» Partidele si-au definitivat strategiile de campanie pentru o competitie electorala in premiera: cei mai puternici adversari se afla impreuna la guvernare.
» Potrivit protocolului Coalitiei, PDL si PSD ar trebui sa nu se atace, lucru practic imposibil in campania electorala.
Partidele si-au finalizat in aceste zile strategia de campanie electorala si isi fixeaza adversarii politici. In premiera in Romania, cei mai puternici adversari politici, PSD si PDL, se vor confrunta in campania electorala, desi impreuna formeaza Guvernul. Cele doua partide iau impreuna decizii ce tin de actul de guvernare, in timp ce se ataca in campanii. Aceasta situatie va duce, practic, la nerespectarea protocolului Coalitiei, potrivit caruia PSD si PDL nu se vor ataca reciproc si orice divergenta va fi rezolvata la masa de negociere a coalitiei.
Adversarul politic este partenerul de guvernare
Vicepresedintele PDL Gheorghe Flutur declara ca adversarul politic al PDL este PSD. "Suntem pe pozitii electorale diferite. Este clar! Daca suntem impreuna la guvernare, asta nu inseamna ca o sa ne menajam in campanie", a spus Flutur, care sustine totusi ca se va merge pe linia respectarii protocolului pentru guvernare. Cum se poate face acest lucru e greu de inteles. Gheorghe Flutur s-a aratat nemultumit de faptul ca Mircea Geoana a furat startul pentru prezidentiale, lansandu-se intr-o serie de atacuri la adresa lui Traian Basescu si a PDL.
Din cealalta tabara, liderul PSD Bucuresti, Marian Vanghelie, si-a identificat adversarul in campania electorala: PDL. El sustine ca strategia pregatita de PSD Bucuresti "va da fiori candidatilor PDL si lui Basescu". In acelasi ton, seful echipei tehnice de campanie electorala, Valeriu Zgonea, a precizat ca "echipa de stanga s-a pus in miscare, iar Vanghelie va face ca Bucurestiul sa fie rosu".
PSD, marcat de dubii
Paradoxul razboiului dintre aliati se oglindeste in schimburi de replici destul de taioase chiar in interiorul PSD, unde tabara anti-PDL este inca puternica, desi a pierdut partida la negocierile de formare a Guvernului. Marian Vanghelie a precizat abil ca batalia politica va fi una atipica, amintind de statutul de aliat pe care PSD il are alaturi de PDL. Dar Adrian Nastase a replicat acid ca va fi dificil ca partidul sau sa desfasoare o campanie electorala atipica pentru europarlamentare "atat timp cat trebuie sa se prefaca doar ca este la guvernare". Cu alte cuvinte, ceea ce mimeaza PSD nu este protocolul, ci guvernarea. Nastase critica iar situatia dificila in care s-a pus PSD in relatia cu PDL. "Exista riscul – a reluat Nastase avertismente mai vechi – pentru membrii PSD, tinand cont de obiectivul de campanie prezidentiala, de a se preface ca nu sunt la guvernare si aceasta creeaza o problema de comunicare publica legata de guvernare.
Partidul este mai putin vizibil si ministrii par putin izolati", a precizat Nastase. In acest context, teoretizeaza Nastase, unii membrii PSD pot sa se declare in afara puterii, iar altii, cum ar fi ministrii, se declara loiali actului guvernamental. Asa se poate explica libertatea de exprimare in criticile aduse PDL de Mircea Geoana, de Marian Vanghelie, Adrian Nastase sau Ion Iliescu, pe cand membrii PSD ai Guvernului sunt mult mai rezervati. Intr-o situatie diferita se afla insa PDL, ai carui lideri sunt aproape fara exceptie membri ai Guvernului. Cu exceptia lui Theodor Stolojan si a lui Gheorghe Flutur, toti liderii PDL au functii guvernamentale. Potrivit regulilor coalitiei, ei ar fi condamnati la o campanie electorala pozitiva. Nu intamplator, Gheorghe Flutur a anuntat ca PDL nu va face o campanie la televizor, ci printre oameni, in judete.
PNL are libertate de miscare
In schimb, liberalii, ca partid de opozitie, au o strategie mult mai limpede. Seful campaniei, Rares Manescu, spune ca PNL isi va dezvolta o campanie proprie si va lovi la fel de tare si in PSD, si in PDL, taxandu-i pe acestia, mai ales, in privinta guvernarii.