu, care spune ca si-ar "dori o dobanda de politica monetara de 8,5% pana la finalul anului".

"Suntem intr-o perioada de exces de lichiditate. Nu am revenit la nivelul din septembrie 2008, dar piata interbancara a reinceput sa functioneze", a spus presedintele Consiliului de Supraveghere al UniCredit Tiriac Bank, Dan Pascariu, intr-un interviu acordat NewsIn.
 
El a afirmat ca bancile se afla intr-o perioada de "conservare", iar majoritatea institutiilor de credit sunt, in prezent, supralichide.

"Luna octombrie a prins bancile romanesti cu dezechilibre majore. Acum asistam la schimbarea paradigmei legate de lichiditate. Bancile erau foarte agresive, insa acea verva a trecut. Marea majoritate a bancilor sunt supralichide in prezent", a spus Pascariu.

El a mai declarat ca se asteapta ca economia sa scada in continuare, o revenire pe partea de cerere urmand sa apara abia din toamna.

"Sunt sceptic cu privire la entuziasmul diferitilor oficiali care vad lucrurile destul de roz. Cred ca va continua comprimarea economiei si mai este pana la reluarea consumului. Suntem in palierul superior al crizei. Daca dobanzile scad si cursul este stabil, o parte din cerere ar putea reveni spre toamna", a spus Pascariu.

Presedintele de la UniCredit Tiriac Bank estimeaza ca ritmul de crestere a creditului poate fi de 10-15% la finalul acestui an, alimentat preponderent de avansul pe segmentul creditarii companiilor.
 
In primul trimestru al acestui an, economia Romaniei s-a comprimat cu 6,4%, potrivit datelor preliminare prezentate de Institutul National de Statistica (INS).
 
Pascariu a afirmat ca "si-ar dori ca dobanda de politica monetara sa scada la 8,5% pana la finalul anului". La sedinta din 6 mai, BNR a decis sa coboare dobanda de politica monetara de la 10% la 9,5% pe an.

Referitor la rezervele minime obligatorii (RMO), el anticipeaza eventuale scaderi in a doua parte a anului, de amploare redusa, cu cate 2-3 puncte procentuale.

Nivelul RMO pe care bancile trebuie sa le constituie lunar este, in prezent, de 40% pentru pasivele in valuta si de 18% pentru cele in lei.

BNR a decis, pe 31 martie 2009, ca incepand cu perioada de aplicare 24 mai-23 iunie 2009, rata rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta cu scadenta reziduala mai mare de doi ani sa fie zero.

Cele mai citite

Scânteia Tineretului i-a încurcat poza

Ziarul comunist Scânteia Tineretului a publicat în data de 20 mai 1987 fotografiile olimpicilor la matematică, chimie și fizică, printre care se regăsește...

Omenirea își va epuiza resursele naturale pentru acest an, pe 1 august

România își va consuma în data de 20 iulie resursele naturale generate în acest an, ceea ce înseamnă că de atunci vom trăi „pe...

Mehmet Topal, viitorul antrenor al celor de la Petrolul Ploiești. A semnat pe doi ani

Mehmet Topal, fost fotbalist turc, a semnat cu Petrolul Ploiești. Noul tehnician al grupării a oferit și primele declarații. Serhan Çetinsaya şi Sertaç Güven...
Ultima oră
Pe aceeași temă