Primul morun salbatic purtator al unui emitator satelitar va fi redat Dunarii vineri, aceasta fiind prima actiune de gen desfasurata vreodata in Europa.
Masculul de morun, cu o varsta aproximativa de 14 ani, are o greutate de 90 de kilograme si o lungime de circa doi metri, el provenind din lotul de reproducatori salbatici capturati in acest an in vederea producerii puilor necesari pentru programul national de populare a Dunarii, finantat de Ministerul Agriculturii. "Evenimentul este unul experimental, el urmand sa fie repetat marti la Fetesti pe alti patru moruni. Va fi un eveniment cu multiple semnificatii nationale, regionale si europene, deoarece Dunarea inferioara este singurul fluviu din Uniunea Europeana care mai are moruni, cea mai mare specie de pesti de apa dulce din lume" – a declarat Radu Suciu, cercetator la Institutul National Delta Dunarii (INDD). El a precizat ca valoarea unui emitator satelitar care va fi montat pe morun este de 3.000 de euro, aparatul urmand sa functioneze 24 de luni pentru a oferi primele informatii despre itinerarul deplasarilor si raspandirea morunilor in Marea Neagra.
"Aceste elemente, itinerarul si raspandirea morunilor in mare, sunt esentiale pentru programul regional de conservare si redresare a speciei. In cadrul proiectului initiat de INDD si finantat de Guvernul Norvegiei vom realiza si un adapost pentru pescarii de morun", a mentionat cercetatorul Radu Suciu. "Vrem sa sprijinim si comunitatile locale, care au de suferit ca urmare a masurii de sistare a sturionilor. Am semnalat autoritatilor ca aceste comunitati nu au beneficiat de nici o masura de compensare si vrem ca acest proiect sa fie baza pentru dezvoltarea altor proiecte in sprijinul localnicilor", a afirmat Radu Suciu. Proiectul INDD, in valoare de un milion de euro, va continua anul viitor, in total urmand sa fie montate 20 de emitatoare satelitare Argos, proiectul dorindu-se a veni in completarea masurilor luate de autoritati pentru redresarea speciei de morun.