» Cea de-a doua zi a Festivalului Cultural-Sportiv al Tineretului Turc si Tatar a debutat la ora 11.00 cu o serie de activitati cu scopul de a pro-mova identitatea etnica a turcilor dobrogeni, precum si a culturii tarii de origine a acestora.
Participantii la eveniment au fost intampinati inca de la intrare cu produse traditionale, ca floricele, cafea la nisip, pastrama, suberec, halva, baclavale, sugiuc, geantic, kobete. Cetatenilor le-a fost oferit si cate un pahar Ayran, un fel de iaurt cu apa si sare, care este mai bun chiar si ca apa in zilele caniculare. Produsele culinare, fetele imbracate in costume traditionale au facut deliciul oaspetilor. La fel si bautura numita Sherbet of Puerpera. Cu aceasta ocazie, presedintele Comisiei de cultura din Uniunea Democrata a Turcilor din Romania, Serim Turkoglu, a declarat: "Avem o multime de actiuni care speram sa placa publicului: standuri cu produse culinare, unele dintre ele fiind cu vanzare, standuri cu obiecte vechi, pretioase pentru noi si cultura noastra.
Ca inedit, avem un stand al cercetasilor din Turcia, care au venit si au expus lucruri de arta traditionala, cum ar fi pictura lingurilor si a titirezelor". Actiunea a atras in jur de 300 de etnici turci si tatari. "Ne tot plangem ca tineretul nu vrea sa se implice in astfel de activitati, insa in momentul in care ii fortam sa se implice, sunt alaturi de noi" a precizat Serim Turkoglu. Presedintele Uniunii Democrate a Tatarilor Turco-Musulmani din Romania (UDTTMR), Amet Varol a spus ca scopul acestui festivalul este sa distreze publicul. "In acest fel, ne promovam cultura, valorile si mai ales mancarurile pe care obisnuiam noi sa le mancam acasa la bunicile noastre".