19.3 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSportCu sprijin politic, datoriile CNH vor fi transate la Bruxelles

Cu sprijin politic, datoriile CNH vor fi transate la Bruxelles

» Pentru prima data de la integrarea in Uniunea Europeana, Romania va declansa mecanismul comunitar de stergere a datoriei pentru o companie. O face pentru datoriile de 20 de ani ale Companiei Nationale a Huilei.

» CNH – acum cu director PSD si Consiliu de Administratie PDL – a socat de-a lungul timpului prin beneficiile scandaloase ale conducerii si conditiile de lucru precare ale minerilor.

Presedintele consiliului de Administratie al Companiei Nationale a Huilei, Puiu Horea, a declarat pentru Romania libera ca Guvernul va incepe in aceasta saptamana demersurile pentru initierea negocierilor cu expertii Comisiei Europene pentru a sterge datoriile societatii de stat a huilei. Guvernul a prevazut pentru acest lucru inclusiv o rectificare bugetara prin care CNH "sa fie scutita de la plata obligatiilor fiscale". "Decizia politica a fost luata deja in Guvern. Vom intocmi dosarul si vom declansa intregul mecanism de negociere cu Bruxelles-ul. Vom avea nevoie si de aprobarea Consiliului Concurentei", a spus Puiu Florea. Este pentru prima data de la intrarea in Uniunea Europeana cand se apeleaza la o astfel de practica.

Ar trebui sterse datoriile?
Directorul Puiu Florea spune ca Guvernul Boc intentioneaza sa stearga creantele CNH acumulate de-a lungul ultimilor 20 de ani si care nu au fost platite niciodata: "Este vorba de datorii istorice, in valoare de cateva zeci de miliarde de lei, acumulate din anii ’90, ’91, ’92. S-a ajuns ca penalitatile de plata sa fie mai mari decat datoriile in sine. Nu vor putea fi platite altfel niciodata". El s-a plans ca nici o banca nu acorda credite unei societati cu o astfel de povara financiara in spate. Din acest motiv, nu pot fi obtinuti bani pentru investitii si relansarea societatii. Horea a precizat de asemenea ca scopul stergerii datoriilor este includerea CNH, curata, intr-o companie energetica nationala, formata din doua sau trei societati de stat care sa iasa pe piata europeana cu un produs energetic ieftin, de 40 euro/kW, pentru a putea face fata competitiei globale.

Surse de la Consiliul Concurentei ne-au declarat insa ca este foarte putin probabil ca Uniunea Europeana sa acorde o derogare pentru Romania in materie de ajutor de stat. "Astfel de ajutoare nu pot fi acordate decat in situatii exceptionale, cum ar fi, de exemplu, daca un domeniu de activitate se afla in faliment si afecteaza astfel in lant intreaga economie nationala", sustin sursele mentionate.

De unde vine paguba?
Compania Nationala a Huilei a fost, timp de 20 de ani, o sursa constanta de venit pentru "baietii destepti" din energie, dar si a politicienilor si a liderilor de sindicat. Minerii au fost folositi ca masa de manevra politica. Din zona minelor CNH au pornit mineriadele din anii ’90. Intre timp, viata minerilor in subteran s-a imbunatatit foarte putin sau deloc. Lipsa de investitii in sisteme de protectie a dus la accidente grave. Ultimul, in noiembrie 2008, soldat cu moartea a 13 oameni, a avut loc anul trecut la Mina Petrila, cand unul dintre tavanele din adancuri s-a prabusit. Ancheta intreprinsa de autoritati a scos la iveala numeroase nereguli.

Potrivit acestei investigatii, societatea era puternic afectata de firme-capusa ale celor care conduceau compania. CNH a fost astfel pagubita de mari sume de bani. Timp in care CNH nu-si platea datoriile la stat, iar salariile minerilor erau achitate tot prin interventia banilor de la buget, deci a celorlalti contribuabili, persoane fizice si juridice deopotriva.

Fostul sef al corpului de control al CNH Sorin Petrescu a derulat anul trecut afaceri comerciale cu subunitati miniere din Valea Jiului, printr-o firma la care actionar era chiar sotia lui. Potrivit declaratiei de avere a familiei Petrescu, sotia sefului Corpului de Control a castigat pe spezele CNH 25.000 lei numai din vanzarea de papetarie. Pe de alta parte, si fostul director general Daniel Surulescu deruleaza afaceri cu CNH printr-o firma la care este actionar. In plus, in timp ce minerii au conditii de lucru extrem de precare, anul trecut s-au cheltuit pentru calatorii in tari exotice ale sefilor 36.000 lei din banii companiei. S-au vizitat astfel pentru "schimb de experienta" Mongolia, Sri Lanka si Las Vegas. CNH a platit anul trecut 33.000 lei pentru publicitate si abonamente de presa. In acest moment, exista in parcul auto al companiei 21 de masini, proprietate sau inchiriere, iar pentru fiecare autoturism s-a alocat o cantitate de 400 l de benzina pe luna.

MIZA
CNH ramane o miza importanta pe agenda liderilor politici. Mircea Geoana si-a exprimat recent nemultumirea ca, desi directorul CNH apartine PSD, Consiliul de Administratie este dominat de PDL. "Acest joc este oarecum la doua capete si a inceput o data cu semnarea protocolului in Gorj. si e un joc care a avut in spate un alt interes decat cel al bunei functionari al aliantei. La fel, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia i-a revenit PSD si, prin tot felul de jocuri, ne trezim ca e nominal la PSD, dar in fapt e bine-mersi la PDL." Mircea Geoana a refuzat sa comenteze un eventual sprijin al "baietilor destepti din sistemul energetic" pentru PDL, invocand in schimb grija pentru respectarea protocolului Coalitiei.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă